Euronext Brussel: Mithra schittert op vrouwendag

©BELGA

Na meer dan een jaar noteert ING weer boven 10 euro, een klim die de Bel20 een extra duwtje geeft. Mithra mag zijn anticonceptiepil Estelle in Canada op de markt brengen. Melexis geniet van een adviesverhoging.

De Bel20 won maandagmiddag 2,4 procent tot 3.860 punten. De beurzen op het oude continent gingen gemiddeld 2,6 procent vooruit. De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag - weliswaar met het kleinst mogelijke verschil tussen Democraten en Republikeinen - ingestemd met het enorme stimulusplan van president Joe Biden. De inflatievrees neemt daardoor toe en de Amerikaanse lange rente klom even tot meer dan 1,60 procent.

Cyclische aandelen als Umicore (+4,3%), Aperam (+3,1%) en Solvay (+3,6%) deden het goed in de Bel20 , maar het was ING die uitblonk.

De Nederlandse financiële groep steeg met 4,7 procent en klom voor het eerst in een jaar weer boven 10 euro, tot 10,43 euro om precies te zijn. Sinds de sterke jaarresultaten, waarop tal van koopadviezen volgden, won het aandeel al ruim 30 procent. Het werd daarbij ook geholpen door de stijgende rente, die een goede zaak is voor de winstmarges van de banken.

De stijgende rente, een goede zaak voor de marges van de banken, stut de beurskoers van ING.

ING heeft momenteel een weging van 18,8 procent in de Bel20. Dat verklaart het aanzienlijke effect dat de klim van de Nederlandse bank heeft op de Brusselse index. Al zijn het mogelijk wel de laatste dagen van ING in de Bel20. ING voldoet niet langer aan de voorwaarde van 15 procent Belgisch personeel en kan dus bij de herziening van de Bel20 uit de index verdwijnen.

Nextstellis

Op de brede markt liep Mithra , een specialist in geneesmiddelen voor vrouwen, in de kijker na goed nieuws over zijn anticonceptiepil Estelle. Canada heeft als eerste land ter wereld het licht op groen gezet voor de lancering van het innovatief product van Mithra, dat het natuurlijk oestrogeen Estetrol (E4) bevat. De goedkeuring stoelt op de gunstige resultaten van de fase 3-klinische studies, die werden uitgevoerd bij 3.725 vrouwen tussen 16 en 50 jaar en met een BMI tot 35.

Estelle wordt naar verwachting deze zomer in Canada op de markt gebracht onder de merknaam Nextstellis. Voor de commercialisering staat Mithra’s partner Searchlight Pharma in.

Leon Van Rompay, de CEO van Mithra, wijst erop dat de goedkeuring ‘zeer emblematisch’ is aangezien ze net op Internationale Vrouwendag gebeurt. ‘Wij kijken uit naar de volgende goedkeuringen in Europa en de Verenigde Staten, die in de eerste helft van 2021 worden verwacht’, zegt de farmaveteraan in een persbericht.

‘Het nieuws over de goedkeuring toont aan hoe Mithra’s E4-portefeuille matuur wordt, van het stadium van onderzoek en ontwikkeling naar het commerciële stadium samen met partners’, zeggen de biofarma-analisten van KBC Securities. Thomas Vranken en Lenny Van Steenhuyse behouden hun koersdoel van 33,5 euro en herhalen hun koopadvies.

Mithra schoot 7,1 procent hoger tot 21,40 euro.

Correct gewaardeerd

Melexis won 1,2 procent tot 80,95 euro. De ontwerper en verkoper van autochips kreeg een adviesverhoging van Degroof Petercam. De koers van Melexis is sinds midden februari gedaald van bijna 100 tot het huidige niveau van 80 euro door een verkoopgolf in de technologiesector, zegt ING-analist Michael Roeg. De huidige koers biedt niet langer voldoende neerwaarts potentieel tot ING’s koersdoel van 77 euro om een ‘afbouwen’-advies te rechtvaardigen. Daarom past Roeg zijn advies aan tot ‘houden’.

De verkoopgolf in de technologiesector trof ook het Belgische beursgenoteerde Melexis.

Hij vond de eerdere klim van het aandeel tot bijna 100 euro overdreven. Hij vindt Melexis nu correct gewaardeerd. Hij verwacht dat de omzet, de bedrijfswinst en de winst per aandeel in 2022 nieuwe pieken zullen bereiken. Hij ziet echter de omzet sterker groeien dan de winst omdat de brutomarges geleidelijk aan gedaald zijn.

De recente koerszwakte heeft wellicht nog een tweede oorzaak: de hoofdaandeelhouders hebben vorige week een flink pakket aandelen van de hand gedaan - tegen een korting van 9 procent. Die verkoop ondergroef het vertrouwen in het bedrijf.

Pakjesboom

Twee aandelen gaan hoger in de aanloop naar hun jaarcijfers. De Brusselse familiale holding D’Ieteren komt na de slotbel met resultaten en stijgt in afwachting 1,3 procent tot 70,20 euro. D’Ieteren voorspelde zelf een stabiele winst over 2020, maar is doorgaans conservatief in zijn ramingen.

Bpost opent dinsdagavond de boeken en steeg alvast 5,4 procent tot 9,87 euro. Mede door de beperkende maatregelen was de eindejaarsperiode bijzonder druk voor pakjesbezorgers. Afwachten in welke mate dat omzet en winst hoger heeft gestuwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud