Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: fotoboeken als schrale troost

©BELGA

Aanhoudende coronazorgen wogen zwaar op de beurzen. Zoals wel vaker in deze lockdowntijden bieden fotoboeken enig soelaas.

Beleggers krijgen dezer dagen niet alleen een karrenvracht bedrijfsresultaten op hun bord, maar ook aanhoudend hoge cijfers over de coronabesmettingen. Reuters becijferde dat wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen met Covid-19 zijn besmet. Europa is de zwaarst getroffen regio: pakweg om de vier dagen komen er 1 miljoen besmettingen bij. De vaccinatiecampagnes zijn gestart, maar verlopen niet helemaal naar wens door een haperende aanvoer.

De vrees voor een 'economische oorlogswinter' zette de beurzen op stevig verlies. De Bel20 verloor 2,1 procent tot 3.645 punten.

De bankaandelen ING en KBC zakten respectievelijk 3,6 en 2,9 procent door heropflakkerende vrees voor oplopende probleemkredieten. Ook verzekeraar Ageas stond onder druk. Ageas wordt als een van de geïnteresseerden genoemd als de federale regering haar belang in Ethias van de hand doet.

Na de flinke klap van dinsdag (-6,6%) wegens zwakke jaarresultaten en vooruitzichten wist Barco wat te herstellen: de beeldvormingsgroep verstevigde 1,6 procent tot 16,18 euro. Kepler Cheuvreux heeft het koersdoel licht opgetrokken, van 15 tot 16 euro, maar blijft bij ‘houden’. De analist verwijst naar de beperkte visibiliteit, de noodzaak om het beleggersvertrouwen te herstellen en de aanhoudende disruptie van de voornaamste eindmarkten.

LG Chem

Umicore genoot een tijdje van twee hogere koersdoelen, maar zakte bij slot 2,7 procent tot 47,88 euro. KBC Securities-analist Wim Hoste trekt zijn koersdoel op van 40 tot 49 euro. De aanpassing steunt op de goede kwartaalcijfers en vooruitzichten van het Zuid-Koreaanse LG Chem, een van de grootste producenten van batterijcellen en een belangrijke klant van Umicore voor kathodematerialen. Hoste verwacht een sterkere groei van de batterijmaterialentak van de Belgische groep, ongeveer 25 procent in plaats van een kleine 10 procent. Verder heeft de analist zijn winstprognose voor de recyclagetak wat verhoogd.

Hij merkt op dat winstgevende groei van de batterijmaterialen nog steeds de hoofdmotor is van het langetermijnverhaal van Umicore. De visibiliteit op de winstgevendheid van die tak is echter beperkt en daarom blijft Hostes advies ‘houden’.

Bij UBS gaat het koersdoel van 31 naar 33 euro, maar blijft het verkoopadvies van kracht. De Zwitsers hebben hun verwachtingen aangepast en gaan uit van een brutobedrijfswinst van 530 miljoen euro in plaats van 485 miljoen voordien. Voor 2021 en 2022 zien ze een winststijging per aandeel van 13 procent. De verhogingen zijn toe te schrijven aan de recyclageafdeling die profiteert van hogere metaalprijzen.

Fotoboeken en fotokalenders

Op de brede markt stond Smartphoto Group bij de beste klimmers. De fotofinisher krijgt een flink hoger koersdoel van KBC Securities: dat gaat van 26 naar 35 euro. Analist Guy Sips heeft zijn waarderingsmodel een update gegeven nadat de Duitse sectorgenoot Cewe met een veelbelovende tradingupdate was gekomen. Cewe profiteert volop van het thuisblijven, waardoor de consumenten meer fotoboeken en fotokalenders bestellen. De winstmarge bij de Duitsers steeg van 8 naar 10 procent, wat de koers naar het hoogste peil in 20 jaar stuurde.

Sips verwacht dat Smartphoto van dezelfde trend profiteert. Smartphoto lanceerde bovendien een aantrekkelijke reclamecampagne vóór Kerstmis, wat naar Sips verwachting positief heeft bijgedragen tot de jaarresultaten. Hij verwacht een goede tweede jaarhelft met een omzetpiek in het vierde kwartaal. De omzetverwachting voor 2020 stijgt van 57,4 naar 58,2 miljoen euro, de prognose voor de brutobedrijfswinst gaat van 8,8 naar 9 miljoen.

De insiders kochten onlangs flink wat Smartphoto-stukken bij. Zowel grootaandeelhouder Marc Coucke als bestuurder Hans Van Rijckegem kochten eind december tienduizenden aandelen van de fotogroep.

Het aandeel Smartphoto won tegen de trend in 0,7 procent tot 29,80 euro.

Defensief groeiaandeel

Shurgard kon in dit klimaat geen munt slaan uit een koopadvies van KBC Securities. Het beurshuis begint de opvolging van de uitbater van zelfopslagmagazijnen met een koersdoel van 44 euro. Dat biedt 18 procent opwaarts potentieel.

'Als een natuurlijke consolidator in een onderbevoorrade markt is het groeipotentieel van Shurgard gigantisch', zegtt Joachim Vansanten. Shurgard is volgens de analist een defensief aandeel. Het risico dat er plots te veel zelfopslagmagazijnen op de markt komen is bijna nul en de coronapandemie lijkt weinig impact te hebben op de gang van zaken. Met verhuurprijzen die ruim boven het break-evenpunt liggen en een solide balans is Shurgard goed geplaatst om de storm te doorstaan. Het dividendrendement is bovendien aantrekkelijk, zegt Vansanten.

Shurgard zakte 3 procent tot 36,20 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud