Euronext Brussel verbiedt shorten voor 17 aandelen

©BELGA

De beurswaakhond FSMA voert tijdelijk een verbod op shortselling in voor een beperkt aantal aandelen op Euronext Brussel. Dat moet helpen om koersverliezen niet nog groter te maken.

Verwijzend naar een Europese regelgeving die toelaat in te grijpen bij ongewoon grote koersvallen, kondigde de FSMA maandagavond een verbod aan op shortselling en vergelijkbare transacties voor 17 aandelen. Het gaat dus niet om een algemeen, maar om een selectief shortverbod. Het verbod geldt voorlopig alleen dinsdag, maar is wel verlengbaar.

Als beleggers short gaan, verkopen ze aandelen die ze hebben geleend. Ze doen dat in de hoop die aandelen later goedkoop te kunnen terugkopen en daar winst op te boeken.

Shortselling kan echter aanleiding geven tot extra volatiliteit en koersvallen nog verergeren. Gezien de turbulente periode die we meemaken - de Bel20 is sinds midden februari al met zo'n 40 procent gekelderd - hopen beurstoezichthouders met een shortverbod iets meer stabiliteit in te voeren.

Het verbod op shorten is van toepassing op 17 aandelen die op Euronext Brussel noteren en die maandag meer dan 10 procent verloren. Het gaat om AB InBev (maandag -11,2%), Aedifica, Ageas, Barco, Biocartis, CFE, Celyad, Econocom, Gimv, KBC Ancora, KBC Groep, Kinepolis, Montea, Retail Estates, Sequana, Solvac en WDP.

Tijdelijk

Euronext Brussel is niet de eerste beurs waar een verbod op shorten wordt ingevoerd. Eerder namen de beurzen van Milaan en Madrid al een gelijkaardige maatregel voor één dag. Ook daar was het shorten van een reeks aandelen tijdelijk niet meer toegelaten.

Het verst gaat tot dusver de beurs van Seoel. Daar is shorten voor een periode van zes maanden verboden. Het is voor het eerst sinds 2011 dat Zuid-Korea zo’n drastische maatregel neemt. Het land is buiten China een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus.

De coronacrisis kwam bovendien erg ongelegen. De beurs van Seoel klauterde een paar maanden gelden uit een diepe berenmarkt, die gekenmerkt werd door lage koersen voor de grote conglomeraten en historisch lage beursomzetten. Net dan sloeg het virus toe en duwde het de Kospi-index terug in berenland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud