Advertentie

Euronext: Wetstraat weegt op Bel20

Relatief meevallende resultaten van KBC en Delhaize hielden de Bel20 uiteindelijk toch niet op het droge. De beursgenoteerde overheidsbedrijven Bpost en Belgacom bengelden helemaal onderaan.

De Bel20 sloot de handelsdag met een miniem verlies van 0,05 procent naar 3.056 punten. De laatste belangrijke resultatendag van het Bel20-cijferseizoen leverde goed nieuws op. Zo kon KBC de winstdaling als gevolg van de eerder aangekondigde Hongaarse strop beter dan verwacht beperken. Rabo Securities handhaaft zijn 'kopen'-advies. KBC ging 4,1 procent hoger naar 41,21 euro. 

Ook supermarktketen Delhaize (50,99 euro, +5,1%) ontloktr met de resultaten doorgaans positieve reacties bij analisten. 'Iets boven de verwachting', merkt Rabo Securities op, maar het advies blijft 'houden'. KBC Securities handhaaft het 'bijkopen'-advies en koersdoel van 60 euro. Bank Degroof is minder positief, analist Hans D'Haese: 'Helemaal niet slecht, maar het onderste lijntje kreeg wel een massieve afboeking op Servië te verwerken. We blijven voorlopig ons neutraal advies houden.'

Onderaan hingen opvallend genoeg de twee Bel20'ers met de Wetstraat als grootaandeelhouder, Bpost en Belgacom. Mogelijk namen beleggers al een voorschot op berichten als zou de MR, de enige Franstalige partij bij de onderhandelaars voor een centrumrechtse 'Zweedse' coalitie, bereid zijn een verkoop te overwegen van Belgacom en Bpost. Op dat vlak is er uiteraard niets beslist, maar een mogelijke verkoop van het 'tafelzilver' zal zeker op tafel komen bij de onderhandelingen in de Wetstraat. 

Bovenop die potentiële verkoopsdruk hadden de twee echter vooral last van een adviesverlaging.

KBC Securities verlaagt na de resultaten het advies voor Bpost (18,14 euro, -1%) van 'bijkopen' naar 'houden'. Het koersdoel zakt van 19 naar 18,50 euro. Analist Dieter Furniere vindt dat de risico/return-verhouding op het aandeel na een tussenspurt van 30 procent dit jaar, niet langer positief is: 'Mogelijke kopzorgen zijn de toenemende binnenlandse concurrentie in pakjes, de invloed van intensievere e-government initiatieven, de invloed van een nieuwe federale coalitie op het beheerscontract, een snellere krimp van het binnenlands briefverkeer en een minder gunstige inflatie-impact over boekjaar 2015'. Het gaf gisteren 4,1 procent terrein prijs tot 17,58 euro.

'Sterk overdreven', zo vindt Jean-Marie Caucheteux van Bank Degroof. De analist ziet als mogelijke verklaring dat de internationale pakjes bij sectorgenoten PostNL en Deutsche Post sneller groeiden dan bij Bpost, wat zou kunnen wijzen op een verlies van marktaandeel. 'Bovendien is de koers ook fors gestegen dan de veel beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal'. In elk geval heeft de conference call voor analisten deze morgen geen spectaculair nieuwe info opgeleverd, aldus Caucheteux, het ging vooral om precisering van de cijfers die woensdag na beurs werden bekendgemaakt. Caucheteux blijft bij een koersdoel van 20 euro en een advies 'houden'.

Morgan Stanley zet telecomoperator Belgacom (25,36 euro, -2,6%) op de verkooplijst. Het beurshuis is niet onder de indruk van de hogere winstprognose die de telecomoperator vorige week gaf en vindt dat het aandeel na de daaropvolgende koersstijging weinig aantrekkelijk is. De aanleiding voor de adviesverlaging is min of meer dezelfde als die voor Bpost: niks mis met het bedrijf op zich, maar het aandeel is wel erg fors doorgestegen: 'Dit jaar deed Belgacom het 25 procent beter dan de markt én de sector. De waardering is nu niet meer aantrekkelijk, gelet op een zwakker winstmomentum in de tweede jaarhelft.'

 

 

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud