Europa maant banken tot grote spoed aan

Andrea Enria, voorzitter van de Europese bankenwaakhond EBA (foto: AFP)

De Europese bankenwaakhond EBA wil dat de banken hun kernkapitaalratio tot 9 procent optrekken, wat potentieel een kapitaalronde van 275 miljard euro impliceert. Banken krijgen 6 à 9 maanden om zelf de buffers te versterken, nadien komt er een verplichte herkapitalisering via het Europese noodfonds.

Nu de Europese schuldencrisis met Dexia een eerste bankenslachtoffer heeft geëist, lijkt Europa eindelijk wakker geschud. Nog niet zo lang geleden reageerde 'Brussel' kregelig op suggesties van IMF-topvrouw Christine Lagarde dat de Europese banken gestut moeten worden.

Niet langer. Zelfs Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, waarschuwde dinsdag dat de schuldencrisis een 'systeemcrisis' geworden is.

Mogelijk ontvouwt Commissievoorzitter José Manuel Barroso vandaag al een bankenplan. En mogelijk kondigt hij daarbij zijn steun aan voor de plannen van de Europese bankenwaakhond EBA, die de zakenkrant Financial Times kon inkijken. Volgens de Britse zakenkrant keurde de raad van toezicht van de EBA dinsdagavond in principe een nieuw bankenplan goed.

Dat plan oogt erg streng: Europese banken zouden hun kernkapitaalratio tot 9 procent moeten versterken, terwijl de meeste analisten nog van 6 à 7 procent uitgaan. Dat wil zeggen dat banken voor elke 100 euro kredieten en beleggingen, een buffer van minstens 9 euro moeten aanleggen.

Bovendien geldt die strenge kapitaalbuffer nadat banken eerst een stevige afboeking doorgevoerd hebben op hun enorme portefeuille staatspapier.

275 miljard

Het beurshuis Morgan Stanley raamt dat zo'n strenge kapitaalnorm Europese banken tot een kapitaalronde van 275 miljard euro zouden verplichten. Bovendien wil de bankwaakhond geen getalm. Bankiers zouden 6 à 9 maanden krijgen om op eigen kracht hun buffers te versterken.

Lukt dat niet, dan komt er een verplichte herkapitalisering via het Europese noodfonds EFSF. Dat noodfonds wordt uitgebreid tot 440 miljard euro, al is het nog even wachten op Slowakije om als laatste van de 17 eurolidstaten groen licht te geven aan die uitbreiding.

Duitsland

De EBA wil dat banken tegen donderdag actuele data geven over hun portefeuille Europees staatspapier. Normaal gezien heeft de waakhond begin volgende week zijn studie over de nood aan vers kapitaal in de sector klaar.

Een formele beslissing over een streng kapitaalplan is er echter nog niet. Zoals wel vaker in het bankendebat stribbelt vooral Duitsland tegen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud