Euronext Brussel: tussen virusvrees en herstelhoop

©BELGA

De korte of de lange termijn, daar draaide het om in Brussel. Kijken we naar de impact van de langdurige pandemie of naar de groei die daarna mogelijk wordt? Onder meer Umicore, Barco, Aperam en CFE kregen hogere koersdoelen.

De Europese beurzen sloten duidelijk lager. Van het coronafront is er nog geen goed nieuws. Mee door de nieuwe varianten blijft het aantal nieuwe besmettingen hoog, terwijl vertragingen bij de levering van vaccins ontmoedigend werken. Het herstel van de Duitse economie, de motor van de eurozone, lijkt bovendien stilgevallen, zoals uit de Ifo-indicator bleek. De Euro Stoxx 50 zakte bijna 1,5 procent.

Euronext Brussel zat op dezelfde lijn met 1,5 procent verlies voor de Bel20 tot 3.686 punten. In de korf zijn er grote tegenstellingen. AB InBev , dat ernstig te lijden heeft onder de lockdowns, zakte 2,9 procent en ING ging 4,5 procent lager.

Umicore stond aan het andere uiteinde met 1,3 procent winst tot 48,18 euro. De materiaaltechnologiegroep kreeg een hoger koersdoel van het beurshuis Degroof Petercam.

Analist Frank Claassen heeft zijn winstramingen (voor de recurrente bedrijfswinst of rebit) voor dit en de volgende jaren met 3 à 4 procent opgetrokken. De verhoging stoelt vooral op de aanhoudend sterke vooruitzichten voor de recyclagetak, met onder meer een piekende rodiumprijs.

De recyclagetak staat opnieuw voor een sterk jaar, zegt de analist. Ze profiteert van de goede aanvoer van elektronisch afval en de hogere edelmetaalprijzen. De katalysatoren moeten dit jaar herstellen door een stijgende autoverkoop. Hoe de tak E&ST - waartoe de batterijmaterialen behoren - zal presteren, is een vraagteken. In Europa trekt de verkoop van e-auto's aan, maar het kan langer duren voor de verkoop de overcapaciteit in China absorbeert.

Claassen trekt zijn som-der-delenwaardering door naar 2023 en komt op basis van 17 keer de bedrijfswinst tot een nieuw koersdoel van 47 euro per aandeel, tegenover 39 euro vroeger. Zijn advies blijft 'houden'. 'Hoewel Umicore een uniek groen groeiprofiel heeft, prijst de koers in onze ogen al het grootste deel van het potentieel in', zegt Claassen.

Over de pandemie heen

Ook Barco (-1,8%, 17,045 euro) genoot door de opflakkerende lockdownvrees niet van een hoger koersdoel. Analist Guy Sips van KBC Securities heeft zijn ramingen voor 2021 tot 2023 wat bijgesteld. Hij blikt voorzichtig voorbij de pandemie. Zijn koersdoel stijgt van 20 naar 22 euro, zijn advies blijft ‘bijkopen’.

Aperam leverde 1,8 procent in tot 36,13 euro. De bank JPMorgan heeft het advies verlaagd van ‘overwegen’ (kopen) naar ‘neutraal’ (houden). Het koersdoel stijgt wel van 28 naar 30,70 euro, maar ook het nieuwe koersdoel is al (ruim) achterhaald. De aanpassingen gebeuren in een ruimer rapport over de staalsector. De vooruitzichten voor staalbedrijven zijn aanzienlijk verbeterd, zegt het Amerikaanse beurshuis.

Winstherstel en de Orion

Op de brede markt zakte CFE met 4 procent naar 82,60 euro. Degroof Petercam haalt de Brusselse bouwgroep, waartoe de baggeraar- en de windparkenbouwer DEME behoort, van de kooplijst. Het advies zakt naar ‘houden’.

Analist Luuk van Beek heeft zijn koersdoel opgetrokken van 85 naar 90 euro. Hij doet dat op basis van de voor 2022 verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (beurswaarde plus nettoschuld) en de brutowinst. Die waardeert CFE tegen 18 keer de bedrijfswinst, wat hoger is dan de historische mediaan van 12. Twee zaken rechtvaardigen volgens de analist het hogere cijfer: een winstherstel zodra de markt verbetert en de bijdrage van Orion, het installatieschip waarvan de levering vertraging heeft opgelopen door een ernstig ongeluk met de kraan. De Orion wordt normaal eind dit jaar opgeleverd.

Omdat er na de recente rally maar weinig opwaarts potentieel tot het nieuwe koersdoel is, verlaagt Van Beek zijn rating.

Stabiele waardering

Retail Estates , de verhuurder van perifeer winkelvastgoed, kwam vanmorgen met een corona-update. Die was bemoedigend. Voor de verplichte sluiting van niet-essentiële winkels tussen 2 november en 1 december heeft Retail Estates opnieuw huurkortingen toegestaan, voor een totaalbedrag van 1,85 miljoen euro. Met 23 huurders is er nog geen deal gesloten.

Sinds midden december zijn alle Nederlandse winkels in de portefeuille verplicht gesloten, voorlopig tot 9 februari. Retail Estates verwacht dat een aantal huurders een tegemoetkoming zal vragen. De huurkortingen zouden niet hoger uitvallen dan 3 miljoen euro.

Geruststellend is dat de waarderingen van het vastgoed in portefeuille vorig jaar hebben standgehouden. ‘Een stabiele waardering van de portefeuille geeft ons vertrouwen over de stabiliteit van de hoge schuldgraad, die dicht bij 55 procent ligt’, zegt ING-analiste Francesca Ferragina, die haar advies (houden) en koersdoel (60 euro) handhaaft.

Retail Estates ging 1,3 procent hoger naar 59,50 euro.

City Dox

Een deal tussen twee beursgenoteerde vastgoedbedrijven is geen dagelijkse kost en verdiende aandacht. Vrijdagavond raakte bekend dat Home Invest Belgium de bouwgrond Lot 4 van het project City Dox en de bijbehorende bouwvergunning overkoopt van de vastgoedontwikkelaar Atenor . City Dox is een groot multifunctioneel herontwikkelingsproject in Anderlecht langs het kanaal Brussel-Charleroi. Lot 4 omvat 171 wooneenheden en 2.700 m² ruimte voor productieactiviteiten. De investering voor Home Invest Belgium bedraagt ongeveer 50 miljoen euro.

Een zeer grote deal voor Home Invest, goed voor circa 8 procent van de portefeuille, merkt Kepler Cheuvreux op. Het beurshuis wacht tot alles is goedgekeurd en de bouw voldoende is gevorderd vooraleer het project in zijn ramingen op te nemen. Het koersdoel blijft 73 euro, het advies ‘kopen’.

Een onverwachte verkoop maar een goede zet om wat cash te boeken op dit project, zegt ING-analiste Francesca Ferragina over de rol van Atenor. Ze bevestigt haar houdznadvies en koersdoel van 60,8 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud