Euronext haalt 1,8 miljard op om met Milaan te trouwen

De beurs van Milaan wordt de grootste omzetmotor van Euronext. ©BLOOMBERG NEWS

De beurzengroep Euronext lanceert een kapitaalverhoging met voorkeurrecht van 1,8 miljard euro om de overname van Borsa Italiana te financieren.

De overname van de Milanese beurs door Euronext is helemaal rond. De beurzengroep kreeg alle nodige goedkeuringen en betaalde 4,4 miljard euro aan de verkoper, de London Stock Exchange. Die moest de Italiaanse beurs van de mededingsautoriteiten van de hand doen om de goedkeuring te krijgen voor de overname van de dataleverancier Refinitiv.

Vanaf vandaag zullen we de resultaten van Borsa Italiana consolideren, wat een grote verandering van schaal en profiel zal zijn voor de groep.
Stéphane Boujnah
CEO Euronext

Italië wordt het belangrijkste land in de omzet van Euronext. 'Vanaf vandaag zullen we de resultaten van Borsa Italiana consolideren, wat een grote verandering van schaal en profiel zal zijn voor de groep', verklaarde CEO Stéphane Boujnah. Met 1.870 genoteerde bedrijven en een gezamenlijke marktwaarde van 5.100 miljard euro is Euronext de grootste beurs van Europa. De groep voegt er ook een stevige scheut obligatiehandel aan toe, want Milaan is Europees marktleider in de handel in Europese overheidsobligaties.

Stevige korting

59,65
uitgifteprijs
Per 5 aandelen kunnen de bestaande aandeelhouders 2 nieuwe kopen tegen 59,65 euro per aandeel.

Om de operatie te financieren lanceert Euronext zijn langverwachte kapitaalverhoging met voorkeurrecht. De beurzengroep wil 1,8 miljard euro ophalen. De bestaande aandeelhouders krijgen het recht om per 5 aandelen in te tekenen op 2 nieuwe tegen 59,65 euro per aandeel. Dat is een korting van bijna 30 procent tegenover de slotkoers van woensdag. Rekening houdend met de waarde van het voorkeurrecht bedraagt de theoretische korting 23 procent. Vrijdag wordt het voorkeurrecht van het aandeel afgesplitst. De inschrijvingsperiode loopt van 4 tot 10 mei.

Naast de publieke kapitaalverhoging haalt Euronext nog eens 600 miljoen euro op via een private aandelenemissie bij het Italiaanse staatsinvesteringsfonds CDP Equity en de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo. Zij worden referentieaandeelhouders van Euronext met belangen van respectievelijk 7,3 en 1,3 procent. Die deal was al voor de overname afgesproken.

Kwartaalcijfers

De kapitaalverhoging verdrukt de relatief goede kwartaalcijfers die Euronext donderdagmorgen ook bekendmaakte. De omzet steeg met 5,2 procent naar 249 miljoen euro. Exclusief wisselkoerseffecten daalde de omzet met 3,7 procent. De nettowinst dikte 2 procent aan tot 98 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) viel echter 0,9 procent terug en met 8 procent zonder valutaverschillen. De winst per aandeel steeg met 2,3 procent naar 1,41 euro. Euronext spreekt over sterke cijfers, omdat het eerste kwartaal vorig jaar uitzonderlijk druk was door de uitbraak van de pandemie. Het aandeel valt ruim 2 procent terug.

Door de fusie verwachten beurswatchers dat de handel in Italiaanse aandelen goedkoper zal worden voor Belgische beleggers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud