Euronext Brussel: Ontex beloond voor herstelambities

©BELGA

Na de klappen van vrijdag kalmeerden de beurzen. De strategische update van Ontex beantwoordt niet alle vragen, maar viel niettemin in de smaak. De forse verwatering deed Hamon kelderen bij de hervatting van de handel.

In de vroege ochtend leek het nog dat het opnieuw een bloedrode dag zou worden voor de Europese beurzen door de meer ‘havikachtige’ toon bij de Federal Reserve. Het vooruitzicht op een eerste renteverhoging in 2023 - en volgens sommige Fed-bestuurders mogelijk al in 2022 - joeg de kortetermijnrente hoger en maakte de Amerikaanse (en Europese) rentecurve vlakker. In de loop van de ochtend ruilden de Europese beurzen de verliezen voor winsten. De Euro Stoxx 50 sloot met een winst van 0,7 procent.

De Bel20 deed het iets minder met een winst van 0,4 procent tot 4.155 punten. Neerwaartse druk kwam van er van Galapagos dat met 2,9 procent daalde.

Ackermans & van Haaren leverde juist een positieve bijdrage. Want met een straatlengte voorsprong stond de holding op kop. Het beurshuis Oddo krikte het koersdoel fors op naar 170 euro. Dat is het hoogste koersdoel van alle analisten. Ook in de analistenrondvraag van De Tijd kwam de Antwerpse investeringsmaatschappij sterk uit de hoek. Het aandeel won 4 procent tot 137,20 euro. Voor een deel kaatste het terug nadat AvH vrijdag 2,15 procent had verloren.

Ontex luiert niet

Nog sterker was de prestatie van Ontex . De fabrikant van babyluiers, maandverbanden en incontinentieproducten schoot 5 procent hoger tot 10,85 euro. Naar aanleiding van de beleggersdag stuurde Ontex voorbeurs een persbericht uit over de strategische bijsturing die aan de gang is.

Onder leiding van CEO Esther Berrozpe staat een nieuw managementteam aan het roer en ook de raad van bestuur is vernieuwd. Berrozpe nam al een hele reeks acties om de productiviteit te verhogen, de kosten te verlagen en de kasstroomgeneratie te verbeteren. Die acties schieten goed op, maar ‘de strategische evaluatie is nog steeds aan de gang’. Tegen het einde van het jaar mag een strategisch plan op lange termijn worden verwacht.

Ontex geeft wel enkele concrete cijfers. Zo moeten de kosten dit jaar met 60 miljoen euro omlaag en tegen 2023 streeft het bedrijf naar een omzetgroei van 2 à 3 procent per jaar en een recurrente ebitda-marge tussen 12,5 en 13,5 procent.

Over een mogelijke desinvestering van de Braziliaanse activiteiten rept Ontex met geen woord. Het bedrijf stipt wel aan dat het de (negatieve) trend in Europa begint te keren en dat het werkt aan een uitbreiding van zijn activiteiten in Noord-Amerika.

Analisten reageren voorzichtig positief. ‘De update is een bijkomende stap in de goede richting’, zegt Alain Vandenberghe van KBC Securities, maar details ontbreken en het bedrijf kiest ook voor een benadering in twee fasen: een kortetermijn- en een langetermijnplan. De analist handhaaft zijn koopadvies en een koersdoel van 18 euro.

Een gelijkaardig geluid bij Fernand de Boer van Degroof Petercam. Hij is tevreden met de ambities op middellange termijn, die hoger uitkomen dan zijn verwachtingen en de consensus. Die zouden zich moeten vertalen in meer winst en meer vrijekasstroomgeneratie. De analist blijft echter op zijn honger zitten. Hij had op meer details gehoopt over de herfinanciering, de nieuwe divisiestructuur en de impact van de ongeziene stijging van de grondstofprijzen.

Nextstellis

Een verrassing is het niet, wel een grote stap voorwaarts voor Mithra . De specialist in geneesmiddelen voor vrouwen laat weten dat zijn partner Mayne Pharma de anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten op de markt heeft gebracht. Dat gebeurt onder de merknaam Nextstellis.

Nextstellis kreeg in april groen licht van de Amerikaanse geneesmiddelendienst FDA en is de eerste - en voorlopig enige - anticonceptiepil die het natuurlijk oestrogeen E4 bevat. De commerciële lancering is nu een feit. Mithra wint 1,9 procent tot 24,20 euro.

Dreun

Na een opschorting van drie maanden - de jaarcijfers waren niet tijdig klaar en het water stond het bedrijf weeral aan de lippen - is de notering van Hamon hervat. En dat gebeurt met gedreun: het aandeel dondert bijna 60 procent lager tot 1,09 euro.

Door een dubbele kapitaaloperatie is het aantal aandelen meer dan verdubbeld tot 49,06 miljoen en heeft de Waalse overheidsholding Sogepa nu 66,5 procent van Hamon in handen. Wat eveneens speelt: de nieuwe aandelen werden verkocht tegen 0,50 euro het stuk en de toekomst blijft onzeker.

Daarnaast lijkt het nog niet afgelopen te zijn met de golf aan nieuwe aandelen. Want het management wil nog eens twee kapitaalverhogingen doorvoeren. Bij de eerste operatie wil het bedrijf 7 miljoen euro ophalen door 14 miljoen aandelen uit te geven. Bij de tweede zal het bedrijf de obligatiehouders de mogelijkheid geven om obligaties om te zetten in aandelen. Daar zal het bedrijf ongeveer 16,2 miljoen aandelen voor toewijzen.

Blikvanger

Maandag

De rust keert terug op de Europese beurzen na de klappen van vrijdag. Ontex zet zijn beleggersdag om in winst, maar de weg naar herstel is nog lang. Hamon keldert na de hervatting van de handel. Het aandeel was liefst drie maanden opgeschort.

Dinsdag

Op Wall Street maakt de waterstofspeler Plug Power voorbeurs resultaten bekend. Renault ging onlangs in zee met het bedrijf voor bestelwagens. Plug Power is een van die aandelen die het voorbije jaar werden meegetrokken in een waanzinnige hype. De koers explodeerde van 5 dollar een jaar geleden naar een piek van 75 dollar in januari. Nu zitten we net onder 30 dollar

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud