Euronext: de naschokken van Colruyt

©BELGA

Een balans van gewapend beton is geen garantie voor de beurskoers, leert Colruyt. En Umicore milderde met (spot)goedkope schulden de zorgen over de balans wat.

Wie biedt meer? Bij centraal bankiers is er een opbod om het beleid zo soepel mogelijk te makken en het geld zo goedkoop mogelijk. Woensdagavond was het de beurt aan Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, om een renteknip in het vooruitzicht te stellen. Het vooruitzicht hielp ook de Europese beurzen - licht - hoger. De Bel20  leverde echter 0,2 procent in. 

De Belgische lange rente hervatte zijn tocht richting nulpunt, nu centraal bankiers overal in de wereld - met uitzondering van Noorwegen - het ultrasoepele beleid nog wat soepeler maken. Aan het einde van de middag zakte de rente 5 basispunten tot 0,08 procent. Dat is nog iets meer dan het dieptepunt op dinsdag, 0,073 procent, dat er kwam nadat ECB-voorzitter Mario Draghi er geen twijfel over liet bestaan dat er extra stimulus komt

Een hele reeks bedrijven, waaronder Umicore, Bekaert en Gimv, maken van die extreem lage rente dankbaar gebruik om nog snel tegen bodemtarieven voor lange tijd geld op te halen.

Vooral voor Umicore  is de portie goedkope schulden welkom. Bij beleggers lijken zo de zorgen over de balans en de vrees voor een nieuwe kapitaalronde om de zware investeringen in batterijmaterialen te financieren wat gemilderd. Dat hielp het recent zwaar afgestrafte aandeel 1,2 procent hoger naar 28 euro. 

Na de mokerslag gisteren was er geen remonte voor Colruyt  : het aandeel brokkelde 2,8 procent af naar 52,02 euro. De conferentie met het management gisteren heeft analisten niet echt kunnen verwurwen. 

Jefferies-analist James Grzinic blijft bij zijn verkoopadvies en koersdoel van 36 euro. 'De correctie van woensdag is nog maar het begin van het wegwerken van de enorme discrepantie tussen waardering en winstvooruitzichten', luidt het.

'Colruyt is operationeel één van de meest indrukwekkende supermarktketens die we opvolgen. De concurrentiepositie is goed, de marges blijven hoog, de balans is van gewapend beton en het management blijft nauwgezet een zeer geliefd merk koesteren', zalft de analist. Om dan te slaan: 'Maar in de voorbije jaren gaat de omzetgroei ten koste van groeiende investeringen, waar een steeds kleinere toename van marktaandeel tegenover staat'. 

Eenzelfde teneur bij KBC Securities, waar analist Alan Vandenberghe het verkoopadvies en koersdoel van 39 euro intact laat. 'Aanhoudende investeringen in de langetermijnstrategie en een moeilijker omgeving zullen ook over de afzienbare toekomst op de marges blijven wegen. Daarom blijven de huidige premie op de sectorgenoten buitensporig vinden.'

Na Galapagos eerder, noteerde ook Argenx   met een klim van 1,8 procent tot 122,40 euro op een vers record. Kepler Cheuvreux startte vorige week de opvolging van het biotechaandeel met een koopadvies, het zoveelste in de rij. Het beurshuis bestempelde de Gentenaars dankzij het beloftevolle onderzoek rond de spierziekte myasthenia gravis als 'de ideale overnamekandidaat'. 

Pro memorie: de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson trok eind vorig jaar 300 miljoen uit om in het kapitaal van Argenx te stappen, in combinatie met een samenwerking rond kankeronderzoek. 

Ontex   veerde 1,6 procent op tot 13,66 euro. Een remonte die moet afgezet worden tegen wat voorafging: sinds de zware winstwaarschuwing begin mei was de luierfabrikant zwaar afgestraft. Dinsdag sloot het aandeel met 13,05 euro op een diepterecord, bijna 40 procent onder het peil van vlak vóór de waarschuwing en 28 procent onder de intekenprijs (18 euro) bij de beursgang goed vijf jaar geleden. 

Morgan Stanley blijft Ontex ondanks die afstraffing als één van de 'favoriete verkooptips' onder de Europese midcaps naar voor schuiven. 'Ontex heeft het moeilijk om over te schakelen van producent van witte producten naar een speler in merkproducten. De risico's zijn veelvuldig: grote concurrentie, de uitvoering van het herstructureringsplan en volatiele grondstoffen- en valutaprijzen in combinatie met lage prijszettingsmacht.' 

Luttele uren nadat beurswaakhond FSMA Nyrstar   in een zelden gezien démarche kapittelde, heeft de zinkgroep dan toch rijkelijk laat extra informatie ter beschikking gesteld voor de aandeelhouders in de aanloop naar de - ook vaak uitgestelde - jaarvergadering van 25 juni.

Onderzoeksbureau Duff & Phelps oordeelt in het rapport dat de billijke waarde rond de minus 300 miljoen euro schommelt. Na de herstructurering en schuldherschikking, waarbij de aandeelhouders voor een symbolische euro grotendeels onteigend worden, raamt D&P de waarde van de groep op 747 miljoen euro. 2 procent van die waarde - het restbelang voor het 'oude' Nyrstar na de transfer van alle activa, is 15 miljoen euro of 0,14 euro per aandeel, meteen een schaars houvast voor de kleine aandeelhouder.

Het aandeel Nyrstar - al langer gedegradeerd tot beursgenoteerd wrakhout - noteert 3,2 procent lager op 0,193 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n