Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: opvallende margeverbetering zet Econocom op rozen

©BELGA

Sofina kon een sterke nieuwsbrief niet vertalen in extra koerswinst. De sterk verbeterde winstmarges gaven Econocom vleugels, al hielden de meeste analisten een slag om de arm.

In het zog van een overtuigend positief Wall Street gingen de Europese beurzen vrijdag de goede kant uit. De ECB toonde zich donderdag nog inschikkelijker - de rente zal nog langer ultralaag blijven - en de bedrijfsresultaten rechtvaardigen doorgaans optimisme. De economische groei in de eurozone is in juli toegenomen dankzij de verdere heropening, bleek uit de PMI-cijfers. De groei is het hoogst in 21 jaar. De Euro Stoxx 50 won 1,2 procent.

In Brussel stonden Argenx en defensieve waarden als WDP en Proximus op de rem. De winst van de Bel20 bleef daardoor beperkt tot 0,3 procent op 4.230,56 punten. Bij de voortrekkers vonden we cyclische waarden als de inoxproducent Aperam (+2,8%) en de chipontwerper Melexis (+1,16%) terug.

Premie

Na de sterke nieuwsbrief die Sofina donderdagavond uitstuurde, was het uitkijken of de Boël-holding de kaap van 400 euro zou ronden, maar dat gebeurde niet. In de aanloop naar de halfjaarlijkse publicatie trok het aandeel 2,5 procent hoger. Vrijdag kwam er 0,35 procent bij tot 396,40 euro.

De essentie van de nieuwsbrief was dat de nettoactiefwaarde van Sofina eind juni was opgelopen tot 10 miljard euro of 297 euro per aandeel. De toename is vooral te danken aan de recordwaarderingen op de private-equitymarkt en aan een reeks beursintroducties.

Het voorbije jaar hebben beleggers Sofina flink hoger gestuurd, daartoe aangezet door een rush op topspelers in private equity met een significante blootstelling aan snelgroeiende bedrijven, zegt analist Michiel Declercq van KBC Securities. Daardoor is een korting van zowat 15 procent voor de coronacrisis omgeslagen in een premie van 33 procent. Hoewel hij de rally van het aandeel overdreven vindt, heeft hij er toch begrip voor door het momentum op de private-equitymarkt en de recordwaarderingen.

Hij vindt een (hogere) premie van 25 procent tegenover de totale bedrijfswaarde, die hij becijfert op 298 euro, gerechtvaardigd. Daarom trekt hij zijn koersdoel op van 330 tot 375 euro. Zijn advies blijft ‘houden’.

Kepler Cheuvreux verandert geen jota aan zijn advies (houden) en koersdoel (280 euro). ‘Begrijp ons niet verkeerd, de prestatie van Sofina blijft indrukwekkend. Maar terwijl we geloven dat een premie tegenover de nettoactiefwaarde passend is, vermoeden we dat het huidige niveau waartegen Sofina verhandeld wordt groeiverwachtingen weerspiegelt die op de langere termijn mogelijk niet duurzaam zijn’, klinkt het.

Beperkte visibiliteit

Econocom was een van de opmerkelijke koplopers in Brussel: het aandeel veerde 5,8 procent op tot 3,49 euro. De Franse informaticadienstengroep kon dankzij de kostenbesparingen die sinds 2019 werden doorgevoerd fors betere cijfers voorleggen.

Daarnaast is Econocom weer op het overnamepad. Op 20 juli nam de speler voor een niet nader genoemd bedrag een meerderheidsbelang in de Britse informaticaverdeler Trams. Het gaat om een klein bedrijf met 40 werknemers en een omzet van 42 miljoen pond in 2020.

Thomas Couvreur van KBC Securities is best tevreden met de halfjaarcijfers van Econocom, in het bijzonder met de margeontwikkeling. ‘Het bovenste lijntje was perfect in lijn met onze verwachtingen, maar de winstgevendheid kreeg een mooie boost.’ Dat zet de analist ertoe aan zijn koersdoel licht te verhogen, van 2,90 tot 3 euro.

Als de omzet en marges worden aangehouden, is er nog meer opwaarts potentieel, zegt Couvreur. Hij blijft bij zijn ‘houden’-rating door de beperkte visibiliteit. Het management geeft aan te wachten met financiële doelstellingen tot de coronacrisis achter de rug is.

Kris Kippers van Degroof Petercam looft de ‘indrukwekkende margestijging’ die Econocom in het eerste halfjaar realiseerde. ‘Het doet deugd te zien dat Econocoms focus op winstgevendheid en het transformatieplan de marges positief blijven beïnvloeden.’ Hij verhoogt nogmaals zijn winstramingen, met zowat 6 procent voor 2021 en met 4 à 5 procent voor 2022. Zijn koersdoel stijgt van 3,75 naar 4,10 euro. Hij blijft Econocom koopwaardig vinden.

Kippers is op zijn hoede. De winstgevendheid is in het eerste halfjaar sterk verbeterd ondanks een vertragende omzetgroei. De fundamentals van het bedrijf lijken te verbeteren, maar financiële communicatie en goed bestuur (governance) blijven een bezorgdheid. Hij stelt zich ook vragen bij het hervatten van de externe groei ‘gezien de recente geschiedenis’. Het advies blijft ‘houden’, het koersdoel 3,5 euro.

BLIKVANGER

Vrijdag

De Europese beurzen waren in goeden doen en de uitschuiver van maandag lijkt helemaal vergeten. In de bedrijfsresultaten schemerde optimisme door en de groei in de eurozone bereikte het hoogste peil in 21 jaar. In Brussel puurde Sofina geen extra koerswinst uit zijn nieuwsbrief. De fors verbeterde marges gaven Econocom vleugels.

Maandag

Een razend drukke resultatenweek ligt voor de boeg. Maandag begint rustig met Orange Belgium, Ryanair, Philips en LVMH. Na het slot van Wall Street rapporteert Tesla. Het belangrijkste macrocijfer is de Ifo-index die het Duitse ondernemersvertrouwen weergeeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud