Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: een Zwitserse premie en een Britse link

©BELGA

Umicore zette een rem op de Bel20. Melexis en Elia voerden de stijgers in de Brusselse index aan. Het ingenieursdienstenbedrijf Akka Technologies schoot omhoog na een onverwacht overnamebod van Adecco.

Na twee neerwaartse dagen, onder meer door de strengere Chinese regelgevers, trekken de Europese beurzen weer hoger. Ze werden geholpen door bemoedigende kwartaalrapporten van onder meer de Britse bank Barclays, de Franse IT-dienstengroep Capgemini en de Franse luxegroep Kering . De Euro Stoxx 50 won 0,9 procent.

Chinese aandelen krijgen rake klappen

De Brusselse graadmeter Bel20 won 0,6 procent tot 4.234 punten. Vooral Umicore (-1,8%) stond op de rem.

De materiaaltechnologiegroep verloor dinsdag ook al 1,65 procent nadat maandag met 54,40 euro de hoogste slotkoers van het jaar – en een nieuw record - werd aangetikt. Winstnemingen na een jaarpiek zijn niet ongewoon, maar wellicht is meer aan de hand.

ING-analist Stijn Demeester verwijst naar een recente uitspraak van Tesla-CEO Elon Musk. 'Musk zei dat twee derde van de Tesla-voertuigen op de batterijsoort LFP zullen draaien en slechts een derde op een nikkelvariant.' Umicore is de onbetwiste marktleider in kathodematerialen met nikkel, mangaan en kobalt (NMC).

Knal

Twee Bel20’ers kwamen voorbeurs met resultaten - Melexis en Elia - en in beide gevallen mogen die er zijn. Françoise Chombar, de CEO van Melexis die op 1 augustus stopt en voorzitter wordt, kan een mooie groeiperiode voor de chipontwikkelaar afsluiten met recordresultaten. Met dank aan de wereldwijd boomende vraag naar (auto)chips. Melexis trekt de verwachtingen voor het volledige jaar nogmaals op.

Analisten reageren eerder lauwtjes. ‘De tweedekwartaalcijfers waren lichtjes beter dan verwacht’, klinkt het bij KBC Securities, dat een koopadvies en een koersdoel van 105 euro hanteert. Michael Roeg van Degroof Petercam handhaaft zijn houdadvies, maar gaat wel zijn ramingen herzien.

Het positiefst klinkt Kepler Cheuvreux: ‘CEO Chombar vertrekt met een knal.' Ook daar geen veranderingen aan rating (houden) en koersdoel (95 euro). Het aandeel steeg 6 procent tot 92 euro.

Nemo

Meer enthousiasme bij de analisten is er rond Elia . De netbeheerder boekte over de eerste jaarhelft een fractie minder nettowinst, 150,5 miljoen euro om precies te zijn, vooral door een piek in de onderhoudscyclus op het netwerk van de Duitse dochter 50Hertz. Elia krikt de jaarprognose licht op en rekent nu op een rendement op eigen vermogen ‘aan de bovenkant’ van de eerder naar voren geschoven vork van 5,5 à 6,5 procent.

‘Resultaten boven de verwachtingen’, zegt de analist van Kepler Cheuvreux, die zijn koopadvies en koersdoel van 108 euro handhaaft.

Elia klopte met zijn halfjaarcijfers op bijna alle fronten de verwachtingen, zegt analist Olivier Vandewoude van KBC Securities. De nettowinst van 124,9 miljoen euro kwam 10,7 procent hoger uit dan de consensusverwachting van 112,8 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan de Nemo Link, de onderzeese kabel tussen het Verenigd Koninkrijk en Zeebrugge. De Duitse dochter 50Hertz presteerde ook iets beter dan de analist had verwacht. Vandewoude trekt zijn koersdoel op van 105,50 naar 109 euro en handhaaft zijn koopadvies.

Quirijn Mulder van ING (houden, 90 euro) had op de ‘onderliggende vooruitgang’ bij Elia een beperkte koersreactie verwacht, maar het aandeel steeg toch met 4,5 procent naar 99,25 euro. Ook hij verwijst naar ‘de sterke Nemo Link’, die profiteerde van een hoger gebruik en heel wat beweging dankzij de combinatie van nucleaire beschikbaarheid en hoge gasprijzen.

Goede kans op slagen

Voor een verrassing van formaat zorgde Adecco. De Zwitserse uitzendgroep lanceert totaal onverwacht een overnamebod op het Franse Akka Technologies , een specialist in engineeringconsulting en R&D-diensten die behalve in Parijs ook in Brussel noteert. Adecco biedt 49 euro per aandeel, meer dan het dubbele van de slotkoers van dinsdag.

Volgens Degroof Petercam-analist Luuk van Beek heeft het overnamebod een goede kans op slagen. Enerzijds wegens de forse premie die de Zwitsers bieden, anderzijds omdat het bod de steun geniet van de oprichtersfamilie Ricci en van Swilux, een dochterbedrijf van investeringsmaatschappij NPM van Gérald Frère. Samen controleren zij 60 procent van de aandelen en 68 procent van de stemrechten.

Van Beek handhaaft zijn ‘houden’-rating maar trekt zijn koersdoel - dat op 25 euro stond - op tot de biedprijs van 49 euro. Het aandeel Akka schoot naar de biedprijs: het ging 91 procent hoger naar 47,10 euro.

BLIKVANGER

Woensdag

De Europese beurzen herstellen na twee verliesdagen waar Peking een ruime hand in had. Beter dan verwachte bedrijfsresultaten fleuren de beleggers op. In Brussel zakt Umicore in aanloop naar de halfjaarcijfers en worden Melexis en Elia beloond voor degelijke cijfers. Akka Technologies verdubbelt in waarde na een overnamebod van Adecco.

Donderdag

Een tsunami aan bedrijfsresultaten rolt over de beurzen. In Brussel zijn de Bel20’ers AB InBev, UCB, Argenx, Solvay en Telenet aan de beurt. Daarnaast zijn er tal van grote namen die rapporteren, van Volkswagen, Credit Suisse en Airbus over ArcelorMittal tot Shell. In de VS maakt de beleggersapp Robinhood zijn debuut op Nasdaq.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud