Euronext kan wat meer beleggerspaniek gebruiken

Euronext-CEO Stephane Boujnah kon in 2017 slechts weinig het krijtje bovenhalen om een nieuwkomer te begroeten. ©Dieter Telemans

2017 was een gouden jaar voor beleggers, maar niet voor beurzenuitbaters. Meer pieken en dalen zoals begin 2018 zijn voor Euronext dus welkom.

Euronext , de uitbater van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam, heeft er een behoorlijk 2017 op zitten. De omzet ging 7 procent hoger naar 532 miljoen euro. Maar omdat de werkingskosten met 10 procent toenamen, bleef de stijging van de bedrijfswinst beperkt tot 3 procent. 

Tiens, hadden de beurzen er niet een boerenjaar 2017 opzitten? Jazeker, een stevige onderliggende economie deed de Europese beurzen in 2017 bruisen.

Alleen: de klim ging iets te veel in rechte lijn hoger. Een groot deel van het jaar was de handel eigenlijk té kalm, een rust waar slechts begin februari 2018 in een doldrieste handelsweek even verandering in kwam.

Euronext kan wat meer van die zaagtandbewegingen gebruiken, want hoe meer pieken en dalen hoe meer beurstransacties en hoe meer inkomsten. CEO Stéphane Boujnah geeft in het persbericht de 'lage volatiliteit' als reden waarom de beurzenuitbater niet optimaal van het prima economische klimaat profiteerde.

©Euronext investor toolbox

Merk op dat Belgische beleggers nauwelijks een rol van betekenis spelen bij die pieken en dalen. Volgens de 'investor toolbox' tekenden Belgische klanten over 2016 - de jongst beschikbare gedetailleerde cijfers - voor zegge en schrijve 0,4 procent van de aandelen- en derivatenhandel van Euronext. Ter vergelijking: Nederlanders tekenen voor meer dan 6 procent van de aandelen- en bijna een kwart van de derivatenhandel.  

Een ander pijnpunt: het minieme aantal grote beursintroducties, op de Nederlandse bouwreus VolkerWessels en de Franse leasinggroep ALD na. Inkomsten uit IPO's brokkelden 4 procent af tot 7,8 miljoen euro, nauwelijks meer dan 1 procent van de totale groepsomzet.

Netto steeg de winst van Euronext met 22 procent tot 241 miljoen of 3,47 euro per aandeel. Dat is echter vooral te danken aan een uitzonderlijke meerwaarde op een deal die de beurzenuitbater eigenlijk niet wou.

Euronext had gehoopt clearinghuis LCH, een stabiel winstfabriekje dat de 'loodgieterij' achter een effectentransactie regelt, over te nemen van de Londense beurs, maar zag die deal afgeblokt toen Europa een Brits-Duitse beurzenfusie afschoot.

Een meerwaarde van goed 40 miljoen op een LCH-aandelenruil was een schrale troost. Euronext schuift die meerwaarde grotendeels door naar de aandeelhouders, aangezien het dividend 22 procent stijgt naar 1,73 euro per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud