Euronext Brussel: zorgen voor morgen

©BELGA

Het ECB-rentebesluit en de Amerikaanse inflatie hadden weinig impact op het beursverloop. Aedifica betaalde de tol voor de korting die het bood bij een grote kapitaalverhoging.

De Europese beurzen sloten donderdag vlak. De Bel20 wist er een winst van 0,4 procent uit te persen tot 4.168 punten. UCB deed het goed: het farmabedrijf won woensdag 3,9 procent en deed er nog eens 2,7 procent bij.

Koploper was Argenx: woensdag schoot het aandeel 10 procent hoger en donderdag won het aandeel nog eens 3,8 procent. Het management is op roadshow in de VS en volgens Goldman Sachs-analist Graig Suvannavejh sloeg het management een zelfzekere toon aan over de Amerikaanse commerciële lancering van het middel efgartigimod voor de behandeling van spierziekte MG.

Kapitaalverhoging

De grootste daler in de Bel20 was Aedifica . De investeerder in en verhuurder van zorgvastgoed kondigde woensdag kort na de middag een stevige kapitaalverhoging aan. Bij internationale institutionele investeerders werden 2,8 miljoen nieuwe aandelen geplaatst. Deze ochtend maakte Aedifica het resultaat van de operatie bekend.

De aandelen werden verkocht tegen 102 euro per aandeel, wat een korting van 3,9 procent inhoudt tegenover de slotkoers op 8 juni (107,60 euro). De operatie brengt bruto 285 miljoen euro in het laatje. Aedifica gaat het geld gebruiken om de geplande en toegezegde investeringen te financieren en om met een sterkere balans de groei te kunnen voortzetten. Dat zal zowel via nieuwe ontwikkelingsprojecten als via overnames gebeuren.

Verwatering

De notering van Aedifica was woensdagnamiddag opgeschort en donderdagmorgen hervat. Het aandeel zakte 1,3 procent naar 106,60 euro. Niet zo verrassend omdat de nieuwe aandelen met een korting werden verkocht en het aantal aandelen met 8,5 procent toeneemt. Dat betekent een verwatering van de bestaande aandeelhouders.

De analisten Wido Jongman en Joachim Vansanten van KBC Securities hadden verwacht dat Aedifica een kapitaaloperatie zou doorvoeren, maar pas in het derde kwartaal en van een iets grotere omvang. Ze blijven erg positief over Aedifica: ‘We zien Aedifica als een van de voornaamste overnemers op de Europese zorgvastgoedmarkt met verdere groei in het verschiet.’ Ze merken ook op dat de uitrol van de Europese vaccinatieprogramma’s een goede zaak is voor Aedifica als investeringsobject, omdat de druk op de uitbaters van zorgvastgoed zal afnemen. Zij handhaven hun koersdoel van 122 euro en hun koopadvies.

We zien Aedifica als een van de voornaamste overnemers op de Europese zorgvastgoedmarkt.
KBC Securities

ING-analiste Francesca Ferragina wijst erop dat de schuldgraad van Aedifica na de kapitaaloperatie naar 45 procent daalt, wat in lijn is ‘met de gangbare comfortzone van het management’. Ook hier geen wijzigingen in koersdoel (115 euro) of rating (kopen).

Ook voor Herman van der Loos van Degroof Petercam komt de kapitaaloperatie van Aedifica vroeger dan verwacht. Hij zag de schuldgraad pas in 2022 op of boven 50 procent uitkomen. Aedifica heeft dit jaar echter al veel geïnvesteerd – meer dan de analist voor het hele jaar had vooropgesteld. Mogelijk is de operatie ingegeven door nieuwe investeringskansen die op de radar verschijnen. Wegens de verwatering heeft de analist zijn winstramingen licht verlaagd. Zijn koersdoel zakt daardoor van 116 naar 112 euro. Zijn advies blijft houden.

Ford-site

We blijven in de vastgoedsector met Intervest Offices & Warehouses . Voor de voormalige Ford-site in Genk heeft Intervest een tweede huurder gevonden. Het gaat om P&O Ferrymasters, voor wie Intervest een gebouw van ruim 10.000 m² laat bouwen. P&O Ferrymasters zal het nieuwe warehouse al eind dit jaar in gebruik nemen.

De eerste huurder die Intervest wist te strikken voor het project Genk Green Logistics was Eddie Stobart Logistics Europe. Met P&O Ferrymasters erbij is al bijna 15 procent van de totaal beschikbare ruimte verhuurd.

‘Dit is goed nieuws omdat iedere nieuwe voorverhuring het risicoprofiel van het bedrijf vermindert’, stellen de vastgoedanalisten van KBC Securities. Zij vinden Intervest koopwaardig met een koersdoel van 33 euro.

Het aandeel dikte 0,2 procent aan tot 24,55 euro.

Blikvanger

Donderdag

Beleggers keken een halve dag naar twee gelijktijdige events in de namiddag: de ECB-rentevergadering en de Amerikaanse inflatie. De Europese Centrale Bank is ook van plan om in het derde kwartaal veel obligaties aan te houden. De Amerikaanse inflatie kwam met 5 procent hoger uit dan verwacht. Maar beide events hadden geen grote impact op het beursverloop.

Vrijdag

De verhuurder van winkelpanden Ascencio komt met halfjaarcijfers op de proppen. Dat eerste halfjaar loopt van begin oktober tot eind maart. Ascencio heeft nog geen prognoses gegeven voor het hele boekjaar. Na het eerste kwartaal – waarin bezettingsgraad en winst stabiel bleven – vond Ascencio de onzekerheden nog te groot voor prognoses. Dat 40 procent van de panden zich in de voedingssector situeren, heeft de groep weerbaar gemaakt tijdens covid.

THR-687

Al voor de tweede keer deze week komt Oxurion met hoopgevend nieuws. Niet alleen zijn alle patiënten gerekruteerd voor het eerste deel van de fase 2-studie met THR-149, ook komt het fase 2-onderzoek met THR-687 een stap dichterbij. Beide middelen zijn bedoeld om diabetisch maculair oedeem te behandelen.

Oxurion heeft van de Institutional Review Board in de VS groen licht gekregen om het fase 2-onderzoek met THR-687 aan te vatten. Het bedrijf heeft het definitieve protocol van het Integral-onderzoek ingediend bij de Amerikaanse geneesmiddelendienst FDA en wacht nu op diens fiat.

In een fase 1-onderzoek was gebleken dat THR-687 veilig was, goed werd verdragen en tot een scherper zicht leidde. THR-687 wordt via een injectie in het oog toegediend. De patiënten kregen drie injecties met oplopende dosissen.

Het aandeel Oxurion ging 4 procent hoger tot 2,59 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud