Euronext Brussel: UCB verliest plekje op favorietenlijst ING
Na de forse stijging sinds Nieuwjaar en omdat een verdere klim er risicovoller uitziet, halen de ING-analisten UCB van hun topperslijst. GBL tikte bij de openingsbel een jaardieptepunt aan.
De Europese beurzen beleefden dinsdag hun slechtste dag sinds augustus. Ze sloten gemiddeld 2,25 procent lager door een combinatie van Trump-vrees, winstwaarschuwingen van enkele grote bedrijven, een verzwakkende euro en een lager vertrouwen in de Duitse economie.
De neerwaartse trend hield woensdag aan, zij het in iets mindere mate. Beleggers keken vooral uit naar de Amerikaanse inflatie. Die is in oktober weer licht toegenomen tot 2,6 procent, in lijn met de verwachting. De kans dat de Federal Reserve in december een nieuwe renteverlaging doorvoert, schatten de markten nu op 80 procent tegen 60 procent voorheen. De verliezen op de Europese beurzen slonken tegen het slot, waardoor het gemiddelde aandeel op het oude continent nog 0,2 procent inleverde.
De Bel20 ging tegendraads 0,2 procent hoger tot 4.213 punten. Bij de dalers stond Melexis (-0,7%), dat onder de aanhoudend zwakke automarkten lijdt, en Elia (-3,4%). De netbeheerder staat in de belangstelling door zorgen over de oplopende kosten van het Prinses Elisabeth Eiland, dat een belangrijk energieknooppunt in de Noordzee moet worden.
'Opwaarts potentieel risicovoller'
Ook UCB , dat 0,4 procent hoger ging tot 182,70 euro, ondervond eerder op de dag wat druk. De ING-analisten Maxime Stranart en David Vagman blijven positief over het Belgische farmabedrijf. Ze herhalen hun koopadvies en trekken hun koersdoel (nogmaals) op, van 180 tot 212 euro.
Tegelijk verwijderen ze UCB uit hun favorietenlijst. ‘Na bijna een jaar op de ING Benelux Favourites List denken we dat het een opportuun tijdstip is om UCB te verwijderen. We beschouwen het opwaarts potentieel als risicovoller dan in het verleden, omdat het steeds meer steunt op UCB’s ontwikkelingspijplijn’, leggen de analisten uit.
We beschouwen het opwaarts potentieel als risicovoller dan in het verleden, omdat het steeds meer steunt op UCB’s ontwikkelingspijplijn.
Niettemin behouden ze hun vertrouwen in het UCB-verhaal, dat aangedreven wordt door de piekverkopen van 6 miljard euro die ING voor het middel Bimzelx verwacht, door een aanhoudend sterke prestatie van de secundaire groeimotoren Evenity en Rystiggo, en door hun positieve inschatting van het potentieel van het kandidaat-geneesmiddel UCB9741 als behandeling van de chronische huidontstekingsziekte atopische dermatitis.
Tegen 212 euro zou UCB tegen 22 keer de voor 2026 genormaliseerde winst noteren. Dat is een stevige premie tegenover sectorgenoten, maar die is volgens de analisten gerechtvaardigd gezien de superieure winstgroei: de kernwinst per aandeel zien ze tot 2030 met gemiddeld 23 procent per jaar toenemen.
GBL op jaardieptepunt
Het aandeel GBL verloor dinsdag 3,2 procent en zonk in de ochtend bij de openingsbel nog eens 2,4 procent dieper tot 62,65 euro. Dat was de laagste koers in een jaar. Bij het slot was het verlies afgenomen tot 0,5 procent. Mogelijk speelt daarbij mee dat de Zweedse betaalreus Klarna, waarin GBL een positie heeft, officieel aankondigde naar Wall Street te trekken.
GBL hield vorige week een analistendag in Parijs. Ian Gallienne, de CEO van de Belgische holding, beloofde op dat event over de periode 2024-2027 een dubbelcijferig rendement - dus van 10 procent of meer - per jaar te kunnen voorleggen. Hij rekent daarvoor op de groei van de nettoactiefwaarde per aandeel en stelt ook ‘opportunistische’ aankopen van eigen aandelen in het vooruitzicht. Gallienne maakte ook duidelijk dat het verhoogde dividend van 5 euro bruto per aandeel de nieuwe basis wordt.
Analisten reageerden gemengd op de strategische update. Kepler Cheuvreux zei dat het dividendrendement - momenteel 7,5 procent bruto - ‘een drijfveer kan zijn voor een herwaardering van het aandeel op middellange termijn’. Kris Kippers van Degroof Petercam zag echter niet meteen een trigger om veel positiever te worden over GBL.
Beleggingsbladen zien dat anders. Kroffinvest noemt het dividendrendement ‘zonder meer interessant’, ook al kon Gallienne niet direct zeggen of het dividend meer of minder dan de inflatie zou stijgen. Kristoff Van Houte, de auteur van die nieuwsbrief, vindt ook de verdere inkoop van eigen aandelen ‘de logica zelf’.
BeursTips raamt de intrinsieke waarde nu rond 114 euro per aandeel en benadrukt dat de holding met een te grote korting blijft noteren. ‘GBL blijft een ideaal alternatief voor een spaarboekje’, is de slotsom.
De Belegger wijst erop dat de aandeleninkopen en de forse verhoging van het dividend nog niet veel zoden aan de dijk hebben gebracht wat het verminderen van de korting van de koers ten opzichte van de nettoactiefwaarde betreft. Het blad juicht wel de verdere afbouw van de genoteerde participaties en de focus op ‘Direct Private Investment’ toe. Het raadt aan om van de discount van ruim 40 procent gebruik te maken ‘om een positie te nemen voor de lange termijn’.
Woensdag
De Europese beurzen sloten licht in het rood. De verliezen verkleinden nadat de Amerikaanse inflatie alvast niet hoger uitkwam dan verwacht. Op de beurs van Frankfurt knalden Siemens Energy en RWE hoger na beter dan verwachte resultaten.
Donderdag
Het wordt de drukste resultatendag van de week voor de Brusselse beurs, met onder meer resultaten of tradingupdates over het derde kwartaal van Agfa-Gevaert, DEME, EVS en Unifiedpost. Agfa gaf afgelopen zomer geen prognoses voor 2024, maar beloofde wel rendabiliteitsverbeteringen in de groeidivisies, vooral in Digital Print & Chemicals (digitaleprintafdeling en het waterstofmembraan Zirfon).
Meest gelezen
- 1 Urenlang ondervraagd en huizen doorzocht: Didier Reynders verdacht van witwassen via loterijspelen
- 2 Ondernemer Filip Balcaen mengt zich in dealjacht onder verzekeringsmakelaars
- 3 Vooruit legt nultolerantie alcohol op federale onderhandelingstafel na ongeval Tom Waes
- 4 Belasting op fossiele bedrijfswagens dreigt met 10 procent te stijgen
- 5 Antwerpse diamantwijk in ‘zwaarste crisis ooit’ door boycot, labostenen en afhakende Chinezen