Europa viseert slapende Duitse beurswaakhond

Valdis Dombrovskis ©EPA

De Europese beurswaakhond ESMA gaat onderzoeken of zijn Duitse collega gefaald heeft bij het toezicht op ex-beurslieveling Wirecard.

De collaterale schade van de implosie van de Duitse betaalspecialist Wirecard  neemt met de dag toe. Valdis Dombrovskis, Europees commissielid voor financiële diensten, vraagt de Europese beurswaakhond ESMA een onderzoek in te stellen naar de Duitse collega BaFin. Dat laat Dombrovskis via Twitter weten. . 

BaFin liet zich de voorbije jaren vooral opmerken in de pogingen om critici van de Duitse beurslieveling de mond te snoeren, door shorters twee maanden lang aan banden te leggen. De Duitse beurswereld bleef jaren Oost-Indisch doof voor kritische berichtgeving in de Financial Times en richtte liever zijn pijlen op de boodschappers dan op de Beierse hoogvlieger. Tot enkele dagen geleden. Toen Wirecard zelf moest erkennen dat er een gat van bijna 2 miljard in de boeken is. 

De kritiek op BaFin is niet mals. In een vlammende opinie beschuldigt Bernd Ziesemer, oud-hoofdredacteur van Handelsblatt, de Duitse waakhond ervan zelf meegedaan te hebben aan de hetze tegen de boodschappers.

'BaFin versterkte niet alleen de Duitse vooringenomenheid tegen shorters, hij gebruikte zelfs de Duitse media in de aanvallen tegen hen. In het verleden was er bij BaFin een cultuur waar een kransje journalisten informatie in primeur kreeg om BaFin neer te zetten als heroïsche strijder tegen slechte buitenlandse financiers die het op Duitsland gemunt hadden. Die praktijken sluimeren nog altijd in de wandelgangen van BaFin en te veel lokale journalisten slikken nog kritiekloos wat ze daar horen'.

Dombrovskis wil nu tegen midden juli een antwoord van ESMA. De timing van het onderzoek is extra pijnlijk. Op 1 juli neemt Duitsland immers het roterende voorzitterschap van de Europese Unie over. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud