'Europa wil Griekse steun tot de herfst verlengen'

De Griekse premier Alexis Tsipras bij een bezoek aan Duits kanselier Angela Merkel in maart. ©EPA

Volgens de Duitse pers is een compromis in de maak om de onderhandelingen met Griekenland over de zomer te tillen.

De Griekse regering stevent in een rotvaart op twee deadlines af. Op 30 juni loopt het reddingsplan af. En ieder moment kan de Griekse regering op het punt komen waarop ze haar rekeningen niet meer kan betalen. Volgens leden van de regering is dat sowieso het geval op 5 juni, tenzij er ondertussen extra hulp komt.

Volgens de krant Süddeutsche Zeitung ligt echter een compromis op tafel om extra tijd te kopen. Griekenland zou een overbruggingskrediet van vier miljard euro krijgen, wat moet toelaten de onderhandelingen tot na de zomer te laten lopen. In ruil moet Athene wel  het lopende reddingsprogramma deels uitvoeren.

Bij de Europese instellingen wil niemand het bericht bevestigen. Extra geld naar Athene sturen, ook tijdelijk, is niet zo eenvoudig als het lijkt. In sommige Europese landen moet het parlement daarvoor toelating geven.

De redenering achter het uitstel is dat de Griekse regering tijd nodig heeft om de hervormingen door te voeren die nodig zijn om het land gezond te maken. De andere eurolanden en het IMF willen alleen in die omstandigheden geld storten. Maar de Griekse regering doet lastig over hervormingen van de arbeidsmarkt en de pensioenen, omdat die ingaan tegen het verkiezingsprogramma van premier Alexis Tsipras.

Om die reden wordt geregeld gesuggereerd dat een referendum de oplossing kan zijn. Premier Tsipras zou dan de Grieken toelating vragen om pijnlijke hervormingen door te voeren die nodig zijn om in de eurozone te blijven.

De beslissing over de verlenging zou kort voor de komende G7-top vallen, die op 7 en 8 juni in het Beierse kasteel Elmau plaatsvindt. EU-diplomaten willen namelijk verhinderen dat het probleem-Griekenland die top overschaduwt. Donderdagavond ontmoeten de Europese staatshoofden en regeringsleider elkaar alvast op de Europese top in Riga.

Spaardersexodus

Die oplossing is de 'beste optie' om Griekenland te redden van het failliet, zo zegt een Europese topambtenaar aan de Duitse krant. Woensdag sloeg ratingbureau Moody's nog alarm over de Griekse banken, die temidden een spaardersexodus alleen met ruim 80 miljard noodsteun van de Europese Centrale Bank overeind blijven.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud