Euronext en Zürich bikkelen om Spaanse beurs

©REUTERS

De Europese beurzen proberen met de fusiegolf kosten te besparen én de hand te leggen op zoveel mogelijk lucratieve handelsdata.

Er is een overnamestrijd losgebarsten om de Spaanse beurs, Bolsas & Mercados Españoles (BME). De Zwitserse beurs biedt 2,84 miljard euro cash - een premie van 34 procent op de slotkoers van vrijdag - en doorkruist zo de plannen van Euronext . De uitbater van onder meer de Brusselse, Amsterdamse en Parijse beurzen kondigde maandag voorbeurs aan ook gesprekken aangeknoopt te hebben met BME. 

In de beurzenwereld woedt een ware overnamegolf. De Londense beurs lanceerde een bod op de informatieleverancier Refinitiv, maar moest omgekeerd zelf een vijandig bod van de beurs van Hongkong afweren. Euronext palmde onlangs de Noorse beurs in. 

De beurzenuitbaters zijn de voorbije jaren almaar meer op informatieleveranciers in plaats van loutere handelsplatformeren beginnen te lijken. Vorig jaar was de 'klassieke' aandelenhandel nog goed voor nauwelijks een derde van de omzet bij Euronext. De verkoop van handelssoftware, de afwikkeling van beurstransacties (clearing en settlement) en vooral de verkoop van beurzendata groeien veel sterker dan de volatiele beurshandel en zijn vooral veel rendabeler. 

Door met goedkope schulden rivalen over te nemen, proberen de Europese beurzen een dubbelslag te slaan: de hand te leggen op meer trading- en koersendata die ze vervolgens te gelde kunnen maken én tegelijk de stevige kostprijs van de IT-platformen over een grotere omzet spreiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud