Euronext: bruto vs netto bij Sioen

©BELGAIMAGE

Het coronavirus gooide wederom roet in het eten van beleggers. Sioen zag de nettowinst fors zakken in 2019, maar er gloort beterschap bij de brutomarge.

Na de dramatische verkoopgolf van de voorbije week, waren de Europese beurzen nog altijd niet in rustiger vaarwater. De handel bleef nerveus, met een hogere opening die temidden een reeks waarschuwingen over de impact van het coronavirus al snel in een nieuwe verkoopgolf omsloeg. 

De Bel20  koerste 1,5 procent lager op 3.545 punten.

KBC  hield nog relatief goed stand met een stabiele koers op 61 euro. Barclays verhoogt in een update over de banksector in Frankrijk en de Benelux het advies voor de bank- en verzekeringsgroep van 'verkopen' naar 'houden'.

'We kunnen niet zeggen dat we weten wat de impact van het coronavirus op de sector zal zijn, maar de impact van de fors lagere rentes is nu al duidelijk', zegt analist Omar Fall. 'In deze omgeving is voor KBC met zijn kwaliteitsportefeuille en de relatief hoge Tsjechische rente het neerwaarts potentieel beperkt'. 

Buiten de Bel20 leverde Sioen   1,5 procent in tot 18,22 euro. De specialist in technisch textiel kwam woensdagavond met zwakke resultaten over 2019. Daar hadden beleggers mogelijk al rekening mee gehouden, gelet op de crisis in de transportsector: Sioen is marktleider in dekzeilen voor vrachtwagens. Sinds begin dit jaar zakte het aandeel 19 procent tot het laagste peil sinds het najaar van 2016. En dat terwijl CEO Michèle Sioen sindsdien een reeks overnames deed die aan omzet en winst zullen bijdragen. 

Dat laatste viel in 2019 echter tegen. De omzet steeg nog wel 1 procent naar 509,6 miljoen, maar de bedrijfswinst dook 17 procent lager naar 39,6 miljoen en de nettowinst ging 19 procent lager naar 27,4 miljoen euro of 1,39 euro per aandeel. Een kleine helft van die nettowinst vloeit als dividend naar de aandeelhouder. De coupon stijgt namelijk met 5 procent naar 0,65 euro bruto.

KBC Securities ziet echter tekenen van beterschap, ondanks de groter dan verwachte daling van bedrijfs- en nettowinst. 'De brutomarge (omzet minus directe productiekosten, red.) steeg in de tweede jaarhelft met 230 basispunten', rekent analist Ruben Devos voor. 'Dat is de eerste stijging in vier jaar. Volgens ons laat een betere prijszettingsmacht en jongste daling van de olieprijs het beste vermoeden voor verdere stijging in 2020.'

Gevolg: Devos verhoogt het advies van 'houden' naar 'bijkopen'. 'In principe vertaalt elke stijging van de brutomarge met een procentpunt zich in een 10 à 15 procent hogere nettowinst. Je moet er in durven geloven gelet op de risico's rond het coronavirus, maar wij denken dat dat de scherpe correctie sinds de start van de coronacrisis en een korting van 25 procent tegenover de sectorgenoten niet gerechtvaardigd is'.  

ING-analist David Vagman handhaaft zijn koopadvies voor de textielspecialist. Ook hij wijst op de geleidelijke verbetering van de winstmarge doorheen 2019. 'Die verbetering kwam er ten eerste door de geleidelijke verbetering van de grondstoffenprijzen en ten tweede voor opstartkosten die geleidelijk daalden'. 

Biocartis   verloor 2,4 procent hoger tot 5 euro. Kepler Cheuvreux is niet onder de indruk van de prognose voor 2020 die de specialist in zaklabo's voor snelle kankerdiagnose vrijgaf: 'De beloofde groei van 30 procent is duidelijk ontgoochelend en een stuk lager dan de 38 procent groei over de tweede jaarhelft van 2019', merkt het beurshuis op. 'Gelet op de eerdere ontgoochelingen lijkt ons omzichtigheid geboden'. 

Banimmo zakte 0,6 procent tot 3,24 euro. Met enig gevoel voor ironie kun je het track record van de vastgoedontwikkelaar 'consistent' noemen: over boekjaar 2019 dook de kwakkelende groep voor het zevende jaar op rij in het rood

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud