Europa buigt zich over btw op bitcoin

©Bloomberg

Het Europees Hof van Justitie gaat zich uitspreken over een btw-heffing op de aan- en verkoop van de virtuele munt bitcoin. Aanhangers van de digitale munt namen de handschoen op en startten met een crowdfundingcampagne om de vrijstelling van btw te verdedigen.

Zweden vraagt Europa om verduidelijking rond het fiscaal statuut van de bitcoin. David Hedqvist, een Zweedse hobbyist die in zijn vrije tijd een bitcoinwebsite beheert, vroeg zich af of hij btw moest aanrekenen op de marge die hij verdiende bij de omzetting van bitcoins naar andere valuta. De Zweedse belastingautoriteit speelde die vraag door naar Europa.

De onderliggende vraag die op tafel ligt is of de bitcoin onder dezelfde noemer valt als reguliere valuta, die vrijgesteld zijn van btw. 'Wij willen een level-playing field tegenover andere valuta', zegt Thomas Spaas van de Belgian Bitcoin Association.

Vandaag is er geen Europees kader waardoor in de praktijk de regels verschillen van land tot land. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland spraken zich expliciet uit tegen een belasting op bitcoins. België neemt, net als Nederland, geen officieel standpunt in maar tolereert bitcoins zonder btw. Voor Polen en Estland is elke bitcointransactie aan btw onderhevig. ‘De uitspraak is heel belangrijk voor de Europese bitcoin’, zegt Spaas. De rechtspraak van het Europees Hof van Justitie is geldig in alle EU-lidstaten.

Aanvankelijk ging de Zweedse klacht louter over de transactiekost die betaald wordt op de omzetting van bitcoin naar reguliere valuta. De vraag om verduidelijking is echter zo breed geformuleerd dat het Hof zich kan uitspreken over een algemene btw op de aan- en verkoop van bitcoins. De huidige btw-wetgeving is in de jaren zeventig ontworpen. ‘Juridisch technisch kan het dus alle kanten uit’, zegt Spaas.

Bitcoinfans en investeerders startten inmiddels met succes een crowdfundingcampagne om een belasting op bitcoins aan te vechten. Met het verzamelde geld zullen ze de advocaten betalen die voor een vrijstelling gaan pleiten. Binnen enkele weken start de eerste input al maar de hele zaak duurt waarschijnlijk een jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud