Euronext Brussel: koopadvies laat UCB vlammen

Vuurwerk boven de London Eye ter gelegenheid van het nieuwe jaar. De feestvreugde op de beurzen is dit jaar van korte duur. ©AFP

De Brusselse beurs kon bij slot de 'Iraanse' schade vrij goed beperken. JPMorgan had de hand in zowel toppers als flopper van de Bel20.

De uitschakeling van de Iraanse generaal Soleimani door de Verenigde Staten stuurt een schokgolf doorheen de beurzen. Beleggers vluchtten uit risicovolle activa, onder meer in goud.

In Brussel sloot de Bel20   0,6 procent lager op 3.971 punten. Dat is slechts een derde van het verlies van 1,8 procent dat vlak na opening op de bordjes stond. 

Lange tijd de enige klimmer onder de Bel20’ers was UCB  . In een honderden pagina's dik rapport over de Europese farmasector verhoogt JPMorgan het advies voor de biofarmaciegroep van 'houden' naar 'kopen', met een stevig koersdoel van 91 euro. 

Volgens de farma-analisten van JPMorgan is de markt te negatief over bimekizumab, het experimenteel middel voor de behandeling van de huidziekte psoriasis. En dit ondanks goede testresultaten, die suggereren dat 'bime' zowel tegenover belangrijke bestaande producten als Stelara als Humira.

Het beurshuis zegt uit te kijken naar de gedetailleerde testresultaten voor voor het psoriarisonderzoek in maart, zeker in de mate waarin 'bime' zich onderscheidt tegenover Cosentyx van Novartis. 'Op dit ogenblik houden beleggers maar rekening met 0,6 miljard piekverkopen - 7 euro per aandeel - voor bimekizumab', stipt analist Richard Vosser aan. 'Elke extra 500 miljoen piekverkopen zijn het equivalent van een extra 6 euro per aandeel'. 

UCB verstevigde 3,6 procent tot 73,34 euro.

JPMorgan had ook de hand bij de op één na grootste daler in de sterindex, Galapagos  . Het biotechbedrijf, dat er een fantastisch jaar 2019 heeft op zitten, kreeg twee adviesverlagingen aan zijn broek. Bij JPMorgan gaat het van ‘kopen’ naar ‘houden’ maar stijgt het koersdoel wel van 170 naar 185 euro.

Degroof Petercam voert een gelijkaardige aanpassing door: het advies zakt van ‘kopen’ naar ‘houden’, het koersdoel klimt van 181 naar 185 euro. De koers van Galapagos heeft sinds de financiële update over het derde kwartaal en sinds Gilead zijn belang optrok tot 25,1 procent een substantiële stijging ondergaan. In die periode was er evenwel geen bijkomend nieuws rond de klinische activiteiten. Tegen de huidige koers is de waarde van het reumamiddel filgotinib duidelijk onderkend, meent Louage, net als de positieve cashimpact van de Gilead-deal.

Galapagos heeft nog heel wat potentiële katalysatoren in zijn mouw, maar het is niet zeker of die allemaal tot resultaat zullen leiden, waarschuwt de analist. In afwachting van klinische updates over toekomstige geneesmiddelen verlaagt hij zijn advies.

Galapagos zakte 2,7 procent tot 183,40 euro.

Fresh

Ageas  (-0,2%, 52,72 euro) liet vrijdagavond weten dat het voor een half miljard euro aan Fortis-obligaties terugkoopt. Het gaat om de Fresh-effecten, eeuwigdurende obligaties die Fortis indertijd uitgaf. Twee derden van de eigenaars van die effecten (65,5%) ging in op het aanbod van Ageas.

Minder dan verwacht, aldus Jason Kalamboussis van KBC Securities, zodat er nog ongeveer 430 miljoen euro aan Freshes op de balans staan. Dankzij de in december goedgekeurde wijzigingen aan de ‘Terms & Conditions’ kan Ageas in de toekomst wel nieuwe pogingen ondernemen om de effecten op te kopen. De analist merkt ook op dat het aandeleninkoopprogramma van Ageas gevrijwaard is nu de groep naast de Spaanse verzekeraar Caser grijpt. ‘Een goede start van het nieuwe jaar’, klinkt het.

Op de brede markt sprongen de stevige koersverliezen van biotechbedrijven in het oog. Zij zijn per definitie risicovol en nu de geopolitieke risico’s toenemen, trekt een aantal beleggers zich terug. Stevige klappen zijn er onder meer voor Genkyotex (-5,5%), Oxurion (-4,8%), Asit Biotech (-10,4%) en MDxHealth (-4%).

Estelle

De notering van FNG  werd donderdag in de late namiddag opgeschort in afwachting van een persbericht. De Belgische modegroep kondigde vanmorgen een herstructurering in Nederland aan. Daarbij gaan 50 winkels van de merken Steps en Promiss dicht. Volgens topman Dieter Penninckx winkelen de Nederlanders steeds meer online. De notering van FNG werd om 13 uur hervat. Het aandeel steeg 0,6 procent tot 18 euro.

Mithra  (-0,9%, 25,70 euro) heeft voor de commercialisering van de anticonceptiepil Estelle nu ook een partner gevonden voor Hongkong en Taiwan, met name Alvogen. Eerder sloot het Luikse farmabedrijf al commerciële overeenkomsten voor Europa, de VS, Rusland, Canada, Japan, Brazilië, Zuid-Korea, Israël, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika.

De biotechanalisten van KBC Securities, Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse, merken op dat de goedkeuring van Estelle voor de twee grootste markten (Europa en de VS) eind 2020 of begin 2021 wordt verwacht. Zijn behouden hun advies (bijkopen) en koersdoel (31 euro).

Perfecte storm

Euronav  ging aanvankelijk hoger, naar zakte bij slot 0,1 procent tot 11,53 euro. De toenemende spanning in het Midden-Oosten biedt kansen voor de Belgische tankerrederij, maar houdt ook gevaren in. Tankers die in de Perzische Golf gaan laden kunnen gevaar lopen. Sommige rederijen hebben hun tankers in de regio daarom al de raad gegeven uit Iraanse wateren weg te blijven en op maximale snelheid door de Straat van Hormuz te varen.

ING-analist Quirijn Mulder denkt echter dat de beslissing van president Trump om de Iraanse generaal Suleimani uit de weg te ruimen een ‘perfecte storm’ in de olietradersmarkt naderbij brengt Dat zou positieve gevolgen kunnen hebben voor spelers als Euronav.

Na het goede vierde kwartaal, waarin VLCC’s (supertankers van 200.000-320.000 ton) gemiddeld meer dan 60.000 dollar per dag verdienden, zouden de komende maanden nog beter kunnen worden. Enerzijds door de spanningen in het Midden-Oosten, anderzijds doordat de tankermarkt reeds uit evenwicht is. Van een teveel aan tankers is de balans omgeslagen naar een tekort. Bovendien is op 1 januari de nieuwe emissieregelgeving IMO 2020 van kracht geworden, die voor een verdere verstoring kan zorgen.

Momenteel brengt een VLCC rond 100.000 dollar per dag op. Mulder sluit niet uit dat de vrachttarieven dit jaar langer op een hoog niveau blijven (doorgaans zakken ze tegen het tweede kwartaal, red.), gezien de geringe vlootvernieuwing en mochten de spanningen verder oplopen. De analist wijst erop dat een stijging met 5.000 dollar van het gemiddelde VLCC-vrachttarief op jaarbasis een verschil maakt van 112 miljoen dollar op het niveau van de brutobedrijfswinst (ebitda). Mulder handhaaft zijn koopadvies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud