Euronext Brussel verhuist naar Markiesgebouw

Het Markiesgebouw in Brussel

Euronext Brussel verhuist eind mei van het bekende Beurspaleis naar het Markiesgebouw vlakbij het Centraal Station en de Sint-Michielskathedraal. Daarmee kan de omvorming van het beursgebouw tot een biermuseum beginnen.

De Brusselse beurs verlaat het bekende paleis aan het Beursplein waar ze al sinds 1873 haar intrek heeft. Voor de fusie van Brussels Exchanges met de beurzen van Parijs, Amsterdam en (later) Lissabon tot Euronext in 2007, werkten nog honderden mensen voor de beurs. Nu telt Euronext in ons land nog een dertigtal personeelsleden.

Het was al bekend dat de Belgische tak van Euronext uit het iconische beursgebouw zou verhuizen. Nu is ook bekend naar waar: Markiesstraat 1. Het complex vlakbij het Centraal Station, aan het plein voor de Sint-Michielskathedraal, valt op door zijn 'ijzeren torens' die de spietsen van de kathedraal (proberen) na te bootsen. In het gebouw huisde ooit nog het Vlaamse ministerie voor Onderwijs.

Na de verhuizing van Euronext kan de verbouwing van het beurspaleis tot een biermuseum beginnen. Het beursgebouw, ontworpen door architect Léon-Pierre Suys op de vroegere Botermarkt van Brussel, staat bekend als een van de mooiste beurspaleizen ter wereld. Het valt op door de vele ornamenten van kunstenaars als de broers Jacquet, Guillaume de Groot, Albert-Ernest Carrier-Belleuse en zijn toenmalige assistent Auguste Rodin.

Het gebouw is eigendom van de stad Brussel. Samen met de Federatie van Belgische Brouwers en het Brussels Gewest zal de stad het omturnen in een Belgian Beer Temple, een educatief en speels project over de Belgische bierwereld. Het nieuwe museum moet een van de grote toeristische attracties van Brussel worden.

Al is 'museum' niet het juiste woord. Het gebouw moet een ontmoetingsplaats worden voor zowel toeristen als bedrijfsleiders of politici die hoge buitenlandse gasten ontvangen. De sfeer van bier maken, en uiteraard ook proeven, moet in het gebouw aanwezig zijn. De biertempel rekent op 400.000 bezoekers per jaar. Uit marktonderzoek blijkt dat 46 procent van de buitenlandse toeristen in Brussel zo'n biertempel wil bezoeken.

De verbouwing kan pas in 2017 beginnen. Er zal eerst een architectuurwedstrijd worden uitgeschreven. Daarna is het naar schatting twee jaar wachten op de vergunningen. De opening is gepland voor 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud