Advertentie

Euronext Brussel: de c van corona, chips en cinema’s

©BELGA

De zware tweede coronagolf hakt steeds dieper in op de beurzen. In Brussel kon Melexis geen munt slaan uit sterke kwartaalcijfers en vooruitzichten. Bij Kinepolis gaat het licht in België helemaal uit.

De Europese beurzen duiken opnieuw flink in het rood en staan op hun laagste niveau in vijf maanden. De hoofdoorzaak is de met volle kracht oprukkende coronapandemie en de steeds strengere maatregelen die land na land neemt. In Duitsland wil bondskanselier Angela Merkel cafés en restaurants een maand lang sluiten. De Euro Stoxx 50 tuimelde 3,8 procent. Zware klappen zijn er voor de autobouwers, de bouwbedrijven en de banken.

In Brussel zit de Bel20 op dezelfde lijn. De sterindex verloor 3,3 procent tot 3.047 punten. De voltallige Bel20 kleurde rood.

De grootste daler in de index is AB InBev . De bierbrouwer gaf bijna 4 procent prijs tot 45,26 euro nu cafés en restaurants weer een tijdlang de deuren moeten sluiten. De consumenten drinken thuis wel meer bier, maar tijdens de eerste lockdowns is gebleken dat dat niet opweegt tegen het (veel rendabelere) verbruik in bars en cafés.

De brouwer komt morgen voorbeurs met de cijfers over het derde kwartaal. Analisten rekenen dankzij de heropening van de economie - deze zomer toch - op beterschap. De verkochte volumes zouden nog 3,9 procent krimpen. Nog steeds stevig, maar minder dramatisch dan de minus 17 procent over de lente. De omzetkrimp zou daardoor milderen van 18 naar 4 procent, terwijl de brutobedrijfswinst (ebitda) 9 in plaats van 34 procent zou afnemen.

Toledo

Galapagos zakte 4,8 procent naar 103,10 euro. Het biotechbedrijf maakte dinsdagnamiddag bekend wat de biologische targets zijn van zijn Toledo-programma om ontstekingsziekten te behandelen. Het gaat meer bepaald om SIK-proteïnen.

Analist Benoit Louage van Degroof Petercam tempert het enthousiasme van Galapagos enigszins: het potentieel is aanwezig, maar het is nog vroeg dag, merkt hij op. Hij neemt Toledo daarom nog niet op in zijn som-der-delenwaardering. Hij wil wachten tot in het klinisch onderzoek duidelijke tekenen van efficiëntie opduiken. Hetzelfde geluid bij Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities: ‘Voorzichtig hoopvol’.

Sofina (-1,8%) heeft een minderheidsbelang verworven in het Brusselse databedrijf Collibra. De Boël-holding heeft aandelen overgekocht van bestaande aandeelhouders. Hoe groot het belang is en hoeveel Sofina op tafel heeft gelegd, is niet bekend. De holding heeft een neus voor investeringen in jonge techbedrijven. Daar sluit deze investering in Collibra, de eerste Belgische techstart-up die uitgroeide tot een ‘unicorn’, mooi bij aan.

Sterke prognose

Ander goed nieuws kwam van Melexis . De ontwerper en verkoper van autochips klopte met gemak de verwachtingen in het derde kwartaal. De omzet ging 21 procent hoger tot 122 miljoen euro, terwijl analisten slechts op 112 miljoen euro hadden gerekend. Ook de bedrijfswinst van 16 miljoen euro was hoger dan verwacht (14 miljoen).

Melexis komt bovendien met een sterke prognose voor het vierde kwartaal: een omzetgroei van 15 procent tegenover het derde kwartaal, wat een cijfer van circa 140 miljoen euro impliceert. Ook dat is veel hoger dan de consensusverwachting, die op 123 miljoen lag.

Melexis ziet de bestellingen sinds september stevig toenemen. Dat herstel kan fragiel zijn wegens de alarmerende stijging van het aantal coronagevallen in heel Europa, zegt Ruben Devos van KBC Securities. De analist laat zijn advies (houden) en koersdoel (60 euro) onveranderd.

‘Melexis komt in de rangen van drie andere autochipbedrijven die onlangs de verwachtingen overtroffen’, zegt analist Michael Roeg van Degroof Petercam. Hij gaat zijn ramingen aanpassen en zijn koersdoel herzien. Zijn advies blijft ‘houden’.

Solide resultaten, meent Kepler Cheuvreux, dat bij zijn ‘afbouwen’-advies en koersdoel van 60 euro blijft. ‘Wij blijven geloven dat het goede nieuws al ingeprijsd is’, klinkt het. Bovendien verslechtert de visibiliteit door de steeds nadrukkelijker aanwezige tweede coronagolf.

Melexis trok bij de openingsbel ruim 3 procent hoger, maar ging bij slot na de sterke rally van de voorbije weken mee met de hele techsector kopje-onder: minus 5,9 procent naar 63,45 euro.

Onzekerheid

Vanaf vrijdagavond moeten na de Brusselse ook de Vlaamse bioscopen dicht in de strijd tegen het coronavirus. Slecht nieuws voor Kinepolis , dat eerder al werd getroffen door het knabbel- en drankverbod in de cinemazalen. Het bedrijf heeft besloten zijn drie Waalse bioscoopcomplexen ook te sluiten, ook al mochten die in principe nog openblijven. België is goed voor circa 30 procent van de bedrijfsomzet en is met voorsprong de lucratiefste markt van de bioscoopuitbater.

‘Het risico neemt toe dat andere Europese landen waar Kinepolis actief is op het punt staan te volgen’, zegt analist Guy Sips van KBC Securities. ‘Een bijkomende onzekerheid is dat er geen idee is hoelang de gedwongen sluiting zal duren.’ Hij verlaagt zijn koersdoel van 43 naar 30 euro. ‘De komende maanden kunnen een hobbelige rit worden.’

Zijn advies blijft ‘bijkopen’. Hij blijft er van uitgaan dat Kinepolis de coronapandemie zal overleven. De groep beschikt over tien tot elf maanden cash en heeft ‘tal van mogelijkheden’. In tegenstelling tot sectorgenoten als AMC of Cineworld is Kinepolis eigenaar van het gros van zijn zalen. Sips raamt de waarde van dat vastgoed op 800 miljoen tot 1,2 miljard euro. Hij verwacht dat Kinepolis alle nodige maatregelen neemt om de impact op alle niveaus te drukken.

De Belgische sluiting en het bijgeknipte koersdoel blijven niet zonder effect: het aandeel tuimelde 4,7 procent naar 19,48 euro. Het aandeel noteert zo voor het eerst sinds het najaar van 2013 onder de grens van 20 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud