Euronext Brussel: zeilen op de blauwe golf

©BELGA

De beurzen lasten een pauze in. De koerswijziging bij Galapagos viel in slechte aarde. Twee beurshuizen startten de opvolging van Ekopak, telkens met een positief rapport en een (bij)koopadvies.

De bleef ter plekke trappelen op 4.044 punten. Achter die stabiele beweging schuilde een stevige koersuitschuiver van Galapagos . De strategische koerswijziging die het biotechbedrijf eind vorige week aankondigde, kon beleggers duidelijk niet bekoren. Pro memorie: CEO Onno van de Stolpe en COO Bart Filius snoeien hard in het eigen onderzoeksplatform en speuren naar een grote deal, om de kloof in de onderzoekspijplijn snel te dichten.

De kloof kwam er na een dubbele opdoffer. Vlak voor Kerstmis ontzegde de Amerikaanse poortwachter FDA het verhoopte goudhaantje filgotinib de toegang tot de lucratiefste markt ter wereld. Vervolgens moesten de Mechelaars het onderzoek naar het potentiële longziektemiddel ziritaxestat, het next best thing in de onderzoeksportefeuille, staken.

Galapagos zakte 6,2 procent tot 59,21 euro. Dat is het laagste peil sinds... eind 2016. En dus noteert Galapagos tegen een nog grotere korting op de 5 miljard grote bankrekening. Een korting die niet meteen vertrouwen uitstraalt dat de grote deal waar van de Stolpe op aast aandeelhouderswaarde zal scheppen.

De reden om in Galapagos te beleggen was altijd het onderzoeksplatform, niet het overnametalent.
Beurshuis Stifel

'De reden om in Galapagos te beleggen was altijd het onderzoeksplatform, niet het overnametalent', stelde het Amerikaanse beurshuis Stifel scherp. Daarnaast speelt ook een technische factor. Volgens het persbureau Bloomberg is de kans groot dat dinsdag, bij de halfjaarlijkse herziening van de invloedrijke beursbarometers van MSCI, Galapagos zijn zitje verliest. Die potentiële exit weegt nu al op de koers, aangezien beleggers verkopen in anticipatie op verkopen door fondsbeheerders die de MSCI-index schaduwen. Sinds de piek in februari 2020 verloor het aandeel 74 procent.

Twee opvolgingen voor Ekopak

Op de brede markt trok Ekopak een spurtje van 2,9 procent tot 17,95 euro. Berenberg en KBC Securities, de twee beurshuizen die einde maart het waterzuiveringsbedrijf begeleidden bij zijn beursintroductie, startten allebei de opvolging. Ter herinnering: bij de beursgang van Ekopak kon de kleine belegger niet intekenen, maar daarna kwam de handel krachtig op dreef. Vandaag noteerde Ekopak ruim 30 procent hoger.

Ekopak, dat voor circa 40 procent in handen is van Marc Coucke, zet sterk in op WaaS, wat staat voor ‘Water as a Service’. Dat houdt in dat Ekopak regen-, afval- en oppervlaktewater voor bedrijven zuivert en het water in propere vorm weer verkoopt aan diezelfde bedrijven. 

Berenberg geeft Ekopak een koopadvies, terwijl het koersdoel op 19,70 euro wordt gezet. 'Ekopak heeft 17 jaar lang zorgvuldig zijn expertise in industriële waterbehandeling bijgeschaafd', stipt analist Jan Richard aan. 'Nu komt de volgende fase via de uitrol van zijn 'Water as a Service' (WaaS) bedrijfsmodel.’

Op dit ogenblik is Ekopak nog klein met een verwachte jaaromzet van 14 miljoen euro over 2021, in combinatie met een kleine nettowinst van 0,04 euro per aandeel. Maar Richard voorspelt stevige groei: 'We verwachten dat Ekopak tegen 2026 50 miljoen omzet haalt, waarbij WaaS goed is voor 50 procent van de omzet en 80 procent van de bedrijfswinst'.

KBC Securities is een tikkeltje voorzichtiger en begint de opvolging met een ‘bijkopen’-rating en een koersdoel van 18,50 euro. De toekomst stoelt in toenemende mate op een model van circulaire economie, dat van cruciaal belang zal zijn voor industrieel waterverbruik, zeggen analisten Bart Cuypers en Olivier Vandewoude. ‘Met circulair water in het hart van zijn businessmodel is Ekopak goed gepositioneerd om op die blauwe golf te zeilen, voortgestuwd door een sterke rugwind van milieubewustzijn en de regelgeving daarrond.’

Met circulair water in het hart van zijn businessmodel is Ekopak goed gepositioneerd om op de blauwe golf te zeilen.
Bart Cuypers en Olivier Vandewoude
KBC Securities-analisten

Ekopak heeft niet alleen de solide fundering van zijn traditionele oplossingen en een klantenportefeuille van topbedrijven, maar bereidt zich ook voor op de volgende golf en kijkt eveneens in de richting van meer internationale wateren.

Het onderscheidt zich meer en meer van zijn concurrenten in Europa en zijn nieuwe WaaS-model is daarbij een zeer beloftevolle manier om op die golf te surfen. WaaS genereert recurrente kasstromen op lange termijn en levert hoge marges op, klinkt het. De analisten verwachten dat dat op middellange termijn zal resulteren in exponentiële groei. Ze zien de omzet van Ekopak vanaf 2027 boven 50 miljoen euro uitkomen en de recurrente operationele winstmarge geleidelijk aan stijgen tot tegen 40 procent aan het eind van dit decennium.  

‘Hoewel de markt reeds een aanzienlijk deel van de toekomstige groei heeft ingeprijsd, met een uitstekende prestatie sinds de beursgang, starten we de opvolging met een bijkopen-rating op basis van de resterende 6 procent opwaarts potentieel’, klinkt het aan de Havenlaan.

Blikvanger

Maandag

De Europese beurzen bleven dicht bij huis. De mijnbouwaandelen waren in beeld door nieuwe records voor koper en ijzererts. In de Bel20 was Solvay de primus met een winst van 2,1 procent.

Dinsdag

Het is uitkijken naar de resultaten van Agfa en KBC voorbeurs. Bij de Antwerpse beeldvormingsgroep ligt de analistenconsensus op 423 miljoen euro omzet over het eerste kwartaal. De bedrijfswinst zou uitkomen op 11 miljoen euro. Analisten verwachten voor de Vlaamse bank-verzekeraar een nettowinst van 417 miljoen euro, of 0,98 euro per aandeel. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud