Europa kent hoogste groei in 15 jaar

©ANP XTRA

De eurozone duwt economisch vol het gas in nu de coronamaatregelen en masse worden afgebouwd. De prijzen van goederen en diensten gaan echter ook de hoogte in.

Vorige maand schreven we al dat de Europese economie zich in een rotvaart herstelt en de nieuwste cijfers van het onderzoeksbureau Markit woensdag bevestigen dat. Sterker nog: de cijfers zijn nog indrukwekkender voor juni. Want de PMI, een graadmeter voor de economische activiteit in de eurozone, kwam deze maand uit op een stevige 59,2 punten. Economen hadden maar een cijfer van 58,8 voorzien. Een cijfer van boven 50 punten geeft een stijging van de economische activiteit aan. Daarmee groeit de Europese economie in het hoogste tempo in 15 jaar.

De deelindicator voor de Europese industrie kwam uit op 62,4 punten. 'Daarmee blijft de industrie zijn groeitempo versnellen en blijft de sector de aanvoerder van het herstel in Europa', klinkt het bij Markit. De scherpste groei was te zien in Duitsland, terwijl Frankrijk juist achterliep op de rest van de eurozone.

Maar hoewel de industrie het herstel leidt, is het de dienstensector die de beste verbetering optekende. Die deelindicator steeg van 55,2 in mei naar 58 punten in juni. 'Daarmee versnelt de activiteit in de dienstensector met het hoogste tempo sinds juli 2007.'

Heropeningsboom

Het spectaculaire herstel van de Europese economie is het gevolg van de coronamaatregelen die en masse worden versoepeld. De versoepelingen kunnen worden doorgevoerd dankzij de snel oplopende vaccinatiegraad in Europa, waardoor we het virus steeds meer onder controle krijgen.

De Europese economie boomt op een manier die we in 15 jaar niet hebben gezien.
Chris Williamson
Hoofdeconoom van IHS Markit

Maar door de sterk oplopende vraag naar goederen stijgt ook de inflatie. 'Bedrijven hebben moeite om de vraag bij te benen', zegt Chris Williamson, hoofdeconoom van Markit. 'Ze hebben last van tekorten aan ruwe materialen en aan personeel. Onder die omstandigheden zal de prijsmacht van bedrijven zich blijven opbouwen, wat onvermijdelijk leidt tot meer opwaartse druk op de inflatie in de komende maanden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud