Advertentie

Euronext Brussel: herfstzon door de patrijspoorten

©BELGA

De twee scheepvaartaandelen die in Brussel noteren, Exmar en Euronav, ontvingen optimistische analistenrapporten. Alleen Exmar profiteerde.

De laatste week van oktober wordt een stevige kluif voor beleggers. Elke dag staat een massa kwartaalcijfers op de agenda. In combinatie met aanhoudende bezorgdheid over de inflatie, de vierde coronagolf die zich in Europa aandient en de hernieuwde klim van de olieprijs maakt dat beleggers voorzichtig. De Europese beurzen bleven maandag dicht bij huis, ook de Bel20.

Bel20-zwaargewicht AB InBev (+0,6%, 48,50 euro) had geen last van een koersdoelverlaging door Fernand de Boer, een analist van Degroof Petercam, die zijn koopadvies handhaaft. Zijn koersdoel zakt in de aanloop naar de derdekwartaalcijfers van 72 naar 68 euro. De Boer denkt dat de resultaten donderdag niet goed zullen zijn. Hij vermoedt dat de volumes met 1,6 procent zijn gedaald, de brutobedrijfswinst (ebitda) met 5,6 procent. Toch verwacht hij dat de bierbrouwer zijn vooruitzichten - een ebitda-groei tussen 8 en 12 procent - handhaaft.

Belangrijker is volgens de analist wat AB InBev over de kosteninflatie zal zeggen, in het bijzonder over de hogere aluminiumprijzen. Als we naar de consensusramingen voor 2022 kijken, lijkt het alsof de markt de hogere kosten heeft ingecalculeerd, zegt hij. De markt onderschat in zijn ogen echter de prijszettingskracht van de biersector en van AB InBev.

De Boer vindt dat de vooruitgang van de omzet, de verwachte winstgroei en de sterke prijszettingskracht niet weerspiegeld worden in de waardering van AB InBev, waardoor het aandeel met een aanzienlijke korting tegenover andere bierproducenten noteert. Hij gaat ervan uit dat de schuldafbouw aanhoudt en denkt niet dat de tabaksreus Altria op het huidige koersniveau zijn belang in AB InBev zal verkopen.

Tango

Een van de beste klimmers op de brede markt was Exmar . De uitbater van gastankers en verhuurder van gasbehandelingsinfrastructuur stoomde 5,5 procent hoger naar 4,62 euro. Bij Kepler Cheuvreux klimt het koersdoel van 5,30 naar 6,20 euro terwijl het koopadvies overeind blijft.

De voornaamste reden voor de verhoging is dat de kans op tewerkstelling voor de drijvende lng-fabriek Tango FLNG flink groter is geworden door het verschil in de gasprijzen in de VS en in Azië en Europa. Voor gasexporteurs die daar munt uit willen slaan, kan de Tango een prima oplossing zijn.

Op basis van de toegenomen kans op tewerkstelling en het afsluiten van een contract tegen gunstige voorwaarden verhoogt de analist zijn waardering van de Tango FLNG van 3,40 naar 4,30 euro per aandeel.

Daartegenover zakt de waardering van het hervergassingsplatfom FSRU S188 van 1,90 naar 1,60 euro per aandeel. De analist is daarover conservatiever. Lees: het wordt moeilijker een (goed) contract te vinden.

Ook over het lpg-segment - de gastankerbusiness van Exmar - is hij voorzichtiger. Hij ziet de spotvrachttarieven voor middelgrote gastankers (midsize gas carriers), die begin dit jaar recordniveaus bereikten, de komende jaren zowat een kwart lager uitkomen.

Herstel voor de tankersector

Euronav kreeg in de ochtendhandel een zetje van KBC Securities. Volgens Olivier Vandewoude maakt de tankersector zich op voor een - laattijdig - covidherstel. De vraag naar olie zal in 2022 opnieuw klimmen naar prepandemieniveau naarmate de wereldeconomie meer op toerental komt. Het overschakelen op olie om kostenredenen kan tot een eenmalige boost leiden.

Om de aanvoer van olie te garanderen verhoogt de OPEC+ al enkele maanden de productie met 400.000 vaten per dag. In de praktijk lukt dat echter niet helemaal omdat sommige OPEC-leden niet kunnen volgen door onderinvestering en onderhoudsproblemen.

Positief voor de tankeroperatoren is dat de tankervloot maar licht aan het groeien is, met gemiddeld 1,3 procent per jaar tegen 4,2 procent in de voorbije vijf jaar. Het wereldwijde orderboek voor tankers staat onder het gemiddelde van de voorbije 25 jaar en door de hoge sloopprijzen worden wellicht enkele oude tankers verschroot.

Vandewoude verhoogt zijn koersdoel voor Euronav van 10,20 naar 11 euro en handhaaft zijn koopadvies. Het aandeel ging intieel zo'n 0,5 procent hoger, maar sloot 0,3 procent lager op 9,33 euro. Mogelijk wilden enkele beleggers winst nemen. Sinds midden augustus trok het al aandeel zo'n 45 procent hoger.

Vastned Belgium daalde 0,3 procent tot 29,8 euro. Nabeurs stelde de winkelpandverhuurder een winst per aandeel tussen 2,45 en 2,50 euro voorop. Hoe groot het dividend wordt, zal de ge­re­gle­men­teer­de vastgoedvennootschap pas bij de publicatie van de jaarcijfers meedelen.

BLIKVANGER

Maandag

Aan het begin van een razend drukke week - met veel bedrijfsresultaten en het rentebesluit van de ECB - bleven de Europese beurzen dicht bij huis. De stijgende olieprijs wakkert de inflatiezorgen aan. In Brussel profiteerde Exmar van een positief rapport.

Dinsdag

De markten zullen zeker het Amerikaanse consumentenvertrouwen in het oog houden, maar toch vooral aandacht hebben voor de resultaten van de technologiereuzen Alphabet, Microsoft en in mindere mate Twitter. In Europa zijn UBS, Novartis, ASMI en Orange aan de beurt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud