Euronext Brussel: vijgen na Pasen

Umicore kampt met een lager vraag naar kathodematerialen en heeft ook last van de lage kobaltprijs en de instroom van artisanaal gewonnen kobalt. ©Umicore

Zelden is de Brusselse beurs na een verlengd en zonovergoten Paasweekend zo brutaal weer met de voeten op de grond gezet als vandaag.

Terwijl de meeste Europese beursbarometers dicht bij huis blijven, veil Brussel in negatieve zin op met een Bel20  die 1,2 procent inleverde naar 3.806 punten. Een abrupt - voorlopig - einde aan de voorjaarsrally die de beursbarometer dik 20 procent boven het dieptepunt van eind december gebracht heeft. 

De reden is niet ver te zoeken: Umicore  incasseerde een smak van 17,3 procent naar 35,92 euro.

Terwijl beleggers na het lange Paasweekend nog de ogen aan het uitwrijven waren, stuurde de materialengroep een dubbele waarschuwing uit: niet alleen is de kans groot dat de winst dit jaar tegenover de 514 miljoen euro over 2018 zal dalen, maar ook de winst in 2020 zal iets minder fors zijn dan eerder vooropgesteld. 

De omvang van de waarschuwing is fors. Vóór CEO Marc Grynberg in februari de prognoses voor 2019 een eerste keer temperde, rekenden analisten gemiddeld nog op 600 miljoen euro winst. Het zal dus waarschijnlijk zo'n 100 miljoen of een zesde minder zijn. 

KBC Securities knipt logischerwijs in zijn advies. Het advies zakt van ‘kopen’ tot ‘bijkopen’, het koersdoel gaat van 50 tot 45 euro.

Analist Wim Hoste wijst er op dat Umicore bij de publicatie van de jaarresultaten in februari geen precieze prognose gaf voor de recurrente bedrijfswinst (rebit). De groep zei wel te verwachten dat de omzetgroei zou gehinderd worden door lagere vraag in de autosector en de consumentenelektronica, en dat de winst zou te lijden hebben onder hogere afboekingen en kosten voor onderzoek en ontwikkeling, en door kosten voor de nieuwe fabrieken in Polen en China.

Het midden van de huidige verwachtingsvork voor de rebit voor 2019, met name 500 miljoen euro, ligt echter nog altijd 10 procent lager dan de al wat bijgespijkerde consensusverwachting, die op 557 miljoen euro stond.

Voor 2020 ging Umicore aanvankelijk uit van een rebit die 35 tot 45 procent boven de oorspronkelijke doelstelling van 500 miljoen euro zou uitkomen, dus tussen 675 en 725 miljoen euro. Hoewel de groep nog steeds significante omzet- en winstgroei verwacht, zal dit nu toch lager zijn dan eerder aangegeven.

‘Duidelijk ontgoochelend nieuws, ook al is een deel van de ontgoocheling te wijten aan timingkwesties’, zegt Hoste, die zijn winstverwachtingen heeft aangepast aan de lagere guidance.

Ook analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam knipt haar koersdoel bij, van 50 tot 43 euro. Haar koopadvies behoudt ze.

Volgens de analiste blijft het langetermijnverhaal van Umicore sterk, maar toont deze aankondiging duidelijk aan dat de materialengroep niet immuun is voor de huidige Chinese situatie, die ook een impact heeft op de vraag naar elektrische voertuigen. Pro memorie: Umicore is wereldmarktleider in kathodematerialen voor de herlaadbatterijen die de vloot elektrische auto's zoemend op de weg moet houden.

'Dit betekent dat 2019 duidelijk een overgangsjaar wordt en dat de huidige negatieve marktomstandigheden Umicores groei in kathodematerialen met meer dan een jaar zullen vertragen.'

ING-analist Stijn Demeester verbaast zich vooral over de snelheid waarmee de Chinese markt voor elektrische auto's is verslechterd, mede door de lagere subsidies die Peking hanteert. In februari was het management immers nog vrij optimistisch. Ook hij zegt het mes te zullen zetten in zijn prognoses. Dat Umicore niet aangeeft hoe ver de bedrijfswinst in 2020 onder de eerder aangegeven prognose zal liggen, is natuurlijk ook niet echt geruststellend.

Umicore is niet de enige die door de snelle afkoeling van de Chinese automarkt een waarschuwing de wereld in moet sturen. Dat geldt ook voor Melexis , de specialist in chips voor de autosector.

Kepler Cheuvreux ziet in de update van Melexis weinige positieve factoren. Het beurshuis somt op: 'Melexis blijft voor heel 2019 een lagere omzet voorspellen en de prognose voor de brutomarge zakt van 43 procent naar 41 à 43 procent. Wij denken bijgevolg dat de analistenconsensus voor 2019 met 4 à 8 procent zal moeten dalen. Deze resultaten bieden weinig houvast voor de recente rally van de beurskoers.'

Kepler handhaaft het 'afbouwen'-advies voor Melexis. Het aandeel van de specialist in autochips zakte initieel meer dan 5 procent. Toen topvrouw Françoise Chombar echter aangaf dat 'het dal bereikt lijkt', herstelde het aandeel nog om bij slot slechts 1,2 procent in te leveren tot 68,25 euro. 

Een derde aandeel dat klappen kreeg is Ahold Delhaize, dat 3,1 procent zakt tot 21,34 euro. De 11 dagen durende staking bij de Amerikaanse keten Stop & Shop is sinds gisteren voorbij. Er is een voorakkoord dat de vakbonden gaan voorleggen aan hun achterban.

De staking noopt de Nederlands-Belgische retailer wel tot een winstwaarschuwing. De operationele winstmarge, die in 2018 4,1 procent bedroeg, zal in 2019 licht lager zijn. Ahold Delhaize stelt ook zijn prognose voor de winstgroei in 2019 licht bij. Tot dusver rekende de groep op hoge eencijferige groei van de onderliggende winst per aandeel (7 à 9 procent); nu zal het maar een lage eencijferige groei zijn (1 à 3 procent).

Analisten veranderen niets aan hun adviezen en koersdoelen, omdat het om een eenmalig iets gaan – mits het voorakkoord wordt goedgekeurd. Fernand de Boer van Degroof Petercam houdt wel een slag om de arm. Hij wijst er op dat Ahold Delhaize deels gesyndicaliseerd is – er zijn vakbonden bij Stop & Shop en Giant Landover – en dus gevoelig blijft voor stakingen, ‘vooral daar Ahold Delhaize een erg winstgevende en financieel gezonde onderneming is’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud