Advertentie

Euronext Brussel: Vastgoedtrio weegt op Bel20

©BELGA

De Europese beurzen bleven dinsdag dicht bij huis. Het medtechbedrijf Onward reageerde bijzonder volatiel op de jaarcijfers.

De aandelenmarkten kozen bij de openingsbel voor verder herstel, maar de beurswinsten verdwenen grotendeels tegen het middaguur. De Euro Stoxx 50 sloot met een miniwinst van 0,1 procent, volledig in lijn met de Bel20 die 0,1 procent bijschreef naar 3.667 punten.

Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England, maakte maandagavond duidelijk dat niet de stabiliteit van het bankensysteem de grootste zorg van centraal bankiers is, maar wel de inflatiebestrijding. Tijdens een speech aan de London School of Economics gaf hij toe dat er ‘grote spanningen’ zijn in de wereldwijde bankensector, maar hij voegde er onmiddellijk aan toe dat de banken in het Verenigd Koninkrijk weerstand bieden en de economie kunnen ondersteunen.

Het sentiment bleef evenwel erg broos. Toen de Franse krant Le Monde meldde dat huiszoekingen plaatsvonden bij vier Franse banken - Société Générale , BNP Paribas , Exane en Natixis - en bij het Britse HSBC dook de Euro Stoxx 50 even in het rood.

De Bel20 leed dan weer onder zijn specifieke samenstelling. De rendementen op overheidspapier zaten weer in de lift en dat woog op de goed vertegenwoordigde vastgoedaandelen in de Bel20. De magazijnverhuurder WDP liet 3,3 procent liggen. Ook de twee andere vastgoedaandelen in de Bel20, Aedifica (-2%) en Cofinimmo (-0,8%) , gingen achteruit.

De klim van de rendementen op staatspapier was ook voor de tech- en biotechaandelen minder gunstig. Ze worden gewaardeerd op basis van winsten die in de toekomst liggen en die bij een hogere rente minder waard worden. De chipontwikkelaar Melexis verloor 2,5 procent en de beeldspecialist Barco ging 0,5 procent lager. De biotechgroep Galapagos droeg de rode lantaarn in de Bel20 met een daling van 4,1 procent.

Met zijn solide kaspositie van 61,8 miljoen euro kan Onward verder tot eind 2024.

David Seynnaeve
Analist Degroof Petercam

Verwatering

Op de brede markt was Nyxoah een grote daler. Het Waalse bedrijf dat innovatieve oplossingen ontwikkelt om slaapapneu te behandelen verloor 6,2 procent tot 6,46 euro. Nyxoah heeft 2,8 miljoen dollar opgehaald met een aanbod tegen de marktprijs. De nieuwe aandelen werden opgekocht door Cochlear, de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Voor de overige aandeelhouders betekent dat een verwatering van hun positie.

Nyxoah lanceerde eind vorig jaar op de Nasdaq een 'at-the-market' (ATM)-programma voor een totaalbedrag van 50 miljoen dollar. Dat laat toe nieuwe aandelen uit te geven tegen marktprijs en in schijven vers kapitaal op te halen. Amper twee weken geleden had Nyxoah met een private plaatsing ook al ruim 13 miljoen euro opgehaald.

Onward

Onward Medical ging in de vroege handel tot 13 procent onderuit en bereikte daarmee even een nieuw dieptepunt. In de namiddag was er een fors herstel. Het aandeel sloot 1,7 procent in het rood.

In zijn jaarbericht meldde het Nederlandse medtechbedrijf dat de lancering van het ARC-EX-systeem in de VS nu eind 2023 of begin 2024 wordt verwacht. Dat is tot een halfjaar later dan Onward in november naar voren schoof. Toen luidde het dat de lancering in ‘de tweede helft van 2023’ zou plaatsvinden. ARC-EX is een uitwendig systeem dat het ruggenmerg stimuleert zodat dwarslaesiepatiënten hun ledematen weer kunnen bewegen, en mogelijk zelfs opnieuw kunnen stappen.

Analisten lijken niet zwaar te tillen aan de vertraging die de Amerikaanse goedkeuring oploopt. Dat het Amerikaanse groen licht nu eind 2023 of begin 2024 wordt verwacht, vindt het beurshuis Kepler Cheuvreux 'redelijk'. Het wijst erop dat Onward in Europa mikt op een goedkeuring begin 2024. Het advies (‘kopen’) en het koersdoel (14 euro) veranderen niet.

David Seynnaeve van Degroof Petercam ziet geen grote verrassingen in het jaarrapport. Hij heeft het over een geruststellende update. Met de solide kaspositie van 61,8 miljoen euro kan Onward volgens hem verder tot eind 2024. Het bedrijf bereidt de goedkeuring en lancering van zijn ARC-EX-platform tegen het einde van het jaar voor, terwijl het gestaag doorgaat met zijn pijplijn van neurostimulerende technologieën. Gezien het fors opwaarts potentieel tegenover zijn (onveranderd) koersdoel van 14,10 euro en de intense nieuwsstroom die zich aandient, handhaaft Seynnaeve zijn koopadvies.

In een reactie aan De Tijd zegt CEO Dave Marver tevreden te zijn over het parcours van zijn bedrijf in 2022. 'We zijn op de goede weg en we hebben schitterende mensen aan de top aangetrokken. Over de tijdlijn van de toezichthouders hebben we geen controle', zegt Marver.

Blikvanger

Dinsdag

De Europese beurzen trokken initieel hoger, maar vielen in de namiddag terug. De Bel20 leed onder zijn rentegevoelige karakter: de vastgoed- en technologieaandelen zetten druk.

Woensdag

De Nationale Bank publiceert nabeurs haar jaarcijfers. Ze zei begin december dat ze over het boekjaar 2022 een verlies van 600 tot 800 miljoen euro verwachtte. Het eerste verlies in meer dan 70 jaar is te wijten aan de forse renteverhogingen van de Europese Centrale Bank. De Nationale Bank zei in december ook dat het brutodividend wellicht maar 1,50 euro per aandeel zal bedragen. Dat is 99 procent minder dan het vorige dividend van 138,04 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.