Euronext Brussel: de vacature te veel van Bpost

©Photo News

De Brusselse beurs zette maandag net als de rest van Europa een stapje terug. Bpost stond onder druk. Op een jaar tijd verloor het post- en pakjesbedrijf drie topmanagers.

De Europese beurzen hebben bij het vrijdagse spurtje wat op de adem getrapt. Beleggers namen een voorschot op een Chinees-Amerikaans handelsakkoord en een brexitdeal, maar de eerste bleek een niet compleet overtuigende interimdeal en of de tweede er deze week komt is hoogst onzeker. 

De Bel20  sloot 0,4 procent lager op 3.713,56 punten.

De grootste daler in de index was Proximus  , dat 2,2 procent inleverde tot 27,55 euro. Het beurshuis Citi verlaagt het advies van 'houden' tot 'verkopen'. Het koersdoel gaat van 27 naar 24 euro. Het beurshuis wijst op verschillende factoren:

  • De telecomoperator moet de uitrol van zijn glasvezelnetwerk versnellen om met het opgewaardeerde netwerk van Telenet te concurreren, waardoor het dividend niet langer 'gedekt' is door de cashflow.
  • De concurrentie op de Belgische markt is intenser geworden, terwijl de digitale omschakeling gevaar loopt door de exit van CEO Dominique Leroy en druk van de vakbonden.
  • Een risico dat er extra aandelen op de markt komen als de Belgische overheid zou beslissen zijn belang te verminderen.

Proximus heeft nu al tien 10 verkoopadviezen, tegenover slechts 2 koopadviezen; 14 analisten geven een 'houden'-advies. 

Bpost, het andere beursgenoteerde overheidsbedrijf, deed nog iets slechter met een verlies van 2,5 procent tot 9,73 euro. Niet alleen moet de postgroep zelf op zoek naar een opvolger voor ontslagnemend CEO Koen Van Gerven, ook de Amerikaanse probleemdochter Radial heeft een vacature: CEO Pierre Winand kondigde vrijdagavond onverwacht zijn exit aan. Van Gerven legde eind 2017 700 miljoen op tafel voor Radial, maar de Amerikaanse e-commerce-specialist rendeerde tot nog toe absoluut niet. Eerder dit jaar vertrok ook Kurt Pierloot, de CEIO van de belangrijk mail- en retailafdeling.  

'Een succesvolle turnaround van Radial is cruciaal voor de duurzaamheid van het dividend, zelfs op een lager peil', schrijft ING-analist Marc Zwartsenburg. 'Dat er nu drie topmanagers vertrokken zijn op een jaar tijd is niet geruststellend, zeker nu het bedrijf in volle transformatie zit'. 

Eenzelfde teneur bij KBC Securities: 'Middenin de transformatie, betreuren we het gebrek aan stabiliteit', klinkt het. Beide beurshuizen raken niet verder dan een 'houden'-advies. 

Deutsche Bank schuift UCB  naar voor als favoriete Europese midcap. 'Wij denken dat de overname van Ra Pharmaceuticals aantrekkelijk is voor aandeelhouders, via de toevoeging van een potentieel geneesmiddel in de derde klinische testfase dat mogelijk in 2022 gelanceerd kan worden. De bestaande marketing en sowieso geplande investeringen in rozanolixizumab (het eigen potentieel myasthenia gravis-middel van UCB, red.) kunnen daar een hefboom op zetten', stelt analist Richard Parkes. 'Maar het meest belangrijke is dat de deal ons vertrouwen sterkt dat de groep in de periode 2021-2026 weer met groei kan aanknopen. De huidige beurskoers, die tegen 13 keer de winst noteert, weerspiegelt dat potentieel niet'. 

Deutsche hanteert een koopadvies en koersdoel van 95 euro. Het aandeel maakte na de klim van vorige week nagenoeg pas op de plaats (-0,1%) op 66,74 euro. 

Beter verging het Fagron  , met een klim van 6,6 procent tot 17,55 euro. De investeringsmaatschappijen Baltisse (Filip Balcaen) en Waterland hebben vrijdag na de publicatie van de kwartaalupdate 9,3 miljoen aandelen in de farmagroep verkocht tegen 16,2 euro per stuk, goed voor een belang van 13 procent. Vrijdag werd het aandeel opgeschort toen het 2,4 procent hoger noteerde op 16,47 euro. 

In amper drie maanden hebben beide meer dan 225 miljoen euro winst geboekt op een inleg van zowat 125 miljoen euro, blijkt uit berekeningen van de Rekenmeester. Beleggers lijken vooral opgelucht dat de ex-grootaandeelhouders op drie maanden volledig uitgestapt zijn, zodat de wolk van potentiĆ«le nieuwe verkopen niet langer boven het aandeel hangt.

Econocom (-0,3%, 2,306 euro) maakte nabeurs bekend dat het vorige week 1,37 miljoen eigen aandelen heeft ingekocht tussen een koers van 2,19 en 2,29 euro. De koers was fors teruggevallen nadat enkele insiders aandelen hadden verkocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud