Euronext Brussel: Elia onder stroom, goed rapport voor Ascencio

©BELGA

De Bel20 heeft eindelijk de coronaklap verteerd. Elia beleefde zijn beste dag in zeven maanden. Greenyard deed nog een desinvestering. En Degroof Petercam vindt Ascencio koopwaardig.

De gestaag vorderende vaccinatie in Europa en de geleidelijke heropening van de economie die daardoor mogelijk wordt, sturen de beurzen opnieuw hoger. De Euro Stoxx 50 sloot o,1 procent hoger.

De Bel20 deed het nog beter en steeg met 0,7 procent naar 4.221 punten. Daarmee is de zware crash van februari/maart 2020 eindelijk verteerd. Een herstel dat vooral aan de zwaargewichten AB InBev en KBC te danken is, al noteren de bierbrouwer en de bank-verzekeraar allebei nog onder hun prepandemieniveau.

Een van de toppers in de Bel20 was maandag Elia , dat 2,5 procent steeg naar 93,50 euro. Specifiek nieuws was er niet. De uitbater van hoogspanningsnetwerken in België en Duitsland heeft een zwakke veertiendaagse achter de rug. Dat heeft minder met Elia zelf te maken dan wel met de aantrekkingskracht van andere aandelen.

Maar de winnaar in de Bel20 was de zorgvastgoedspeler Aedifica . Het aandeel steeg met een forse 5,5 procent naar 111,20 euro. Er was geen nieuws over het aandeel. De afgelopen twee beursdagen leverde het wel in nadat het een kapitaalverhoging had gedaan waarbij 2,8 miljoen nieuwe aandelen werden geplaatst tegen een prijs van 102 euro per aandeel.

Sofina nam wat gas terug. De Boël-holding heeft een sterke week (+5,2%) achter de rug, ook dankzij twee bedrijven uit haar portefeuille die de stap naar de beurs zetten, en sloot vrijdag op een nieuwe recordkoers van 360 euro. Daar wordt nu wat winst op genomen. Sofina ging 2,3 procent lager naar 352 euro.

Champignons in blik

Het fruit- en groenteconcern Greenyard maakte voorbeurs bekend zijn dochterbedrijf Greenyard Prepared Netherlands van de hand te doen. Greenyard Prepared Netherlands is gevestigd in Velden en maakt verse champignons in, zowel in blik als in bokaal. Het bedrijf wordt overgenomen door de Poolse investeringsgroep Cornerstone Investment Management, die financiële steun krijgt van Kartesia. De verkoopprijs bedraagt 17 miljoen euro.

Volgens Greenyard zal de transactie, die naar verwachting in de zomer wordt afgerond, geen grote impact hebben op de financiële resultaten. Ze laat wel toe de schuldgraad te verkleinen.

Met de verkoop van Greenyard Prepared Netherlands is de transformatie van Greenyard voltooid, klinkt het. ‘We zijn nu in staat onze kernactiviteiten over de hele wereld verder te versnellen, terwijl we voortdurend onze strategische partnerschappen uitdiepen.’

De KBC Securities-analisten Alan Vandenberghe en Guy Sips reageren positief. ‘Het momentum versnelt, de omzet en de winstmarge verbeteren en de schuldenberg raakt onder controle. De verkoop van niet-kernactiviteiten zal de groep helpen haar schuldpositie nog sneller te verbeteren zonder de winstgevendheid aan te tasten.’ Ze herhalen hun koopadvies en koersdoel van 9,60 euro.

Greenyard won 2,6 procent tot 10,20 euro, een nieuwe jaarpiek. Het is van juli 2018 geleden dat de koers zo hoog stond.

'Solide resultaten'

Ascencio maakte vrijdagavond degelijk resultaten bekend over de eerst helft van het boekjaar 2020-2021. De verhuurder van winkelpanden zag de huurinkomsten met 9,1 procent stijgen, een gevolg van de aankoop van vijf Casino-supermarkten in het zuidoosten van Frankrijk in maart vorig jaar. Ascencio schold wegens de coronacrisis 0,67 miljoen euro aan huur kwijt. De EPRA-winst, de courante winst uit de kernactiviteiten, kwam 4,4 procent hoger uit op 15,2 miljoen euro.

De bezettingsgraad bedroeg eind maart 96 procent tegen 97,7 procent eind september, wat te wijten is aan het vertrek van een huurder in Spanje. In België en Frankrijk bleef de bezetting stabiel. Ascencio verwacht over het hele boekjaar een stabiel dividend te kunnen uitkeren. Ter herinnering: over 2019-2020 bedroeg het dividend 3,65 euro per aandeel.

‘Solide resultaten’, zegt Herman van der Loos van het beurshuis Degroof Petercam. Hij maakt zich geen zorgen over de tijdelijke leegstand in Valencia omdat het pand in kwestie dankzij een verbrekingsvergoeding ‘financieel’ nog verhuurd is tot juni volgend jaar. ‘Dat geeft Ascencio veel tijd om het opnieuw te verhuren.’

De analist wijst ook op de weerbaarheid van Ascencio dankzij de stadsrandwinkels en de hoge blootstelling aan voedingswinkels (40,6% van de totale huur).

Van der Loos trekt zijn advies voor Ascencio op van ‘houden’ naar ‘kopen’ en behoudt zijn koersdoel van 58 euro. De hoge kwaliteit van de portefeuille, met een groot gewicht aan voedingskleinhandel, wordt niet weerspiegeld in de koers, zegt hij. Hij verwijst ook naar de lage ratio’s waartegen het aandeel noteert. Ascencio ging 1,5 procent hoger naar 48,50 euro.

BLIKVANGER

Maandag

De Europese beurzen zetten de heropeningsrally voort. De Bel20 staat eindelijk weer op het niveau van voor de coronacrisis. Aedifica kende een goede dag zonder specifiek nieuws. Greenyard verkocht een Nederlandse dochter. Ascencio kreeg een adviesverhoging van Degroof Petercam.

Dinsdag

Naast enkele Amerikaanse economische cijfers kijken beleggers vooral uit naar de jaarresultaten van Colruyt en Greenyard. Ze worden respectievelijk na de slotbel en voor de beursopening verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud