Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: wuivende palmen voor Sipef

Een schitterend halfjaar voor de Europese beurzen eindigde in mineur. ©BELGA

De verlaging van de Indonesische exportheffing op palmolie is een goede zaak voor Sipef en levert een nieuw koopadvies op. Dat D’Ieteren kandidaat is om in THV Parts te stappen, wordt door analisten goed onthaald.

Een sterk halfjaar voor de Europese beurzen eindigde in mineur. De EuroStoxx50 sloot met een verlies van 1,1 procent. Beleggers vrezen een opnieuw oplaaiende coronapandemie, waarbij de deltavariant de spelbreker is.

Ook de inflatie is een bron van zorgen, al is er geen reden tot paniek. De inflatie in de eurozone, die in mei met 2 procent het hoogste peil sinds oktober 2018 had bereikt, is in juni licht afgenomen tot 1,9 procent.

De Bel20 hield iets beter stand met een verlies van 0,8 procent tot 4.126 punten. De index kleurde bijna volledig rood, op Umicore (+1,8%) na. Een derde van de Brusselse sterandelen verloor 1 procent of meer. De grootste dalers waren de chipbakker Melexis (-1,7%), de verzekeraar Ageas (-1,9%) en het biotechbedrijf Argenx (-2,9%).

Ackermans & van Haaren (AvH) wordt een belangrijke aandeelhouder van Van Moer Logistics. De Antwerpse groep investeert 12,5 miljoen euro in het transport- en logistiekbedrijf uit Zwijndrecht en verwerft een belang van 21,7 procent. AvH kon zich niet aan de neerwaartse trend onttrekken en zakte 0,3 procent naar 142,40 euro.

Ruimere winst

Voor een oliepalm die een zegepalm wordt, moesten we op de brede markt zijn. Daar schoot Sipef , ook een participatie van AvH, 5,4 procent hoger naar 47,50 euro. De Indonesische regering verlaagt op 2 juli de exportheffing op palmolie. Dat betekent dat de Belgische plantageholding een ruimere winst kan boeken op de in Indonesië geproduceerde palmolie.

De verlaging van de heffing heeft een rechtstreekse, gunstige weerslag op de nettowinst van Sipef, zegt Frank Claassen, een analist van Degroof Petercam. Op basis van de verlaagde heffing, de goede productievolumes en gunstige palmolieprijzen trekt hij zijn nettowinstraming voor dit jaar gevoelig op, van 34 naar 54 miljoen dollar. Voor 2022 stijgt zijn winstprognose van 44 naar 62 miljoen dollar. Dat vertaalt zich in een koersdoel van 58 euro tegenover 48 euro vroeger.

Claassen spreekt over een gamechanger die nog niet verwerkt zat in de waardering. De activa van Sipef zullen trouwens meer waard worden. De vraag naar palmolie neemt naar verwachting toe, terwijl te weinig nieuwe hectares beschikbaar zijn. Het advies gaat van ‘houden’ naar ‘kopen’.

Herinvesteringsrisico

De Tijd kwam te weten dat D’Ieteren een van de gegadigden is om het 40 procentbelang in TVH Parts dat te koop staat over te nemen. TVH Parts is een wereldspeler in onderdelen voor heftrucks en bouw- en landbouwmachines. De Brusselse familiale holding D’Ieteren zit op een cashberg van 2,1 miljard euro en is al jaren op zoek naar een geschikte prooi.

Hoeveel het 40 procentbelang in TVH Parts moet kosten, is niet duidelijk. Vorig jaar circuleerde een bedrag van 1 à 1,5 miljard euro. Maar door de stevige interesse kan het prijskaartje hoger uitvallen.

De KBC Securities-analisten Michiel Declercq en Wim Hoste zien een instap van D’Ieteren in TVH Parts zitten. ‘We zien een potentiële deal als positief voor het aandeel, omdat die D’Ieterens herinvesteringsrisico zou wegnemen.'

De twee geloven dat D’Ieteren ‘de interessantste kandidaat’ is vanuit het standpunt van TVH: vanwege de Belgische wortels, de langetermijnfocus en de knowhow in de aanpalende autosector. Voor D’Ieteren zou de deal passen qua investeringsgrootte en beantwoorden aan criteria als culturele nabijheid en wereldwijd bereik.

De KBCS-analisten herhalen hun koopadvies en koersdoel van 121 euro. Beleggers zien het wellicht iets minder rooskleurig in. Het aandeel D’Ieteren, dat dinsdag 2,7 procent vooruitsnelde en dit jaar al zowat de helft meer waard werd, liet woensdag 1,3 procent liggen op 102 euro.

BIB en NBB

Een ongewone stijger was de Nationale Bank van België (NBB), die 1,1 procent won tot 1.790 euro. De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) maakte dinsdagavond bekend dat ze over het op 31 maart afgesloten boekjaar een dividend van 520 'speciale trekkingsrechten' (SDR) per aandeel zal uitkeren. De Nationale Bank bezit 50.100 aandelen van de BIB. Die zitten in de statutaire portefeuille van de NBB.

De aandeelhouders van de NBB hebben in principe recht op een jaarlijks tweede dividend dat overeenkomt met de helft van de netto-opbrengst van de statutaire portefeuille. ‘De NBB raamt dat voor het boekjaar 2021 de uitkering van het dividend van 520 SDR door de BIB zal overeenkomen met ongeveer 29 euro bruto per NBB-aandeel’, aldus de Nationale Bank.

Degroof Petercam ziet een gamechanger voor de plantageholding Sipef die nog niet verwerkt zat in de waardering.

De essentie

Woensdag

De weer oprukkende pandemie, met de deltavariant als grote boosdoener, duwde de Europese beurzen in het rood. De inflatie in de eurozone is in juni licht gedaald. In Brussel vierde Sipef feest nu Indonesië de exportheffing op palmolie verlaagt.

Donderdag

Aan de hand van de PMI-cijfers krijgen we een beeld van de industriële activiteit in de eurozone en in de VS. Nyxoah maakt zijn debuut op Nasdaq (Wall Street). Euronext Amsterdam verwelkomt de Bulgaarse specialist in dierenmedicijnen Huvepharma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud