Euronext Brussel: Care Property speelt Europees

©BELGA

De Europese Centrale Bank kon de Europese beurzen maar even oppeppen. Care Property Invest veerde flink op nu het vastgoedbedrijf in een belangrijke index wordt opgenomen.

Na hun grootste driedaagse klim in een maand lasten de Europese beurzen een pauze in. Alle ogen waren gericht op de Europese Centrale Bank. De extra 600 miljard steun die de Frankfurt aankondigde, gaf de beurzen even een boost maar de impact ebde even later weer weg. 

De Bel20 lukte wel nog een plus van 0,7 procent naar 3.449 punten. Dit vooral dankzij de remonte van ING, dat 1,6 procent hoger sloot op 6,56 euro. KBC brokkelde 0,3 procent af tot 51,86 euro.  

In een rapport over de banken in Scandinavië en de Benelux breekt UBS een lans voor ING en blijft het beurshuis erg voorzichtig voor KBC. Volgens analist Johan Ekblom impliceert de afgestrafte beurskoers van ING een te somber scenario voor kredietverliezen de komende jaren. De koers van KBC is het omgekeerde: die houdt volgens Ekblom onvoldoende rekening met de impact van de recente renteverlagingen op de inkomsten, zelfs in een optimistisch scenario voor de kredietverliezen. 

Tsjechië vs ECB

Pro memorie: KBC-CEO Johan Thijs temperde vorige maand stevig de verwachtingen voor de netto rente-inkomsten. Dat is de 'omzet' die de bank haalt uit haar kernmetier, kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren.

De dramatische renteknip in Tsjechië zou een hap van 200 miljoen uit de inkomsten nemen in 2020. Het Centraal-Europese land was de voorbije jaren als vluchtoord voor de nulrente in de eurozone een belangrijke winstmotor van KBC.

Reumacongres

Galapagos, blijft onder druk staan. De biotechnologiegroep opende hoger, maar sloot 2,3 procent lager op 173,90 euro. Op EULAR, het Europese congres voor reumatologie dat dit jaar niet-fysiek plaatsvindt, presenteren Galapagos en zijn partner Gilead Sciences vandaag de fase 3-resultaten van 52 weken gebruik van filgotinib tegen reuma bij volwassenen. Daaruit blijkt dat het middel werkzaam blijft en veilig is. ‘Deze gegevens versterken filgotinib als een potentiële behandelingsoptie voor reumapatiënten’, zegt Mark Genovese, de senior vice president Inflammation van Gilead, in een persbericht.

‘De data over 52 weken zijn grotendeels in lijn met die na 12 of 24 weken’, merken de biotechanalisten van KBC Securities op. ‘Filgotinib bevestigt zijn eerder vastgesteld profiel zowel inzake efficiëntie als veiligheid.’ Het middel wordt wellicht in de tweede jaarhelft goedgekeurd in de VS, de EU en Japan.

Ook UCB zal prominent aanwezig zijn op het reumatologiecongres met liefst 14 presentaties waarvan 5 mondeling. Het farmabedrijf staat daarmee naar eigen zeggen op het midden van het podium op het virtuele congres. Als defensief aandeel won UCB 1,3 procent tot 89,50 euro.

EPRA-index

D’Ieteren zat in achteruit en verloor 2,9 procent tot 53 euro. De Brusselse familiale holding, die woensdag wegens de impact van de coronacrisis nog een flinke herstructurering bij D’Ieteren Auto (invoerder van de Volkswagen-merken en uitbater van eigen garages) aankondigde, verdwijnt uit het lijstje topkoopjes van KBC Securities. Na de recente rally van het aandeel is het opwaartse potentieel beperkt, klinkt het. D’Ieteren noteert na een erg sterk 2019 nog 15,7 procent lager dan begin dit jaar, terwijl de hele Brusselse beurs nog op 20 procent verlies staat.

In topvorm is Care Property Invest. De verhuurder van serviceflats en ander zorgvastgoed schoot 5,9 procent hoger tot 30,70 euro. De reden voor de blijdschap is dat CP Invest wordt opgenomen in de EPRA-index, voluit de FTSE EPRA Nareit Global Real Estate Index. Degroof Petercam maakte dat in een rapportje bekend en het werd ons bevestigd door het bedrijf zelf.

De vastgoedindex werd zopas – zoals elke maand – herzien en op vrijdag 19 juni nabeurs krijgt Care Property er een plaatsje in. ‘Dat gebeurt na veel inspanningen van het bedrijf’, zegt Degroof Petercam. De opname van CP Invest liep vertraging op omdat de portefeuille van financiële leases lange tijd niet in aanmerking werd genomen als ‘relevante vastgoedactiviteiten’. Dat is nu wel het geval. Het beurshuis wijst erop dat de opname in de invloedrijke EPRA-index een erg positieve impact had op Belgische bedrijven die eerder werden opgenomen, zoals Montea of Ascencio.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud