'Europese beursrally is voorbij'

©AFP

Na een remonte van bijna 10 procent sinds december zijn Europese aandelen weer correct gewaardeerd. 'Wall Street blijft onze voorkeur genieten', zegt Deutsche Bank-strateeg Sebastian Raedler.

Het goede nieuws: de Europese beurzen hebben er vier weken nieuwjaarsrally op zitten, met een kleine 10 procent winst voor zowel de Bel20  als de Euro Stoxx50 . Het slechte nieuws: dit is niet het einde van de berenmarkt waar de beurzen al een tijdje in zitten. De tussentijdse rally is grotendeels voorbij. Dat zegt Deutsche Bank-aandelenstrateeg Sebastian Raedler in een update.

Dezelfde Raedler bestempelde begin januari in een goed getimede 'call' de Europese beurzen als een koopje, omdat beleggers een te somber economisch scenario in de koersen verrekenden. Sindsdien zetten de beurzen effectief een spurtje neer. Dat gebeurde onder aanvoering van de twee sectoren die cruciaal zijn voor elke Europese beursremonte, banken en auto's. 

Nu is de boodschap van Raedler aan beleggers: 'Loop niet te hard van stapel'. 'In december noteerden Europese aandelen zo'n 10 procent te goedkoop. Nu zijn ze min of meer correct geprijsd', luidt het oordeel. 'We staan ondertussen neutraal tegenover Europese aandelen, al is volgens ons het dieptepunt van de Europese economie bereikt.'

Stierenmarkt

Een structurele hausse, een stierenmarkt dus, ziet de strateeg niet meteen aan de horizon. 'Tussen 2012 en 2017 profiteerden de Europese beurzen van een goudlokjesscenario met een aantrekkende economie én lagere reële rentes. In 2018 begonnen de gouden lokken grijze haren te worden, dit jaar zullen hogere rentes een iets betere economische outlook uitwissen.'

©Deutsche Bank

Ook al vindt Raedler doemscenario's overtrokken, hij rekent voor de Europese aandelen - de 600 bedrijven uit de DJ Stoxx600 - op slechts 1 procent winstgroei dit jaar. Hij verwacht dat Wall Street de Europese beurzen met zo'n 10 procent kan kloppen tussen nu en eind 2019, dankzij de betere Amerikaanse groei en de betere winstvooruitzichten.

Raedler stipt aan dat de Europese beurzen het sinds 2007 40 procent slechter gedaan hebben dan Wall Street. Een prestatie die perfect te verklaren is door de winstevolutie, die ook 40 procent slechter is (zie grafiek).

Een belangrijke factor bij die discrepantie is dat het gros van 's werelds snelgroeiende techreuzen uit de VS en niet Europa komt - waar zoals vermeld verguisde banken en auto's de beursbarometers domineren. Ook speelt dat de Amerikaanse economie al bijna tien jaar - sinds juni 2009 - onafgebroken groeit

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud