Advertentie

Euronext Brussel: Hyloris gaat ‘high’ op herstellende beurs

©BELGA

Na een bloedrode maandag wisten de beurzen deels te herstellen. De pijnbestrijder van Hyloris krijgt groen licht in nog eens twee landen. En Xior haalt een Spaans project binnen met een hoog rendement.

Een zware verkoopgolf rolde maandag wereldwijd over de beurzen. De schrik dat de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande failliet gaat en zware schokken zal veroorzaken deed beleggers massaal op de verkoopknop duwen. Het resultaat: 2,1 procent verlies voor de Euro Stoxx 50 en 1,3 procent verlies voor de Bel20.

Dinsdag volgde een herstel. De kans is reëel dat Peking Evergrande laat omvallen. Maar de crisis is veel minder erg dan wat in de VS met herverpakte hypotheekleningen gebeurde en de financiële crisis van 2008-2009 veroorzaakte. De Euro Stoxx 50 sloot 1,3 procent hoger.

Het herstel op Euronext Brussel was kleiner. De Bel20 won 0,8 procent tot 4.112 punten. Herstel zagen we bij de chemiegroep Solvay (+1,5%) een cyclische waarde die maandag 2,1 onderuitging. KBC boog een maandagverlies van 3,4 procent om in 0,8 procent winst.

De grootste daler onder de Belgische steraandelen was Argenx (-3%). Het biotechbedrijf staat al de hele maand onder druk. Een adviesverlaging van Morgan Stanley en een magere nieuwsstroom liggen aan de basis. Volgens de nieuwsdienst Bloomberg achten nog altijd zes van de elf analisten die Argenx volgen het aandeel koopwaardig. Vijf hebben een ‘houden’-advies.

Zuid-Korea en Panama

Bij de toppers op de brede markt zat Hyloris . Het Luikse farmabedrijf dikte 4,2 procent aan tot 13,80 euro. Maxigesic IV, een middel om postoperatieve pijn te bestrijden, mag in twee bijkomende landen op de markt worden gebracht. In Zuid-Korea, de vierde grootste markt voor farmaceutische producten in Azië, en in het Midden-Amerikaanse land Panama.

In Zuid-Korea hoopt partner Kyongbo Pharmaceuticals het pijnmiddel begin volgend jaar op de markt te brengen. De licentiehouder voor Panama, Pharma Bavaria International, is van plan Maxigesic IV later dit jaar te beginnen verkopen.

Maxigesic IV is een nieuwe combinatie van 1.000 mg paracetamol en 300 mg ibuprofen. De oplossing wordt geïnjecteerd om pijn na een operatie te behandelen.

'We zijn erg blij dat Maxigesic IV internationaal momentum wint met bijkomende regelgevende goedkeuringen in sleutelmarkten. Intussen maken wij en onze partners goede vooruitgang met het regulatoir indieningsproces in de VS', zegt Stijn Van Rompay, de CEO van Hyloris, in een persbericht.

‘De commerciële Maxigesic IV-trein blijft stoom vergaren’, reageren de biotechanalisten van KBC Securities, al lijkt de aanvraag bij de Amerikaanse geneesmiddelendienst FDA meer tijd in beslag te nemen dan gedacht. Lenny Van Steenhuyse en Thomas Vranken mikken voor Maxigesic IV op een piekverkoop van 205 miljoen euro, wat voor Hyloris zou resulteren in een piekstroom van royalty’s van 17 miljoen euro.

De voornaamste aanjager van de koers van Hyloris is de uitbreiding van de pijplijn, zeggen de analisten. Het bedrijf heeft de ambitie om jaarlijks met minstens vier nieuwe projecten te komen. Dat betekent dat er voor 2021 nog drie slots te vullen zijn. Als dat lukt, moet het vierde kwartaal barsten van het nieuws. In afwachting handhaven de KBCS-analisten hun koopadvies en een koersdoel van 15 euro.

Zaragoza

Xior , de uitbater van studentenhomes, bevestigde maandag dat hij de publieke tender van Zaragoza Vivienda heeft gewonnen. Xior (+1,7%, 52,60 euro) gaat in het centrum van de Spaanse stad een ‘flagship’ studentenresidentie met 388 units en diverse gemeenschappelijke faciliteiten bouwen en uitbaten. De kamers zijn bestemd voor studenten, professoren en ‘young professionals’.

Het project, waarin Xior 26 miljoen euro investeert, moet tegen het academiejaar 2023-2024 klaar zijn. Het verwachte bruto aanvangsrendement bedraagt circa 8 procent. Zaragoza is de zesde stad in Spanje waar Xior neerstrijkt.

Volgens de ING-analiste Francesca Ferragina zal Xior twee voormalige militaire gebouwen renoveren en verbouwen. ‘We waarderen de inspanning in Spanje tot nu toe, met voor circa 140 miljoen euro aan overnames die sinds begin dit jaar werden afgerond.'

Ze vindt vooral het rendement van de jongste deal interessant. Met 8 procent ligt dat veel hoger dan Xiors gemiddelde rendement op zijn Spaanse portefeuille, dat circa 5,8 procent bedraagt. ‘We appreciëren ook dit specifieke project dat nieuw leven schenkt aan oude gebouwen die bewaard blijven en de wijk waarin ze zijn gelegen nieuw leven inblaast.’ Ferragina hanteert voor Xior een ‘houden’-rating en een koersdoel van 51 euro.

Blikvanger

Dinsdag

De Europese beurzen herstelden van de grote klap van maandag. Toch bleef een mogelijk bankroet van de Chinese vastgoedreus Evergrande als een zwaard van Damocles boven de markten hangen. Donderdag is er een belangrijke couponbetaling van Evergrande.

Woensdag

De Amerikaanse centrale bank (Fed) vergadert over een mogelijke vermindering van haar obligatieaankopen. De meeste economen verwachten dat de Fed nog geen beslissing neemt. Ze merken op dat de jobcreatie in augustus sterk vertraagde door de opmars van de deltavariant van het coronavirus. De Fed zal ook prognoses van het rentebeleid geven. JPMorgan verwacht voortaan een eerste renteverhoging in 2022 in plaats van 2023.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud