Euronext Brussel: 'Overwaardering Colruyt weggewerkt'

©Photo News

De Brusselse beurs zag haar eindejaarsrally maandag even gestopt, door een vers rondje handelsoorlog. Bij Colruyt is één van de vele critici overstag gegaan.

De 'FOMO-eindejaarsrally' ging maandag initieel weer crescendo, met dank aan hoopgevend nieuws over de Chinese economie. Even later zorgde Donald Trump wel voor een domper. De Amerikaanse president kondigde op Twitter aan nieuwe invoertarieven te zullen heffen op Braziliaans en Argentijns staal. 

De tweet zette de eindejaarsrally in achteruit. De Europese beurzen - vorige week op het hooogste peil in ruim vier jaar -verloren gemiddeld 2,1 procent. De Bel20   bood beter weerstand en kon het verlies beperken tot 1,1 procent op 3.864,11 punten. Alle steraandelen verloren terrein, met uitzondering van Colruyt.

Colruyt  , in aantal verkoopadviezen al een tijd het meest verguisde aandeel van de beurswereld, is een criticus armer. ABN AMRO verhoogt in de aanloop naar de halfjaarcijfers op 10 december het advies van 'verkopen' naar 'houden'. Dit vooral na de zware koersval van de voorbije maanden. Pro memorie: het aandeel Colruyt incasseerde in juni de grootste klap sinds de beursgang in 1977, met een winstmarge die in de tweede helft van het boekjaar naar het laagste peil van het decennium afbrokkelde. 

Echt veel verwacht analist Robert Jan Vos niet van het halfjaarverslag volgende week: 'De vergelijkingsbasis is moeilijk, aangezien Colruyt in dezelfde periode een jaar eerder van relatief makke concurrentie en een recordmarktaandeel genoot'. Ook verwachten we niet dat de groep een nieuw inkoopprogramma voor eigen aandelen zal aankondigen, ondanks de nettokaspositie'. 

Waarom dan toch de adviesverhoging? In essentie: de overwaardering is nu weggewerkt. 'Colruyt noteert nog tegen een premie van 2 procent tegenover de sector, tegenover een premie van 59 procent in mei. Het resultaat is dat het aandeel nu min of meer in lijn met ons koersdoel noteert.' Dat koersdoel stijgt licht, van 45 naar 47 euro. 

Het lauwe advies hielp Colruyt een minieme 0,2 procent hoger naar 47,08 euro. 

KBC Securities toont zich enthousiast over het bericht dat Agfa-Gevaert   exclusieve gesprekken aankoopt met het Italiaanse Dedalus voor de verkoop van de IT-tak, wat potentieel de afdeling inclusief schulden op 975 miljoen euro kan waarderen. 

'We verhogen ons koersdoel van 5 naar 6,5 euro', schrijft analist Guy Sips, die de ondernemingswaarde van de te koop gestelde afdelingen op 690 miljoen euro raamde.

Beleggers waren wat voorzichtiger en stuurden het aandeel 3,8 procent hoger naar 4,83 euro. Daarbij wel de kanttekening dat het aandeel er dit najaar al een rit van 1 euro of bijna 30 procent heeft op zitten, toen duidelijk werd dat de verkoop in een stroomversnelling zat (zie grafiek). 

Het blijft natuurlijk ook een feit dat de cash die Agfa op de rekening kan krijgen, best niet integraal doorgestort wordt naar de aandeelhouders. De beeldvormingsgroep moet er namelijk over waken dat de overblijvende business voldoende sterk blijft om de zware pensioenerfenis - die elk jaar zo'n 80 miljoen cashflow opslorpt - kan dragen. 

Econocom  verloor 2,3 procent tot 2,30 euro, zo'n 20 procent lager als begin dit jaar. Het blijft rommelen bij de IT-dienstengroep. Adjunct-CEO Julie Verlingue kondigde vrijdagavond verrassend aan op te stappen. De 38-jarige manager was slechts zes maanden eerder aan boord gehaald en leek de voorbestemde troonopvolgster van de 77-jarige oprichter en CEO Jean-Louis Bouchard. 

ING-analist David Vagman fronst de wenkbrauwen. 'Het is logisch dat beleggers de indruk krijgen dat de groep een topmanagemementprobleem heeft. Bovendien zal ook de scepsis over de jaardoelstelling - 128 miljoen euro bedrijfswinst voor afschrijvingen over 2019 - toenemen. Verlingue was immers de belangrijkste architect van het zeer ambitieuze programma om 97 miljoen euro kosten weg te snijden.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud