Euronext Brussel: D’Ieteren drukt gaspedaal in

©BELGA

De Brusselse beurs zette dinsdag een stap achteruit. Twee aandelen stonden in de kijker na positieve analistenrapporten. Deutsche Bank ziet veel potentieel in de pijplijn van Galapagos. Het groeiverhaal bij Belron doet ING zijn koersdoel voor D’Ieteren fors optrekken.

Na de records van maandag namen de Europese beurzen flink wat gas terug. De EuroStoxx50 sloot 2 procent lager. De tabakssector stond onder druk na een bericht dat de regering-Biden overweegt tabaksproducenten te verplichten in de VS alleen nog sigaretten met een lager nicotinegehalte te verkopen. Rake klappen waren er ook voor de reisaandelen.

Wall Street ging ook voor de tweede dag op rij lager. De aandacht verschoof er naar de kwartaalresultaten van Netflix en andere technologiegerelateerde bedrijven. Netflix moest nabeurs als eerste FAANG-bedrijf (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google-moeder Alphabet) rapporteren en dat veroorzaakte wat zenuwachtigheid.

De Brusselse beurs ging mee kop­je-on­der. De Bel20 verloor 1,3 procent tot 3.946,37 punten. Slechts vier aandelen uit de korf klokten positief af. De specialist in logistiek vastgoed WDP trok de kop met 2,3 procent winst, gevolgd door twee andere vastgoedbedrijven - Aedifica (+1,4%) en Cofinimmo (+0,7%) - en door de hoogspanningsnetwerkbeheerder Elia (+0,5%). De druk kwam vooral van KBC (-2,5%) en AB InBev (-2,3%). Melexis (-2,6%) tekende voor het grootste procentueel verlies.   

Grote cashberg

Galapagos steeg aanvankelijk dankzij een positief rapport van Deutsche Bank, maar de winst brokkelde geleidelijk af zodat het aandeel 0,1 procent lager sloot op 65,50 euro.

Analist Emmanuel Papadakis van Deutsche Bank begint de opvolging van de biotechspeler met een koopadvies en een koersdoel van 110 euro. 'Na de tegenvallers van 2020 ligt Galapagos in de lappenmand. Het aandeel noteert onder zijn nettocashwaarde, waarbij beleggers ervan uit lijken te gaan dat het bedrijf zijn grote cashberg zal verbranden zonder resultaat. Wij vinden dat scenario extreem onwaarschijnlijk.'

Papadakis denkt dat Galapagos een paar honderd miljoen van zijn cashberg van 5 miljard euro zal gebruiken voor de commercialisering van Jyseleca buiten de VS. Hij verwacht een piekverkoop van 0,5 miljard dollar voor het middel. 'Ongeveer de helft van de totale cashberg zal zijn opgemaakt voordat Jyseleca potentieel winstgevend draait in 2024.'

De analist is er echter van overtuigd dat de andere onderzoeksinvesteringen van het bedrijf niet tevergeefs zullen zijn. Hij ziet de programma's SIK en TYK2 als 'grote potentiële waardedrijvers'. SIK is een ontstekingsremmer, TYK2 is een ontstekingsremmer en een middel tegen auto-immuunziekten. Galapagos wil TYK2 onder andere gebruiken als behandeling tegen psoriasis.

Een goede zaak volgens Papadakis is voorts de verlenging van de lock-upperiode die Gilead en Galapagos onlangs overeenkwamen. De analist schat de huidige waarde van het totale onderzoeksplatform op 2 miljard euro.

Hij plakt op Galapagos een koersdoel van 110 euro en dat is opvallend. Het is het hoogste koersdoel van de 14 analisten die volgens Bloomberg het aandeel opvolgen. Het gemiddelde koersdoel ligt op 75 euro, waarbij de grote meerderheid van de analisten een 'houden'-advies hanteert.

Margepotentieel voor Belron

Op de brede markt reed D’Ieteren vooraan in de karavaan: het aandeel schoot 7,9 procent hoger naar 90,85 euro, een nieuw record. ING-analist David Vagman boog zich nogmaals over de Brusselse holding. Zijn geloof in het langetermijnverhaal van de autoruitendochter Belron bracht hem ertoe zijn koersdoel stevig op te krikken.

Vagman trekt zijn prognoses voor Belron op. De entiteit, die in zijn model goed is voor 85 procent van de waarde van D’Ieteren, heeft heel sterke resultaten voor 2020 en vooruitzichten voor 2021 bekendgemaakt. Hij ziet echter nog veel meer potentieel voor de winstmarges van Belron. Hij verwijst naar een betere productmix, de prijszetting en het herwaarderingspotentieel met een duidelijke katalysator in zicht: de exit in 2023 van het Amerikaanse investeringsfonds CD&R (dat 40% van Belron in handen heeft).

'Ondanks de klim met 25 procent sinds begin dit jaar geloven wij dat de markt de gunstige wind voor Belron nog altijd onderschat. Ook heeft ze een te negatieve kijk op de risico's verbonden aan de herinvestering van de 2,2 miljard euro cash', voegt de analist toe.

Zijn winstramingen voor 2021, 2022 en 2023 gaan met respectievelijk 9, 17 en 22 procent de hoogte in. Vagman krikt het koersdoel voor D’Ieteren op van 97 naar 134 euro, goed voor meer dan 50 procent opwaarts potentieel. D'Ieteren blijft op de lijst van favoriete aandelen van ING Benelux staan.

BLIKVANGER

Dinsdag

De Europese beurzen gingen voor de tweede dag op rij lager en doken flink in het rood. Beleggers waren terughoudend door de hoog opgelopen waarderingen. In de VS komen de techreuzen stilaan met resultaten en dat leidde tot voorzichtigheid.

Woensdag

In Brussel geraakt het resultatenseizoen op toeren met een update van Barco en resultaten van WDP en Orange Belgium. Terwijl de wereld smeekt om meer halfgeleiders komt in Amsterdam de chipmachinemaker ASML met cijfers – en vermoedelijk met een barstensvol orderboek. Ook geeft de bierbrouwer Heineken inzage in het eerste kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud