Euronext Brussel: een deuk in het schuimrubber

©BELGA

Recticel kreeg een flinke dreun. Net voor de anderhalve dag opschorting was het aandeel omhooggeschoten. Maar de biedprijs van Greiner wordt algemeen te laag bevonden. Leasinvest overtrof de verwachtingen in het eerste kwartaal en ziet stilaan beterschap.

Na het herstel van vrijdag zetten de Europese beurzen maandagmiddag een stap terug. De Euro Stoxx 50 zakte 0,3 procent. De opstoot van de Amerikaanse inflatie wakkerde vorige week de vrees voor een stimulusafbouw - en op termijn ook renteverhogingen - aan. Die zorg is niet verdwenen. De coronasituatie in sommige landen maakt beleggers ook voorzichtig.

In de Bel20 noteerden drie bedrijven zonder het recht op het dividend. Het dividend van Cofinimmo was 5,80 euro bruto per aandeel waard. KBC knipte een coupon van 0,44 euro en Solvay keerde een slotdividend van 2,25 euro bruto uit. Samen waren de drie coupons goed voor tien Bel20-punten. De Brusselse graadmeter had er echter weinig last van en sloot 0,1 procent hoger op 4.072 punten.

De couponknippers zelf zakten. Cofinimmo verloor 3,7 procent tot 126,20 euro, KBC ging 0,4 procent lager tot 68,20 euro en Solvay liet 1,3 procent liggen tot 111,70 euro.

Bijkomende informatie

De Oostenrijkse groep Greiner stuurde zondag een verduidelijking over haar overnamebod op de schuimrubberproducent Recticel uit. Vrijdag raakte bekend dat de holding Bois Sauvage haar belang van 27 procent in Recticel aan Greiner verkoopt. Dat Oostenrijkse familiebedrijf wil daarvoor 13,50 euro per aandeel neertellen en dan een bod uitbrengen op de resterende aandelen. Het zou tevreden zijn als het een belang van 50 procent plus 1 aandeel kan verwerven. Dat betekent dat Recticel op Euronext Brussel blijft noteren.

Greiner specifieerde maandagochtend dat de overname van de participatie van Bois Sauvage in principe definitief is, tenzij de aandeelhouders hun toevlucht zoeken tot een gifpil.

De raad van bestuur van Recticel spreekt zich voorlopig niet uit over het bod van Greiner en wacht op bijkomende informatie.

Analisten vinden de geboden prijs onvoldoende. ‘Het bod onderwaardeert de activiteiten van Recticel’, zeggen de ING-analisten Maxime Stranart en Stijn Demeester. Een andere vraag is wat Bois Sauvage bezielt. ‘Nu de koers van Recticel op een meerjarenpiek staat, denken we dat Bois Sauvage het bod van Greiner als een kans ziet om te cashen op een illiquide investering’, zegt Michiel Declercq van KBC Securities. Zijn collega Wim Hoste becijfert de faire waarde van Recticel op 14 euro per aandeel.

De koersreactie was heftig. Recticel zakte maandag met 7,4 procent naar 14 euro, boven de Greiner-prijs dus. Grotendeels ging het om een terugval. Donderdagavond was het aandeel kort voor de slotbel 14 procent hoger geschoten. Het aandeel Bois Sauvage ging 1,3 procent lager naar 389 euro.

Jaar goed gestart

Een van de uitschieters in het nieuwsaanbod van vorige week was dat Ackermans & van Haaren van plan is zijn volledige vastgoeddochter Extensa in te brengen bij zijn gedeeltelijke dochter Leasinvest Real Estate.

Leasinvest is het jaar goed begonnen, blijkt uit de tradingupdate over het eerste kwartaal. Een update met een positieve toon: ‘We voelen het einde van de crisis door de opstart van nieuwe onderhandelingen die soms al uitmonden in nieuwe verhuringen of interesse om te huren’, zegt CEO Michel Van Geyte.

In het eerste kwartaal verbeterde de bezettingsgraad tot 92,1 procent, van 91,6 procent eind vorig jaar. De huurinkomsten daalden licht tegenover de eerste drie maanden van 2020 naar 14,96 miljoen euro, net als de EPRA-winst (de winst uit de courante kernactiviteiten): van 7,26 miljoen naar 7,20 miljoen euro.

De eerstekwartaalresultaten van Leasinvest waren veel beter dan verwacht, zeggen de vastgoedanalisten van KBC Securities. Wido Jongman en Joachim Vansanten rekenden op nettohuurinkomsten van 13,6 miljoen euro, terwijl het 15 miljoen werd. Ze zien een drievoudige verklaring. In de eerste plaats kon Leasinvest bepaalde provisies die het in het vierde kwartaal had genomen voor door Covid-19 niet ontvangen huurgelden terugnemen. Daarnaast betaalden sommige huurders in Oostenrijk toch huur, hoewel ze daar vanwege de opgelegde winkelsluitingen niet toe verplicht waren. Tot slot verbeterde de bezettingsgraad.

De KBCS-analisten gaan hun winstramingen voor 2021 wellicht optrekken. In afwachting van bijkomende financiële details over de Extensa-deal behouden de analisten hun koersdoel van 80 euro en hun ‘houden’-advies.

Ook Herman van der Loos van Degroof Petercam spreekt over goede resultaten. Zijn koopadvies gaat hij opnieuw bekijken als er meer informatie over het samengaan met Extensa beschikbaar is.

Leasinvest won 1,4 procent tot 78,60 euro.

BLIKVANGER

Maandag

De Europese beurzen lasten een pauze in na het stevig herstel van vrijdag. Data over de Chinese economie waren gemengd en in sommige Aziatische landen slaat Covid-19 weer toe. In Brussel maakte Recticel een scherpe duik na anderhalve dag opschorting van de handel.

Dinsdag

Voor de aandeelhouders wordt het een drukke dag. Niet minder dan tien in Brussel noterende bedrijven organiseren hun jaarlijkse algemene vergadering. Daarbij zit een Bel20’er: de hoogspanningsnetuitbater Elia. In de VS komt de supermarktengigant Walmart met kwartaalcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud