Europese banken trekken weg uit VS

Sinds de financiële en later economische crisis uitbarstte, zijn banken uit de eurozone een pak minder actief geworden in de VS. Hun activa daar verminderden met een derde, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse centrale bank.

Europese banken hadden eind maart voor 540 miljard dollar minder activa in de VS, in vergelijking met de piek van 1.510 miljard van september 2007, voor het uitbreken van de crisis.

Dat berekende de Financial Times op basis van de recentste cijfers die de Federal Reserve ter beschikking stelt. Eind maart hielden de banken uit de eurozone nog voor 973 miljard dollar aan activa over in de VS.

De daling is te wijten aan falingen, waarde-afschrijvingen en de verkoop van pakketten leningen. De banken van de eurozone staan de voorbije jaren ook onder druk van de toezichthouders om hun kapitaalbasis te versterken.

De terugtrekking van de Europese banken leidt tot een rist verschuivingen in het Amerikaanse bankenlandschap, omdat veel van de activa die de Europeanen verkopen, opgekocht worden door Amerikaanse concullega's, en in mindere mate door Canadese banken, door gespecialiseerde investeringsgroepen en door Chinese instellingen.

Zo kochten Wells Fargo en JP Morgan Chase, twee van de grootste Amerikaanse banken, vorig jaar delen van een portefeuille van 9,5 miljard dollar aan hypothecaire kredieten voor winkelpanden van Anglo Irish, de Ierse bank die genationaliseerd moest worden. Capital One kocht dan weer de Amerikaanse onlinebankingpoot van ING.

De activiteiten van banken uit Frankrijk en Duitsland, met aan kop BNP Paribas en Deutsche Bank, zijn nog bij de grootste buitenlandse bankactiviteiten in de VS. De activa van Duitse banken zijn nog goed voor 267 miljard dollar, tegen 427 miljard in 2007. En de Franse voor 373 miljard tegen 420 miljard in 2007. Maar onder meer BNP, Crédit Agricole en SocGen hebben aangekondigd hun balansen nog te laten krimpen.

Banken uit kleinere Europese landen hebben de VS al in ruimere mate verlaten. De Ierse banken houden nog slechts 3,6 miljard dollar aan activa over in de VS, waar dat op de piek 130 miljar dollar was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud