Euronext Brussel: een verwachte opsteker voor UCB

©BELGA

Bimekizumab, het psoriasismiddel van UCB, krijgt een positief advies in Europa. Oxurion gaat focussen op zijn oogmedicijnen. En bij de Zweedse deal van Aedifica zijn er bedenkingen.

De beurzen op het oude continent deden het vrijdag rustig aan en verloren een kleine 0,1 procent. Ze profiteerden niet van de stevige groene cijfers op Wall Street, waar beleggers zich weinig aantrokken van een inflatiecijfer. De favoriete inflatiemaatstaf van de Amerikaanse centrale bank (Fed) kwam in mei uit op 3,4 procent, het hoogste peil sinds 1991.

Blikvanger

Vrijdag

De Europese beurzen kunnen geen vervolg breien aan de records op Wall Street. De algemene trend is licht negatief. Euronext Brussel is een uitzondering dankzij mooie winsten voor UBC, Galapagos en Aperam. UCB kreeg een positief Europees advies voor zijn psoriasismiddel bimekizumab.

Maandag

De week begint rustig met alleen de algemene vergadering van Acacia Pharma op de agenda. Het zwaartepunt valt in de tweede helft van de week met donderdag de Europese en Amerikaanse PMI-cijfers (die het vertrouwen van aankoopdirecteurs weer­geven) en vrijdag het Amerikaanse banenrapport.

Gelukkig presteerde de Bel20 opmerkelijk beter. De index schreef 0,7 procent bij tot 4.180 punten. Galapagos , dat was weggezakt tot het laagste niveau in vijf jaar, werd opgevist en steeg 4,3 procent. Het was de sterkste stijger in de Bel20. Ook de inoxproducent Aperam kon na een zwakke week 1,7 procent winnen.

De tweede sterkste stijger in de Bel20 was UCB . Het CHMP, het adviesorgaan van de Europese geneesmiddelendienst EMA, geeft een positief advies voor het kandidaat-geneesmiddel bimekizumab voor de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige psoriasis. Als de Europese Commissie het advies volgt, kan de goedkeuring van Bimzelx - de commerciële naam van ‘bime’ - over een tweetal maanden volgen.

Analisten zien brood in bime. Ze sluiten niet uit dat het middel ooit een miljardenomzet haalt. Met het positief advies staat UCB dicht bij de Europese lancering van bime, maar het is nog wachten op groen licht in de VS.

‘Wij hadden een positief oordeel verwacht na de uitstekende fase 3-resultaten. Niettemin is het goed dat bevestigd te zien’, reageert Kepler Cheuvreux. Het beurshuis merkt op dat de Amerikaanse goedkeuring - die nog belangrijker is dan de Europese - rond oktober wordt verwacht. De analist rekent op piekverkopen van 2,7 miljard euro voor bimekizumab, waarvan bijna 1 miljard voor psoriasis.

Analisten zien brood in bimekizumab van UCB. Ze sluiten niet uit dat het medicijn ooit een miljardenomzet haalt.

UCB veerde 3,1 procent op tot 86,76 euro. Financière de Tubize, de monoholding die 35 procent van UCB in handen heeft, won nog meer en ging 4,1 procent de lucht in tot 83,60 euro.

Zoreline

We blijven in de farmasector met Mithra . De Luikse specialist in geneesmiddelen voor vrouwen voldoet na een heronderhandeling aan alle financiële verplichtingen rond twee producten. Het gaat om de anticonceptiering Myring en het implantaat Zoreline. Zoreline is een generische variant van Zoladex, een middel om hormoongerelateerde kankers (borstkanker, prostaatkanker) en bepaalde goedaardige gynaecologische aandoeningen te behandelen.

Mithra koopt de financiële verplichtingen tegenover SVR Invest BV af voor 8,5 miljoen euro, terwijl die eind december voor 8,8 miljoen euro in de boeken stonden. Gespreid over de komende vier jaar zal Mithra nog eens 8,5 miljoen aan SVR Invest betalen voor een deel van de licentie- en distributierechten op Zoreline. Die rechten omvatten belangrijke regio’s als China, Canada en Australië, die tegen 2025 meer dan 70 procent van de marktkansen moeten vertegenwoordigen. Mithra heeft nu de volledige licentie- en distributierechten voor Zoreline en Myring in handen.

‘Een beperkte winst voor Mithra’, zeggen de biofarma-analisten van KBC Securities. De anticonceptiepil Estelle en het middel tegen opvliegers Donesta maken het leeuwendeel - meer dan 80 procent - uit van hun som-der-delenwaardering. Ze behouden hun koersdoel van 34,5 euro en hun koopadvies.

Mithra ging 1,7 procent hoger naar 24,65 euro.

Oxurion

Onder de nieuwe CEO Tom Graney voert Oxurion een herstructurering door. Het biofarmabedrijf gaat focussen op de kandidaat-geneesmiddelen THR-687 en THR-149 (ter behandeling van oogaandoeningen bij diabetici). De investeringen in niet-kernactiviteiten, waaronder droge maculadegeneratie en kankeronderzoek (Oncurious), worden stopgezet.

Volgens Graney is de beslissing genomen om de organisatie en middelen zo goed mogelijk af te stemmen op de strategische prioriteiten van Oxurion en ‘waardecreatie te maximaliseren op de meest kapitaalefficiënte manier’. Oxurion steeg 0,2 procent tot 2,52 euro.

Zweden

Aedifica koopt via zijn Finse dochter Hoivatilat 16 zorglocaties in Zweden. Het gaat om 14 bestaande gebouwen en twee sites in aanbouw. De investering bedraagt omgerekend 52,5 miljoen euro.

'Wij schatten het brutorendement op zo'n 4,6 procent en dat is lager dan de 5,5 procent die we in ons model aannemen. Wij denken dat het bedrijf een hoger rendement kan halen als het zelf gebouwen ontwikkelt in Zweden’, reageren Wido Jongman en Joachim Vansanten, analisten van KBC Securities. De transactie leidt - ondanks het lagere rendement - niet tot een wijziging van het koersdoel van 122 euro of het koopadvies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud