Euronext Brussel: Hogere koersdoelen doen Cofinimmo pieken

Het logo van Galapagos op een celonderzoeksmachine in het labo in Leiden ©Bloomberg

De Bel20 sloot de dag nagenoeg onveranderd af. Cofinimmo spurtte naar een record na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers.

De Europese beurzen lasten vrijdag na een rally van vijf dagen een adempauze in. Over de voortgang van de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen kwamen er gemengde signalen. Beleggers worden weer onzekerder of de twee grootmachten wel een deal zullen bereiken. De Amerikaanse president Donald Trump zei tegenover journalisten dat hij nog niet heeft beloofd om een reeks importtarieven terug te trekken.

De Brusselse Bel20-index schilferde 0,03 procent af tot 3.876,94 punten. 

Umicore zorgde voor de gekste capriolen. De materiaaltechnologiegroep schoot rond de middag plots van enkele procenten verlies naar 8 procent winst. Volgens Bloomberg, dat een bericht van Betaville overnam, was er speculatie op een overnamebod van de Franse oliereus Total op Umicore. Maar de speculatie ging snel liggen. Voorzitter Thomas Leysen van Umicore liet weten dat ze niet benaderd zijn door Total. Ook Total ontkende formeel. Umicore eindigde de dag zo goed als stabiel op 39,33 euro. 

Solvay (+0,7% op 99,72 euro) herstelde ten dele van de klap van 4,1 procent van donderdag. De chemiegroep stelde toen de winstvooruitzichten neerwaarts bij. In een exclusief interview met De Tijd en L'Echo zegt Ilham Kadri, de CEO van Solvay, dat ze nog veel groeimogelijkheden ziet voor de kunststoffen en composieten die de Belgische groep maakt. Ze zegt ook dat er momenteel geen plannen zijn om bepaalde activiteiten af te stoten, iets waar sommige analisten op hadden gehoopt bij de voorstelling van het nieuwe strategische plan.

Momentum

Cofinimmo verstevigde 1,8 procent tot 134,60 euro, het hoogste peil sinds 2008. De vastgoedgroep rapporteerde zeer degelijke negenmaandenresultaten.

Volgens analisten waren de resultaten in lijn met de verwachtingen. Een belangrijk, niet-financieel cijfer is echter dat zorgvastgoed nu al 56 procent van de portefeuille uitmaakt. Als dat percentage naar 60 procent gaat, zakt de roerende voorheffing die aandeelhouders op dividenden moeten betalen van 30 tot 15 procent.

De vastgoedanalisten van KBC Securities, Jan Opdecam en Wido Jongman, hebben hun model aangepast op basis van ramingen en nieuwe financiële parameters, en komen zo tot een nieuw koersdoel van 136 euro (tegen voorheen 125 euro). Hun advies blijft ‘kopen’.

Bij Kepler Cheuvreux gaat het koersdoel van 135 naar 140 euro. Volgens analist Frédéric Renard zou het momentum inzake zorgvastgoed moeten aanhouden. Zijn advies blijft ‘kopen’.

Kleiner is de aanpassing van het koersdoel bij Degroof Petercam: met 1 euro tot 136 euro. Herman van der Loos handhaaft zijn ‘bijkopen’-advies.

Myring

Het grootste procentueel verlies in de Bel20 was voor Argenx, dat 3,4 procent zakte tot 113,90 euro. In het kader van zijn kapitaalverhoging gaf het biotechbedrijf 600.000 aandelen extra uit. De opbrengst stijgt zo (omgerekend) van 437 tot 502 miljoen euro. Tegelijk neemt de verwatering voor bestaande aandeelhouders toe.

Hoewel het nog steeds in de eerste plaats uitkijken is naar de fase 3-resultaten van efgartigimod, die in de tweede helft van volgend jaar worden verwacht, verwacht Degroof Petercam dat de nieuwsstroom rond andere kandidaat-geneesmiddelen nu zal toenemen. Argenx beschiktu immers over voldoende middelen om de ontwikkeling van zijn ‘early-stage pipeline’ te versnellen en de commercialisering van zijn voornaamste product, efgartigimod, voor te bereiden. Het advies blijft kopen, het koersdoel blijft op 140 euro staan.

Mithra (-0,3%, 27,28 euro) had gunstig nieuws over zijn anticonceptiering Myring. De vaginale ring moet van de Europese geneesmiddelenautoriteit niet langer in de koelkast worden bewaard. Daarnaast is de houdbaarheidsdatum verlengd van 18 tot 24 maanden. Het aandeel dikte 0,6 procent aan tot 27,52 euro.

Deze dubbele aanpassing heeft gunstige gevolgen voor de transport- en opslagkosten, merkt Mithra op, en maakt de ring ook een meer praktische optie voor distributeurs, apothekers en patiënten. Een en ander zou de verkoopvolumes in Europa ten goede moeten komen.

Xitron

Global Graphics, de Britse maar op Euronext Brussel noterende specialist in digitale inkjet-technologie, kreeg applaus voor een overname en won 5 procent tot 3,75 euro. Global Graphics legt 4,5 miljoen dollar op tafel voor het Amerikaanse bedrijf Xitron. Dat ontwikkelt workflow-systemen en interfaces voor de prepress-industrie. Xitron is al jaren een partner van Global Graphics.

Texaf, het Belgische bedrijf dat in Congo actief is in vastgoed, zandsteen en binnenkort ook technologie, verwacht over het lopende boekjaar een nettowinst tussen 10,5 en 11 miljoen euro te behalen. Dat is iets minder dan in 2018 (12,9 miljoen euro), toen het resultaat werd aangedikt door een onteigeningsvergoeding.

Het aandeel Texaf won deze week, van maandagmorgen tot donderdagavond, al 7,8 procent. Het bedrijf kwam onder de aandacht dankzij een spraakmakend interview met voorzitter Philippe Croonenberghs in De Tijd van vorig weekend. Daarin vertelde hij dat vastgoed de ruggengraat is voor de evolutie van Texaf, maar dat hij er eigenlijk van droomt van Texaf een technologiebedrijf te maken. Texaf verloor 1 procent tot 38 euro. KBC Securities veranderde na de cijfers niets aan zijn 'houden'-advies en koersdoel van 36 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud