Euronext Brussel: KBC is verliezer van de dag

De Bel20 won 0,3 procent, ondanks het verlies van een coupon van Belgacom. Het was tevens de eerste kans voor beleggers om in aandelen van KBC te handelen, na de kapitaalverhoging. Zij stuurden het aandeel bijna 5 procent lager.

De ZEW-indicator bevindt zich voor het eerst sinds mei in positief territorium. De indicator leert dat de professionele beleggers in Duitsland de komende zes maanden een verbetering van de economische toestand verwachten. ‘De financiële markten-experten kijken vooruit met een zeker pre-kerstmis-optimisme, zegt ZEW-voorzitter Wolfgang Franz. ‘De afkoeling van de economische activiteit zal zich voortzetten tot begin volgend jaar. Duitsland zal niet in een recessie vallen. Tenminste, als de eurocrisis niet opnieuw escaleert.'

Die ZEW-meevaller doet de zorgen rond het vertrek van de Italiaanse puinruimer-premier Mario Monti even vergeten. De Bel20 hijst zich eveneens in positief territorium. De Brusselse sterindex ging 0,3 procent hoger tot 2.431,41 punten. De Bel20 telt slechts vier verliezers, waarvan een 'optische' verliezer. 

Belgacom knipte een coupon van 0,81 euro af, voor de betaling van een interimdividend. Beleggers strijken nu vrijdag netto 60,75 eurocent per aandeel op. Het aandeel eindigde slechts 2,1 procent, ofwel 47 eurocent, lager op 21,70 euro. Met andere woorden: het koersverlies is optisch bedrog. Belgacom biedt een nettodividendrendement van 8,6 procent (inclusief een slotdividend van 1,26 euro netto).

KBC was de grootste verliezer van de dag. De val van het aandeel met 4,8 procent tot 22,34 euro stond in de sterren geschreven. De bank-verzekeraar plaatste voor 1,25 miljard euro bij institutionele beleggers, waardoor de bestaande aandelen minder waard worden. Op de nieuwe aandelen kleeft een prijs van 21,25 euro, een korting van 9 procent tegenover de slotkoers van vrijdag (23,45 euro).

De teneur bij de analisten is overwegend positief, omdat KBC het geld zal gebruiken om een deel van de staatssteun terug te betalen. Het Amerikaanse beurshuis Citi trekt het advies voor de bank-verzekeraar op van 'houden' tot 'kopen'. 'Koop op een dipje', raden analisten Stefan Nedialkov en Florent Nitu aan. Hun koersdoel staat op 32 euro. 'Door de kapitaalverhoging zal het aandeel onder druk staan, maak gebruik van de gelegenheid om aandelen te kopen.'

KBC Ancora, de moederholding boven de bank van hier, doet niet mee met de kapitaalverhoging. 'Het totale aantal KBC-aandelen stijgt met 16 procent. Het belang van KBC Ancora in KBC daalt bijgevolg van 22,97 tot 19,72 procent', berekende Bank Degroof-analist Marc Leemans. 'Het is geen verrassing dat KBC Ancora de kapitaalverhoging niet volgt. De slotkoers van maandag biedt een discount op de intrinsieke waarde van 39 procent.' Beleggers waren er niet rouwig om. Ze stuurden KBC Ancora 1,4 procent lager tot 10,08 euro, een kleiner verlies dan het aandeel KBC voorlegt.

Delhaize reageerde positief op de 'shakeup' van het management van de winkelketens in de VS. 'Het is te vroeg om te weten of de wissels aan de top zullen leiden tot een betere prestatie van de Amerikaanse activiteiten', vindt Pascale Weber, analiste van KBC Securities. Weber heeft een uitgesproken mening over de huidige waardering van de supermarktketen. ‘Het aandeel noteert tegen 5,8 keer de verwachte free cash flow voor dit jaar. Extreem lage waarderingen kunnen ‘roofdieren’ aantrekken.’ Delhaize won 2,8 procent tot 29,28 euro.

Op de brede markt veerde Alfacam krachtig op, na berichten over onderhandelingen met Indiase industriële groep Hinduja. Het televisiedienstenbedrijf uit Lint zit sinds eind vorig jaar in de problemen. Een mislukt multimediaproject met de zender Exqi en te grote ambities zadelden de groep op met een schuldenberg van 58 miljoen euro. Alfacam kon zijn betalingsverplichtingen niet meer nakomen en moest uitstel van betaling vragen. Sindsdien zoekt het bedrijf naar een partner. Alfacam noteert bijna 60 procent hoger op 1,23 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud