Advertentie

Elia kent grootste tuimeling sinds corona

©BELGA

Dat Elia vanaf 2024 minder rendement op zijn Duitse dochter 50Hertz zal halen, is een grote ontgoocheling. Dankzij goede productievolumes en een hoge palmolieprijs stevent Sipef op een recordjaar af.

In Europa zetten de beurzen donderdag de handrem op. Na een moeilijke september bracht oktober al heel wat herstel. De problemen zijn echter niet van de baan: een hoge inflatie, hier en daar nieuwe lockdowns en hernieuwde zorgen over de Chinese vastgoedsector nu de toestand van Evergrande verder verslechtert. De Europese beurzen verloren gemiddeld 0,4 procent. Het verlies van de Bel20 was groter: de index zakte met 0,6 procent naar 4.197 punten.

50Hertz

Het notoir stabiele aandeel Elia kreeg een dreun van 7,3 procent tot 99,6 euro. Dat was de grootste daling sinds de uitbraak van de coronacrisis. Op 9 en 12 maart 2020 verloor Elia respectievelijk 8,3 en 13 procent. De crash van donderdag is de derde grootste in de beursgeschiedenis van Elia. De oorzaak is bij onze oosterburen te zoeken.

Dit is een tegenslag voor 50Hertz en voor Elia in het algemeen.
Olivier Vandewoude
Analist KBC Securities

De Duitse stroomnetregulator BNetzA heeft voor 2024-2028 het rendement op eigen vermogen voor alle gas- en elektriciteitsnetbeheerders vastgelegd op 5,07 procent vóór belastingen. Dat is een pak lager dan nu. Het impliceert dat de Duitse activiteiten van Elia vanaf 2024 veel minder zullen opbrengen.

‘Dat is een tegenslag voor 50Hertz en voor Elia’, zegt Olivier Vandewoude, een analist van KBC Securities. ‘We hadden niet verwacht dat het rendement, het belangrijkste element van de vergoeding, zo sterk zou dalen.’

Vandewoude geeft toe dat de andere componenten van de vergoeding, die nog moeten worden vastgelegd, de impact kunnen milderen, maar ze zullen de kloof met het huidige globale rendement niet kunnen dichten.

Elia voorspelt voor 50Hertz een rendement op eigen vermogen van 9 à 11 procent in 2021-2023. Vandewoude denkt dat vanaf 2024 een rendement van 7 à 9 procent het nieuwe normaal wordt. De analist verlaagt zijn ramingen voor 2024 en 2025 en laat zijn koersdoel zakken van 109 naar 102 euro. Zijn advies gaat van ‘kopen’ naar ‘houden’.

ING-analist Quirijn Mulder denkt dat de verlaging van het rendement vanaf 2024 zal leiden tot 10 à 15 procent minder nettowinst voor 50Hertz, wat Elia’s winst met 5 tot 10 procent zal drukken. Dat is een grove raming, geeft hij toe, omdat hij geen zicht heeft op de besparingen die Elia ter compensatie kan doorvoeren. Hij behoudt zijn advies (houden) en koersdoel (90 euro).

'Licht overschreden'

Orange Belgium kwam over het zomerkwartaal met beter dan verwachte resultaten. De inkomsten uit telecomdiensten stegen met bijna 5 procent en de bedrijfswinst voor afschrijvingen ging 8 procent hoger. Het telecombedrijf behoudt zijn prognose voor de bedrijfswinst (320 tot 340 miljoen euro), maar topman Xavier Pichon merkt op dat de vork ‘licht overschreden’ zal worden dankzij de sterke resultaten en de heropening van de economie.

‘Een zeer goed pakket resultaten’, meent ING-analist David Vagman, die vasthoudt aan zijn koopadvies en koersdoel van 30 euro. Orange Belgium won 0,7 procent tot 19,74 euro.

Recordjaar

Sipef won op de brede markt het zilver met een sprong van 5 procent tot 59,3 euro. De plantageholding heeft een uitstekend derde kwartaal achter de rug, met goede productiecijfers en hoge palmolieprijzen. De productie groeide met 18,1 procent, evenveel als in het al uitstekende eerste halfjaar. De prijs van de veelzijdige rode olie steeg van 1.000 dollar per ton in juli tot meer dan 1.200 dollar eind september.

Hoewel Sipef in het vierde kwartaal een iets lagere productie voorspelt, ziet het de palmolieprijs de rest van het jaar hoog blijven. Het scherpt daarom zijn winstprognose aan. In plaats van 60 à 70 miljoen dollar winst, zoals in augustus voorspeld, zal de winst circa 80 miljoen dollar bedragen. Het eindresultaat zal nog hoger uitkomen, omdat de meerwaarde van 11 miljoen dollar op de verkoop van PT Melania er nog bij komt. Kortom: het wordt een recordjaar voor Sipef.

Michiel Declercq, een analist van KBC Securities, past zijn waarderingsmodel aan. Hij rekent voor dit jaar op een winst van 82,2 miljoen dollar tegenover 69 miljoen voordien, exclusief de meerwaarde op de verkoop van PT Melania. Hij verhoogt zijn koersdoel van 61 naar 68 euro en herhaalt zijn koopadvies.

Het goud op de brede markt was voor Biotalys dat 5,6 procent won tot 6,76 euro. Woensdag was het aandeel ook 7 procent gestegen. De oorzaak van de mooie tweedaagse run is de 5,98 miljoen dollar (5,14 miljoen euro) die Biotalys krijgt uit de Bill & Melinda Gates Foundation. Daarmee kan de Gentse gewasbeschermer op zoek gaan naar nieuwe antischimmelbehandelingen. Voor de koers is de subsidie een welgekomen opkikker. Biotalys hangt nog 10 procent onder de intekenprijs van 7,5 euro waarmee het in juli naar de beurs trok. 

Blikvanger

Donderdag

In overeenstemming met het stop-gobeursklimaat in de herfst konden de Europese beurzen de rally van woensdag geen vervolg geven. De meeste barometers gingen licht lager, nu zowat elk bedrijf dat met resultaten komt voor kosteninflatie waarschuwt. Dat leidt lang niet altijd tot een afstraffing. Unilever ging 1,1 procent hoger, omdat de Nederlands-Britse consumptiereus die inflatie met forse prijsverhogingen countert.

Vrijdag

Het is uitkijken naar de belangrijkste vinger aan de pols van de Europese economie: de maandelijkse rondvraag van het onderzoeksbureau IHS/Markit bij duizenden Europese inkoopdirecteuren. Economen verwachten dat de schaarste aan alles (energie, grondstoffen, personeel) een domper heeft gezet in oktober, met een index die van 56,2 naar 55,2 punten zou terugvallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud