Euronext Brussel: ING een bank vooruit, KBC in het verdomhoekje

Ondanks beter dan verwachte resultaten staat het aandeel KBC onder druk. ©EPA

De markt reageerde totaal verschillend op de kwartaalresultaten van ING en KBC. De ontwikkelaar van logistieke parken VGP komt met een sterke winstprognose. Na een recordkwartaal breken uitdagender tijden aan voor Euronav.

De Europese beurzen zetten donderdag een stapje terug en verloren gemiddeld 0,7 procent. Behalve aan enkele tegenvallers - van onder meer Glencore en AXA - kon de daling ook worden toegeschreven aan een sombere Britse centrale bank. De Bank of England zei dat het wellicht langer zal duren vooraleer de Britse economie weer op prepandemieniveau zit.

In Brussel verloor de Bel20 0,7 procent tot 3.308 punten.

Beleggers keken vooral uit naar de kwartaalcijfers van de twee financiële zwaargewichten. Bij ING zakte de winst in de periode van april tot juni met 79 procent tot 299 miljoen euro. De grote boosdoener is 1,3 miljard euro aan bijkomende provisies die de Nederlandse bankgroep aanlegt voor slechte leningen. Topman Steven van Rijswijk klinkt niettemin optimistisch omdat de rente-inkomsten op peil blijven en de inkomsten uit beleggingen het goed doen.

Het aandeel ING schoot 5,6 procent hoger tot 6,5 euro. ‘We verwachten dat ING in staat is zijn sterkere groeidoelstellingen te halen en met zijn diverse bronnen van inkomsten ook de nog voor lange tijd lagere vooruitzichten doorstaat’, zegt analist Jason Kalamboussis van KBC Securities.

KBC zet 845 miljoen euro opzij voor kredieten die door de coronacrisis niet of laattijdig worden terugbetaald. Daardoor valt de nettowinst met 72 procent terug tot 210 miljoen euro, wat gevoelig beter is dan de 153 miljoen euro waar analisten gemiddeld op rekenden. De rente-inkomsten staan ook meer onder druk door een renteverlaging in Tsjechië.

In tegenstelling tot ING zakte KBC 2,7 procent tot 49,4 euro. Een mogelijke verklaring voor de weinig enthousiaste reactie - op beter dan verwachte resultaten - is de boodschap dat er pas in februari volgend jaar samen met de jaarcijfers over 2020 een update komt over de langetermijnstrategie en de dividendpolitiek. Dat was initieel voor november gepland, maar is nu luidens slide 59 van de beleggerspresentatie voor 2021.

E-commerce

Bovenaan de koerstabellen was VGP terug te vinden met een winst van 6,8 procent naar 129,6 euro, een nieuw record. De ontwikkelaar van logistieke parken in diverse Europese landen liet in een kort persbericht weten dat het eerste halfjaar een nettowinst tussen 180 en 200 miljoen heeft opgeleverd. Meer dan dubbel zoveel dus als in de eerste helft van 2019 (75 miljoen euro).

KBC Securities stipt aan dat het gros van de winst waarschijnlijk voortvloeit uit het bedrijventerrein dat VGP nabij München ontwikkelt, onder meer voor BMW. Daarnaast profiteert VGP ten volle van de in deze coronatijden boomende e-commerce, waarvoor bijkomende magazijnruimte nodig is. En andere troef zijn de joint ventures met Allianz. VGP verkoopt geregeld parken aan die joint ventures, waardoor middelen vrijkomen voor nieuwe projecten.

Xior (+0,6%), de verhuurder van studentenwoningen, heeft tot dusver weinig last gehad van de coronacrisis. De bezetting bleef op peil en er waren weinig wanbetalers. Over de eerste zes maanden behaalde Xior een derde meer winst. Het bedrijf herhaalt de verwachting een 4,6 procent hoger brutodividend uit te keren.

Analiste Amal Aboulkhouatem is best tevreden over de resultaten maar laat haar advies dalen van ‘bijkopen’ naar ‘houden’. De reden daarvoor is het mooie herstel van de koers. Haar koersdoel blijft op 45 euro.

Hangels

Fagron , de leverancier van farmaceutische grondstoffen en bereidingen aan apotheken en ziekenhuizen, bleef tijdens de pandemie op het groeipad. In het eerste halfjaar steeg de omzet met 9 procent en nam de brutobedrijfswinst met 13 procent toe.

Fagron moest het hoofd bieden aan een hogere vraag naar coronagerelateerde producten - handgels en vitamines - maar voelde anderzijds dat veel dokterbezoeken en chirurgische ingrepen werden uitgesteld, waardoor de Compounding-activiteiten in Europa en Noord-Amerika in het tweede kwartaal verzwakten.

Het aandeel veerde 3,7 procent op, een koersreactie die volgens ING-analist Stijn Demeester deels aan recente koerszwakte kan worden toegeschreven.

Onzekerheid neemt toe

Met een nettowinst van 259,6 miljoen dollar was het tweede kwartaal voor Euronav opnieuw bijzonder sterk. De hele eerste jaarhelft leverde 485,2 miljoen euro winst op, wat uitzonderlijk is. Euronav gaat nog eens voor 25 miljoen dollar aandelen inkopen en keert een kwartaaldividend van 47 dollarcent uit.

Maar het derde kwartaal wordt uitdagender. De overproductie van olie is vanaf midden mei snel verminderd, zodat de vraag naar drijvende opslag is gedaald. Voor het derde kwartaal heeft Euronav wel al zowat de helft van zijn vlootcapaciteit vastgelegd tegen mooi rendabele tarieven.

 ‘Fijne tweedekwartaalresultaten maar de onzekerheid neemt toe’, titelt ING zijn rapportje. Euronav lijkt echter goed voorbereid en tegenover de lagere vraag naar tankercapaciteit staat ook een bescheiden orderboek en een verouderende wereldvloot. Het advies van analist Quirijn Mulder blijft ‘kopen’, zijn koersdoel houdt hij op 11 euro.

Luuk Van Beek van Degroof Petercam gaat zijn ramingen voor 2020 en 2021 verlagen als weerspiegeling van de recente daling van de tankertarieven. Hij behoudt zijn koopadvies wegens de gunstige marktvooruitzichten een aantrekkelijke waardering (20 procent lager dan de nettoactiefwaarde). Zijn koersdoel staat op 14 euro.

Euronav sloot na een volatiele sessie een halve procent hoger tot 8,45 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud