Advertentie

Euronext Brussel: Kinepolis ster in de schaduw van Azelis

©BELGA

De nieuwkomer Azelis schitterde vrijdag. Kinepolis mocht dankzij een koopadvies pronken.

De Europese beurzen gingen aanvankelijk de goede kant op, maar in de namiddag zakten ze weg om gemiddeld 1 procent lager af te sluiten. Mogelijk speelde 'triple witching day' een rol, wat betekent dat veel opties en futures (termijncontracten) aflopen op elke derde vrijdag van de laatste maand van het kwartaal. Dat leidt traditiegetrouw tot extra volatiliteit. 

De Bel20 deed het relatief beter, maar sloot 0,4 procent in het rood op 4.133 punten. Het biofarmabedrijf Argenx was een uitblinker met een winst van 2,7 procent tot 280,1 euro.

Voor Euronext Brussel was het een feestdag met de grootste beursgang in 14 jaar. De chemiedistributeur Azelis maakte een paar dagen vroeger dan verwacht zijn opwachting. Een teken van grote interesse. Dat kwam ook tot uiting in de koers, die tegenover de introductieprijs van 26 euro afgerond 8 procent hoger afsloot op 28 euro rond.

GBL lanceert een nieuw aandeleninkoopprogramma van 500 miljoen euro, dubbel zoveel als het vorige. De Frère-holding is ook van plan 5 miljoen aandelen te vernietigen en gaat haar voltallig personeel, inclusief CEO Ian Gallienne, een loonsverhoging toekennen.

‘GBL pampert zijn aandeelhouders’, zegt ING-analist Hans D’Haese. De aangekondigde maatregelen zullen tot een hoger rendement voor de aandeelhouders leiden. Zijn koopadvies en koersdoel van 118 euro blijven staan.

Kris Kippers van Degroof Petercam ziet achter de aangekondigde maatregelen de vastberadenheid van GBL om de overdreven discount aan te pakken. Het management noemt de korting van de beurskoers op de intrinsieke waarde al een tijdje te hoog, maar van echte verbetering is geen sprake. Kippers raamt de holdingkorting op 32,5 procent, een pak meer dan het tienjaarsgemiddelde van 25,5 procent.

De analist had echter liever een focus op een sterkere groei van de nettoactiefwaarde gezien. 'Dat blijft de beste manier om op termijn rendement voor de aandeelhouders te genereren.' Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 113 euro.

Het aandeel GBL ging initieel hoger, maar sloot 0,4 procent lager af op 94,24 euro.

Verrassing bij Sofina , dat voor het eerst een obligatielening uitgeeft met een looptijd van zeven jaar en een coupon van 1 procent. De holding gaat de opbrengst gebruiken om nieuwe investeringen te financieren en bedrijven in portefeuille te ondersteunen. Sofina eindigde vlak op 345,6 euro.

Grote studio's

Na Azelis was Kinepolis de ster van de dag met een koerswinst van 6,1 procent tot 53,90 euro. Het beurshuis Kepler Cheuvreux zet de bioscoopgroep weer op de kooplijst. 'De bezoekersaantallen na de heropening zijn sterker dan we gedacht hadden', klinkt het in het rapport.

Daarnaast herzien de grote studio's hun aanpak. De Hollywoodstudio's kiezen toch opnieuw voor exclusieve lanceringen in de bioscoop in plaats van een gelijktijdige lancering via streaming. Disney zal alle resterende films dit jaar eerst in de bioscoop uitbrengen en dan pas op het streamingplatform Disney+. 'Disney-producties zijn goed voor 45 procent van de bezoekersaantallen van Kinepolis', geeft de analist mee.

Er is ook lof voor CEO Eddy Duquenne en zijn team. 'Het management heeft uitstekend werk verricht door het bedrijf voor te bereiden op een worstcasescenario. Daardoor is er een grote hefboom bij een snel herstel van het bezoekersaantal.'

Kepler plakt op het koopadvies een koersdoel van 62 euro en plaatst Kinepolis ook bij zijn Beneluxfavorieten.

Zonder kunststof

Miko , het Turnhoutse familiebedrijf, presenteerde prima halfjaarcijfers. De nettowinst kwam uit op 44,1 miljoen euro, een ongezien hoog cijfer dat te danken was aan de verkoop van de divisie kunststofverpakkingen. Maar ook de overblijvende koffieservice zit stilaan in rustiger vaarwater.

KBC Securities-analist Guy Sips vindt dat Miko het goed heeft gedaan in het eerste halfjaar. ‘De prestatie is veelbelovend als we die vergelijken met die in dezelfde periode van 2020.'

Hij wijst erop dat Miko met zijn koffieservice een uitgebreid netwerk heeft uitgebouwd in Europa. Potentieel ziet hij ook in de overname van de Nederlandse speler Maas, die voor de coronacrisis een omzet van 70 miljoen euro realiseerde. ‘De overname van Maas zal Miko toelaten zich op de kaart te zetten als een belangrijk Europees koffieservicebedrijf’, zegt Sips.

Hij behoudt zijn koopadvies, maar verlaagt zijn koersdoel van 165 naar 145 euro. De analist denkt dat het door het nieuwe normaal van meer thuiswerk langer zal duren om de waarde van Miko te ontsluiten.

Miko won 0,9 procent tot 112 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud