Advertentie

Europa vecht robbertje met S&P over ratingknip

Terwijl Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy in Brussel vergadert over meer economische samenwerking, waarschuwt S&P voor de afbrokkelende cohesie van de Europese Unie (foto: EPA) ©EPA

Standard & Poor's neemt de Europese Unie de AAA-topscore af. Terwijl de Europese leiders vergaderen over meer economische samenwerking, waarschuwt het ratingbureau voor de afbrokkelende cohesie tussen de 28 lidstaten. Brussel reageert geprikkeld en bestempelt de ingreep als 'compleet fout'.

De geschiedenis herhaalt zich niet, ze rijmt wel. In de zomer van 2011 vormden de eindeloze begrotingsperikelen in Washington voor S&P de aanleiding om de Verenigde Staten voor het eerst sinds 1941 de status van AAA-topdebiteur af te nemen. Nu krijgt de Europese Unie in de nasleep van bijzonder moeilijke begrotingsdebatten van hetzelfde laken een broek: de kredietscore gaat net als de Atlantische overbuur één trapje lager, van AAA naar AA+.

'De verlaging van de weerspiegelt onze visie op de algemeen lagere kredietwaardigheid van de 28 lidstaten', zegt S&P. Vorige maand nog nam het ratingbureau Nederland de topscore af.

Advertentie

S&P vreest ook dat moeilijke begrotingsbesprekingen een chronisch probleem dreigen te worden. 'We denken dat het financieel profiel verslechterd is en de cohesie tussen de lidstaten verminderd is. Begrotingsonderhandelingen zijn meer omstreden geworden, en dat weerspiegelt volgens ons het grotere risico dat de steun van sommige lidstaten voor de Unie wegvalt.'

De Europese Unie stond bij S&P sinds januari 2012 met negatieve vooruitzichten. Sindsdien knipte het ratingbureau in de ratings van lidstaten als Frankrijk, Italië, Spanje, Slovenië en Nederland. De Unie kan onder eigen naam bij de financiële markten aankloppen en heeft op dit ogenblik 56 miljard euro schulden uitstaan.

'Compleet fout'

In Europese kringen wordt behoorlijk geprikkeld gereageerd op de ratingknip door S&P. Niet alleen omdat de aankondiging samenvalt met de Europese top, maar ook omdat die rating als ‘compleet fout’ wordt gezien.

Hoge EU-bronnen verwachtten zich wel aan die ratingverlaging, na de knip van Nederland. ‘Dit is een vergissing. De EU zou moeten beoordeeld worden op de eigen verdiensten en niet op basis van wat in de individuele landen gebeurt,’ zo reageert een hoge EU-bron.

Advertentie

EU-diplomaten wijzen erop dat de Europese begroting in evenwicht is en dus geen deficit heeft. ‘Eigenlijk verdient Europa een van de beste ratings in de wereld.’

De kredietverlaging wordt smalend afgedaan als ‘poor’, een verwijzing naar de naam van het ratingbureau. 'De mensen die daar werken begrijpen niets van Europa', klinkt het voorts.

 

 

 

 

Advertentie
Gesponsorde inhoud