Europa eist 40 procent vrouwen in bedrijfstop

Michèle Sioen. Met bestuurszitjes bij Sioen, Belgacom en D'Ieteren is ze de op een na meest actieve vrouw op Euronext Brussel. ©Emy Elleboog

De raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen moeten tegen 2020 40 procent vrouwen bevatten; in overheidsbedrijven moet dat al tegen 2018. Zo staat in een voorstel dat eind oktober door de Europese Commissie wordt goedgekeurd.

Het aandeel vrouwen in de bestuursraden van Europese ondernemingen steeg gemiddeld maar met 0,6 procent per jaar. Eurocommissaris Viviane Reding kiest daarom voor verplichte quota voor positieve discriminatie. Voor kmo’s gelden de quota niet.

België keurde vorig jaar een nieuwe wet goed die eist dat vrouwen een derde innemen in de raden van bestuur van beursgenoteerde en overheidsbedrijven. De Europese plannen zijn dus strenger dan de Belgische wetgeving. Het voorstel van de Commissie wordt niet meteen wet. Landen als het Verenigd Koninkrijk, die zelf geen quota hanteren, zijn fervente tegenstanders.

België hangt aan de Europese staart wat betreft vrouwelijke vertegenwoordiging in de bestuursraden. Maar er is vooruitgang. Twee jaar geleden telden we maar 94 vrouwen (9,7%); dit jaar al 128 of bijna 13 procent. Dat leerde de tweejaarlijkse studie van De Tijd (in juni). De 128 vrouwen oefenen samen 141 mandaten uit. Ze cumuleren met andere woorden niet veel.

De vrouw die het meeste opduikt in de bestuurskamer van Euronext Brussel is Evelyn du Monceau. Ze haalde dit jaar zelfs de top-10. Du Monceau is ondervoorzitter van UCB en bestuurder bij Solvay en de holding Financière de Tubize.

Michèle Sioen eindigde dit jaar dankzij mandaten bij Sioen Industries, Belgacom en D'Ieteren op de elfde stek.

Een beknopt overzicht van de studie van De Tijd vindt u hier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud