Euronext Brussel: propere luiers en ijskasten vol groenten en fruit

©BELGA

Terwijl de Bel20 kort na de openingsbel boven 4.000 punten steeg, maakten Ontex en Greenyard het mooie weer in Brussel. De luierfabrikant krijgt zes nieuwe bestuurders. De fruit- en groentereus verhoogt zijn winstprognose na een sterk laatste kwartaal.

Met een stijging van 0,5 procent presteerde de Bel20 voor een keer superieur in Europa. Nochtans moesten we voor de spectaculairste actie op de brede markt zijn.

Na een solide laatste kwartaal van het gebroken boekjaar 2020-2021 trekt Greenyard zijn winstverwachting op. Het fruit- en groenteconcern voorspelt nu een aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) van 116 à 117 miljoen euro. Tot dusver was de verwachting 106 tot 110 miljoen euro. In het boekjaar 2019-2020 realiseerde Greenyard een aangepaste ebitda van 95,7 miljoen euro.

'Sterke groei'

In het laatste kwartaal (januari - maart) kende Greenyard een ‘sterke groei’ en een ‘aanhoudende versnelling van de onderliggende activiteit’, aldus een persbericht. Het concern boekte volumegroei als gevolg van langetermijnklantenrelaties. De verhouding tussen nettoschuld en ebitda zakt tot minder dan 3.

‘Wij zijn zeer tevreden met de kwartaalgroei, die de solide trend waarin de onderneming zich bevindt, bevestigt. Al is een deel mogelijk aan Covid-19 te danken omdat het kruidenierskanaal profiteert van de lockdown’,  reageert Fernand De Boer van Degroof Petercam. Doordat restaurants nog altijd dicht zijn en veel mensen thuiswerken, is er meer thuisconsumptie en kopen mensen meer groenten en fruit. De analist rekende tot dusver op een aangepaste brutobedrijfswinst van 112,5 miljoen euro. Hij handhaaft zijn koersdoel van 10 euro en zijn koopadvies.

Het aandeel spurtte 4,1 procent hoger naar 8,67 euro.

Gedaanteverwisseling

Ontex staat lang niet zo ver, maar de fabrikant van babyluiers, maandverbanden en incontinentieproducten doet wel ernstige inspanningen om met een schone lei te beginnen. Nadat Ontex eerder al een nieuwe voorzitter (Hans Van Bylen) en CEO (Esther Berrospe) had gekregen, ondergaat nu ook de raad van bestuur een gedaanteverwisseling.

Zes nieuwe bestuurders treden toe: twee nieuwe onafhankelijke bestuurders en vier bestuurders die werden voorgedragen door GBL en ENA, de grootste twee aandeelhouders van het bedrijf met een belang van respectievelijk 19,98 en 15,07 procent. Onder druk van het hefboomfonds ENA haalt Ontex vooral ervaring in retail en consumentenproducten aan boord. De oprichter van Grupo Mabe, het Mexicaanse bedrijf dat Ontex in 2016 overnam, stapt uit de raad van bestuur.

Ontex brengt een grote klassieker van Bob Dylan in praktijk.

‘The times they are a-changin’ reageert ING-analist Reg Watson. ‘De raad van bestuur versterkt de banden met zijn twee voornaamste aandeelhouders, die zich los van elkaar volledig engageren om het succes van Ontex op lange termijn te ondersteunen.’ Watson behoudt zijn koopadvies en een koersdoel van 18,71 euro. Dat koersdoel bedraagt ruim het dubbele van de huidige koers.

Ook De Boer juicht de ingrijpende wijzigingen van de raad van bestuur toe. ‘Wij zijn positief over deze stap die meer expertise brengt en het engagement van GBL en ENA toont’, zegt hij. De analist ziet ook een minpunt: mogelijk vergt het meer tijd om drastische beslissingen te nemen, zoals bijvoorbeeld het verkopen van de activiteiten in Latijns-Amerika en het dividendbeleid. Hij herhaalt zijn koopadvies en zijn koersdoel van 12 euro.

De nieuwe wind die bij Ontex waait, gaf beleggers nieuwe moed: het aandeel veerde 7,8 procent op tot 9,91 euro.

BLIKVANGER

Maandag

Na de records van vrijdag op Wall Street blijven de Europese beurzen dicht bij huis. Beleggers speculeren op een heropening van de economie, maar door de trage vaccinatie is nog een lange weg te gaan. De voorzichtigheid is ook ingegeven door de drukke resultatenweek die voor ons ligt.

Dinsdag

In Amsterdam geven twee grote namen kwartaalcijfers: het fintechbedrijf Flow Traders en de fabrikant van chipmachines ASM International. De meeste aandacht gaat naar Netflix, dat na het slot van Wall Street rapporteert. De vraag is of en in welke mate de videostreamingdienst heeft geleden onder de concurrentie van nieuwkomers als Disney+, HBO Max, Peacock en Apple TV+.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud