Euronext naar de beurs: een handleiding

©BELGAPLUS

Het is zover: Euronext trekt tegen 20 juni naar de beurs. Maar wat moeten beleggers in het achterhoofd houden bij deze beursgang? Een korte handleiding.

  • Waarom trekt Euronext naar de beurs?

Euronext maakt tot vandaag eigenlijk deel uit van de transatlantische groep NYSE Euronext, die ook de beurs van New York omvat. Maar toen NYSE Euronext vorig jaar werd overgenomen door de Amerikaanse grondstoffenbeurs ICE, was al snel duidelijk dat die laatste niet in Euronext was geïnteresseerd. Vandaar dat ICE nu Euronext naar de markt brengt, al behouden de Amerikanen wel de Londense derivatenbeurs Liffe.

  • Wat is Euronext vandaag waard?

Volgens het prospectus dat vandaag werd gepubliceerd trekt Euronext naar de beurs aan 19 tot 25 euro per aandeel. Dat waardeert het volledige bedrijf op 1,33 tot 1,75 miljard euro. Euronext was vorig jaar goed voor een omzet van 433 miljoen euro de omzet over het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg 119 miljoen euro. De operationele winst kwam vorig jaar uit op 170,7 miljoen euro en de nettowinst was 87,5 miljoen euro.

Euronext wil de komende drie jaar 60 miljoen euro besparen door zijn kostenstructuur aan te passen. Daardoor zou de ebitdamarge de komende jaren moeten stijgen van 42 naar 45 procent. Euronext ambieert een jaarlijkse omzetgroei van 5 procent. 

  • Waar is Euronext actief?

De groep is vandaag actief als de uitbater van de beurzen van Brussel, Amsterdam, Parijs en Lissabon. Op het einde van het eerste kwartaal telde Euronext 1.300 uitgevende instellingen die goed waren voor een totale marktwaarde van 2,7 biljoen euro. Wat marktkapitalisatie van de genoteerde bedrijven betreft is Euronext de op een na grootste beurs van Europa.

Ook qua maandelijks handelsvolume geldt het bedrijf vandaag als het nummer twee van het continent.  Ook nu ICE de Londense derivatenbeurs Liffe behoudt, blijft Euronext actief in dat segment. In zijn prospectus laat Euronext weten dat het momenteel de Europese nummer drie is voor wat betreft de handel in derivaten.

  • Wie wordt aandeelhouder van Euronext?

Voor Euronext naar de beurs trekt, heeft moedergroep ICE al een derde van het bedrijf verkocht aan zogenaamde verankeraars. Die groep van meer dan tien aandeelhouders uit België, Frankrijk, Nederland en Portugal zullen voor minstens drie jaar aan boord blijven. De grootste aandeelhouder binnen dat consortium wordt Euroclear, met 8 procent. Ook de Belgische staat wordt aandeelhouder: de staatsinvesteringsmaatschappij FPIM neemt een belang van 4,5 procent. BNP Paribas Fortis participeert voor 1,5 procent, diens Franse moeder BNP Paribas voor 5,50 procent.

Daarnaast telt Euronext nog twee zogenaamde hoeksteeninvesteerders, die voor een periode van minstens zes maanden aan boord moeten blijven. Een van die twee investeerders is een Belg: de bank-verzekeraar KBC, dat 0,97 procent aanhoudt. De Franse energiegroep GDF Suez heeft op haar beurt een belang van 1 procent.

  • Wordt Euronext een dividendaandeel?

De beursuitbater laat in zijn prospectus weten dat hij minstens 50 procent van de nettowinst wil uitkeren als dividend.

  • Vanaf wanneer kunnen kleine beleggers intekenen?

Particuliere beleggers kunnen vanaf vandaag intekenen op de aandelen van Euronext. De intekenperiode loopt in principe tot 18 juni. Het aandeel zelf zou op 20 juni zijn debuut moeten maken, onder de ticker ENX. Op Euronext, uiteraard: Euronext Parijs wordt de referentiemarkt voor het aandeel, maar het zal ook op de beurzen van Brussel en Amsterdam verhandelbaar zijn. Om reglementaire redenen zal Euronext pas later debuteren op de beurs van Lissabon. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud