Advertentie

Euronext: zwarte doos en pure bagger charmeren

©BELGA

Xior neemt een 'zwarte doos' in Groningen over en beleggers stuurden de kotmadam tot dicht tegen een recordkoers.

Een opgemerkte stijger op een hogere Brusselse beurs - de Bel20  klom 0,8 procent tot 3.778 punten - was Xior   De beursgenoteerde kotmadam ging 1,9 procent hoger naar 43,70 euro, bijna een recordpeil.

Belgisch vastgoed en het Oranjegevoel. Het blijft een voltreffer. Xior investeert opnieuw fors in de Nederlandse studentenstad Groningen: 46 miljoen euro voor een herontwikkelingsproject van minimaal 225 studentenwoningen, kantoren en 180 parkings.

©rv

Het te renoveren project staat lokaal te boek als 'De Zwarte Doos'. Een foto leert waarom. 

Xior heeft er met een winst van 15 procent sinds Nieuwjaar een stevige rit op zitten. Dit dankzij de eigen sterke resultaten, maar ook dankzij de steeds frenetiekere zoektocht bij beleggers naar bedrijven met een voorspelbaar dividend nu de rente op tienjarig staatspapier weer richting nul tendeert.

Het aandeel noteert bij de huidige recordkoers tegen een premie van bijna 40 procent op de intrinsieke waarde, die eind 2018 op 31,45 euro per aandeel werd geschat. Gelet op die intussen stevige waardering handhaaft Degroof Petercam het koersdoel van 41 euro, en gaat het advies van 'bijkopen' naar 'houden'. 

Xior trok in december 2015 tegen 25 euro naar de beurs. Zelfs zonder rekening te houden met de dividenden kijkt de aandeelhouder van het eerste uur intussen tegen een winst van meer dan 75 procent. 

Curetis  trok een maand eerder naar de beurs. En is een heel ander paar mouwen. Dividenden zijn er niet bij het biotechbedrijf, en de beurskoers is sinds het beursdebuut met bijna 90 procent geïmplodeerd. 

Beterschap was er niet, na de publicatie - rijkelijk laat - van de jaarresultaten over 2018. Om kosten te besparen gaf het bedrijfje vorige maand de marketing van zijn Unyvero-zaklabo uit handen

Die marketing op eigen kracht ging bepaald niet vlot. Eind 2018 had Curetis 167 zaklabo's geïnstalleerd, dat is er slechts één (1) meer dan aan het eind van het derde kwartaal en acht minder dan eind 2017. Niet echt ready for take off dus. Met nog 10 miljoen cash op de balans is een nieuwe financieringsronde in de loop van dit jaar onvermijdelijk. 

'Gelet op de zwakke balans en de maatregelen die zich in 2019 opdringen, blijven we erg voorzichtig rond het aandeel', stelt Degroof Petercam-analiste Stéphanie Put. 

Curetis zakte 4 procent naar 1,16 euro. 

Pure bagger

CFE   verstevigde 1,3 procent naar 89,20 euro. DEME, de baggerdochter van aannemersbedrijf, mag de Elbe nabij de Duitse havenstad Hamburg uitdiepen, een contract ter waarde van 238 miljoen euro. Het contract is een opsteker voor het aandeel CFE, dat door teleurstellende resultaten in 2018 en een vlakke outlook voor 2019 op een jaar tijd zo'n 15 procent gezakt is. 

Dat is ook het oordeel van KBC Securities. 'Een welgekomen bijdrage aan de resultaten voor 2019, 2020 en 2021, gelet op de recente druk op de beurskoers', stelt analist Bart Cuypers. Hij noemt het contract een 'verrassend puur baggercontract'.

Pro memorie: die 'klassieke' baggercontracten zijn een stuk rendabeler dan de bouw van buitengaatse windmolenparken. Baggerwerken zijn zeer rendabel omdat een groot deel van de contracten vloot- en werktuigenverhuur betreft, terwijl bij windmolencontracten een belangrijk deel van de orders uit aankopen van staal en kabels bestaat en op dat deel zijn de marges een heel stuk lager. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud