Europese beurzen duiken in het rood

De beurs van Frankfurt. ©REUTERS

De Europese beurzen noteren na een positieve opening in het rood. China kondigt tegenmaatregelen aan voor de Amerikaanse invoertarieven.

De brede verkoopgolf op Wall Street woensdag kent donderdag een vervolg in Europa. De Europese beurzen kunnen de openingswinsten niet vasthouden. Rond de middag noteert de Euro Stoxx50 met een verlies van 0,9 procent. Ook de Bel20 noteert 1,1 procent lager.

Het sentiment sloeg om nadat het Chinese ministerie van Financiën liet weten dat er tegenmaatregelen komen voor de invoerheffingen van 10 procent die de Amerikaanse president Trump begin augustus aankondigde op 300 miljard dollar aan goederen. Dinsdag krabbelde Trump gedeeltelijk terug, wat de beurzen kortstondig deed opveren. 

Recessie-angst

Beleggers zijn steeds meer bang voor een recessie. Woensdag verschenen eerst zwakke cijfers over de Chinese en Duitse economie. En tot overmaat van ramp vuurde de obligatiemarkt een stevig recessie-alarm af. Voor het eerst in 12 jaar dook de Amerikaanse tienjaarsrente onder de tweejaarsrente. In het verleden was dat meestal de voorbode voor een recessie.

Voor de beursoptimisten: Het verleden leert ook dat de beurzen meestal nog wat stijgen tussen de omkering van de rentecurve en de start van de recessie. Sinds 1978 steeg de Amerikaanse S&P500-index gemiddeld met 13 procent tussen die twee punten, leren cijfers van Dow Jones Market Data. 

De beurs vindt ook steun uit het feit dat er weinig alternatieven zijn voor aandelen. Het gemiddelde brutodividendrendement van de Bel20-aandelen ligt op 3,8 procent, leren cijfers van Bloomberg. De rente op een Belgische tienjaarsobligatie ligt daarentegen op -0,3 procent.

Maar wie aandelen heeft, moet tegen flinke bokkensprongen kunnen. Over de voorbije negen handelssessies ging de S&P500-index zeven keer minstens 1 procent hoger of lager. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud