Advertentie

Biotechduo weegt op Bel20

©BELGA

Retail Estates kan corona achter zich laten. Met een tegenbod probeert Shurgard zijn grootste Zweedse rivaal binnen te halen. Kinepolis sloeg munt uit een flink hoger koersdoel.

De Europese beurzen bleven andermaal dicht bij huis. De zware vierde coronagolf die over Europa rolt en al enkele landen ertoe aanzette strengere sanitaire maatregelen te nemen maakt beleggers voorzichtig. Op Euronext Brussel presteerde de Bel20 slechter met een verlies van 0,7 procent tot 4.203 punten.

Zwaargewicht Argenx stond op de rem met een verlies van 4,1 procent tot 243,4 euro. De beurskoers van de biotechgroep is al enkele weken manisch-depressief. De reden: hoogspanning in de aanloop naar 17 december. Ten laatste dan moet de Amerikaanse geneesmiddelendienst FDA zich uitspreken over de toelating van het potentiële goudhaantje efgartigimod voor de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis. De hele medische sector stond onder druk, want ook UCB verloor 3,3 procent tot 99,1 euro.

Op de brede markt profiteerde Kinepolis (+3,8%, 51,1 euro) van een stevige koersdoelverhoging bij ING. In contrast met Basic-Fit , een ander typisch ‘verlaat-het-huisaandeel’, noteert Kinepolis - ondanks stevig herstel - een stuk onder de koers waartegen de bioscoopgroep de pandemie inging. De vrees voor nieuwe coronamaatregelen drukte vorige week stevig op de koers.

Onterecht, vindt ING. Het beurshuis herhaalt in een rapport zijn koopadvies en trekt zijn koersdoel stevig op, van 62 naar 79 euro. Analist David Vagman vermoedt dat beleggers zich blindstaren op de tegenover de precovidperiode nog altijd lagere bezoekersaantallen. 

Dat is echter slechts één aspect van het verhaal, benadrukt de analist. 'Ten eerste onderschat de markt de impact van de doorgevoerde kostenbesparingen. Die zullen vanaf 2022 een hefboom op de winst zetten. Ten tweede zijn er de 'Entrepreneurship'-initiatieven, die volgens ons de bedrijfswinst (ebitda) per bezoeker met ruim een vijfde kunnen verhogen, tot 30 procent boven het precovidpeil.’ 

24Storage

Shurgard werpt zich in de strijd om zijn Zweedse rivaal 24Storage. Met een bod van 72 kronen cash per aandeel countert de specialist in zelfopslagmagazijnen het bod van 62 kronen dat de Amerikaanse pensioenreus TIAA twee weken geleden lanceerde. Shurgard heeft in totaal 1,08 miljard kronen (107 miljoen euro) veil voor 24Storage. Als het bod slaagt, wordt het Luxemburgs bedrijf bijna dubbel zo groot in Zweden.

'Met het tegenbod verdedigt Shurgard zijn derde belangrijkste markt', merken KBC Securities-analisten Wim Lewi en Wido Jongman op. Met TIAA als 'sponsor' had 24Storage kunnen uitgroeien tot een te duchten concurrent met een potentiële prijzenslag als gevolg.

24Storage brak geen potten sinds de beursgang in Stockholm twee jaar geleden, mee door een hoge schuldenlast. Shurgard kampte met een omgekeerd 'probleem': te weinig schulden, wat in nulrentende tijden al snel 'suboptimaal' heet. Met de overname laadt Shurgard in één keer extra schulden op de balans. Twee vliegen in één Zweedse klap dus. Shurgard verloor 0,9 procent tot 56,2 euro.

Retail Estates

Met een degelijk halfjaarrapport bevestigde de verhuurder van perifere winkelpanden Retail Estates dat de door corona verstoorde toestand is genormaliseerd. De huurinkomsten stromen weer volop binnen en de bezettingsgraad was eind september gestegen naar 97,61 procent. Ook de winst zit weer op peil: de EPRA-winst per aandeel is met 2,95 euro zelfs 5,8 procent hoger dan twee jaar geleden.

Het cijfer is ook ietsje beter dan de vastgoedanalisten van KBC Securities hadden verwacht. Zij rekenden op een EPRA-winst van 2,90 euro per aandeel. Wido Jongman en Wim Lewi handhaven hun koopadvies en koersdoel van 76 euro.

‘Vrij oncontroversiële en geruststellende resultaten na het ‘coronajaar’ 2020/21’, zegt Herman van der Loos van Degroof Petercam, die zijn koopadvies en koersdoel van 74 euro herhaalt.

Retail Estates won 0,9 procent tot 70 euro.

Oxurion  vult zijn kas met 10 miljoen euro aan. Het biofarmabedrijf, dat zich toelegt op geneesmiddelen om oogproblemen bij diabetici te behandelen, sluit een overeenkomst met Kreos Capital en Pontifax Ventures in de vorm van een converteerbare obligatielening. Oxurion gaat het geld gebruiken om de ontwikkeling van THR-687 en THR-149 voort te zetten.

Het bedrijf wijst erop dat de bijkomende 10 miljoen niet zullen volstaan om zijn businessplan voor de komende 12 maanden uit te voeren. Het zal nog moeten putten uit de financieringsovereenkomst die met Negma Group is afgesloten. In dat programma is nog 22,5 miljoen euro beschikbaar.

Analist David Seynnaeve van Degroof Petercam gaat zijn rating en koersdoel herbekijken. Oxurion verloor 1,9 procent tot 2,07 euro.

Blikvanger

Maandag

De Europese beurzen openden met lichte winsten, doken dan in het verlies, maar konden tegen de slotbel wat herstellen. Beleggers reageerden tevreden op de herbenoeming van Jerome Powell als Fed-voorzitter. De Bel20 moest daarentegen achteruit wegens de koersdaling bij het invloedrijke biotechduo Argenx en UCB.

Dinsdag

Voorbeurs geven Ackermans & van Haaren  en CFE (eigenaar van DEME) een update over het derde kwartaal. Ackermans bezit 62,1 procent van CFE. Onlangs pakte DEME uit met zijn grootste contract ooit: een offshore windmolenpark in de VS met een waarde van 1,1 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud